Zo start je een capsule wardrobe voor kinderen

De capsule wardrobe is de laatste jaren enorm populair, niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Het idee om een volle kledingkast met alleen maar favoriete kledingstukken te hebben spreekt veel mensen aan. Bovendien is een capsule wardrobe heel duurzaam en kun je er flink wat geld mee besparen. Genoeg redenen dus om ermee aan de slag te gaan. Wij geven in dit artikel handige tips om een capsule wardrobe voor kinderen te starten.

Wat is een capsule wardrobe?

Ben je nog niet bekend met de capsule wardrobe? Dan leggen wij graag uit hoe dit werkt. Een capsule wardrobe, ook wel een minimalistische garderobe genoemd, is een met aandacht samengestelde selectie van kledingstukken die goed met elkaar te combineren zijn. Je probeert met zo min mogelijk items toch een veelzijdige garderobe samen te stellen. Dat kan voor volwassenen zijn, maar een capsule wardrobe kan net zo goed worden samengesteld met jongenskleding of meisjeskleding. Zo heeft jouw zoon of dochter altijd een kast vol met geslaagde outfits.

Voor een capsule garderobe zijn geen strikte richtlijnen of stijladviezen. Soms wordt aangeraden om de garderobe te laten bestaan uit 30 tot 33 kledingstukken, maar dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en die van jouw kind. Het belangrijkste bij een capsule wardrobe samenstellen is dat je goed nadenkt over alle items. Zijn ze goed te combineren met elkaar? Vallen ze bij jouw kind in de smaak? Passen ze bij de weersomstandigheden? Zijn ze duurzaam?

Waarom een capsule wardrobe voor kinderen?

Veel ouders shoppen regelmatig voor kinderkleding. Er wordt eens een leuk jurkje meegenomen of je kunt die mooie broeken of truien in de sale niet laten liggen. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Winkelen voor meisjeskleding én jongenskleding is ook gewoon heel erg leuk. Maar er is wel een grote kans dat je kinderen daardoor een kledingkast vol met kleding hebben waarvan de helft nauwelijks wordt gedragen. Met een capsule wardrobe kun je dit voorkomen, omdat je per seizoen en per kledingmaat bepaalt wat je nodig hebt en slechts dat in huis haalt. Zo bespaar je ruimte en neemt de dagelijkse keuzestress flink af (dat scheelt weer tijd in de ochtendrun!).

Een ander voordeel van een capsule garderobe is dat je echt met aandacht kunt kiezen voor kledingstukken die duurzaam zijn en wel tegen een stootje kunnen. Je gaat anders tegen kleding aankijken; je wilt bijvoorbeeld dat een kledingstuk meerdere seizoenen mooi blijft, zelfs na talloze keren wassen. Omdat je minder verschillende kledingstukken koopt, kun je echt investeren in duurzame en slijtvaste kinderkleding voor een garderobe die lang meegaat.

Tips voor een capsule wardrobe voor kinderen

Wil jij aan de slag gaan met het samenstellen van een capsule garderobe voor jouw zoon of dochter? Dan geven we je graag enkele tips mee om dit zo leuk en makkelijk mogelijk te maken.

Start met een concept

Het lijkt misschien overweldigend om in één keer een garderobe voor jouw kind samen te stellen, maar niets is minder waar. Door echt tijd te nemen om diverse outfits te bedenken en een plan te maken voor de garderobe van het seizoen, stem je alles goed op elkaar af. Dat maakt shoppen, zowel online als in de winkel, juist veel makkelijker.

Door met een duidelijk concept te starten geef je jezelf houvast. Maak bijvoorbeeld een moodboard op Pinterest om samen met jouw kind een kleurschema en stijl te bepalen. Aan de hand van dit concept kun je vervolgens gaan winkelen.

Inventariseer de garderobe

Je hoeft natuurlijk de garderobe niet vanaf niets op te bouwen. Jouw kind heeft tenslotte al een kast vol kleding. Inventariseer wat je al in huis hebt, kies uit wat er geschikt is voor het komende seizoen en bouw daar een concept omheen. Zo bespaar je geld en maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Investeer in goede basics

De truc voor een goede capsule garderobe is een verzameling van kwalitatieve basics. Simpele T-shirts, stevige broeken, degelijke sokken en ondergoed van goede kwaliteit maken echt een verschil. Ze gaan lang mee en maken het samenstellen van outfits een stuk makkelijker. Wees dus ook niet bang om hier wat meer voor te betalen dan je misschien gewend bent. Je hebt er op de lange termijn alleen maar profijt van.

Bepaal wat bij de capsule wardrobe hoort

Iedereen hanteert andere 'regels' voor zijn of haar capsule garderobe. Door vooraf te bepalen welke items je wel en niet beschouwt als onderdeel van de garderobe maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Een capsule kledingkast bestaat meestal uit een selectie van broeken, T-shirts, truien, jurken, rokken, vesten, leggings, jassen en schoenen. Items als ondergoed, sokken en sportartikelen worden meestal niet meegerekend bij de capsule wardrobe.

Investeer in kwaliteit

Door te starten met een capsule wardrobe verander je jouw visie op kleding. In plaats van shoppen voor de nieuwste trends investeer je meer in kwaliteit en duurzaamheid. Je wilt tenslotte dat de items lang meegaan en dat je niet halverwege het seizoen moet winkelen vanwege miskopen. Door iets meer uit te geven aan items van goede kwaliteit bespaar je op de langere termijn juist geld.

Kies een favoriet merk

Vind je het toch lastig om kleding uit te zoeken en zo een garderobe samen te stellen met kledingstukken die goed te combineren zijn? Of is shoppen niet jouw meest favoriete hobby? Dan kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door een favoriet merk of een favoriete winkel te kiezen.

Veel merken brengen een lijn uit met kledingstukken die onderling al heel goed met elkaar te combineren zijn. Zo wordt het samenstellen van nieuwe outfits een stuk makkelijker gemaakt. Jij hebt minder keuzestress en jouw kind heeft een prachtige garderobe vol met fantastische items.