5 februari 2015 door Jacqueline Eckhardt

Boer Boris in de sneeuw (4+)

Olijk prentenboek over de sympathieke boer Boris.

Boer Boris in de sneeuw
tekst: Ted van Lieshout
ill.: Philip Hopman
uitg.: Gottmer, 2013
ISBN: 978-90-257-5532-4
omvang: 32 pagina's
prijs: € 12,95
Online bestellen

Boer Boris is de sympathieke creatie van kinderboekenmakers Ted van Lieshout en Philip Hofman. Terwijl auteur Van Lieshout boer Boris vooral zorgzaam laat zijn (op rijm!), geeft illustrator Hopman hem een onweerstaanbaar olijke boerentoet. Er is een hele serie rond boer Boris. Deze aflevering speelt in de sneeuw.

Als boer Boris op een ochtend de gordijnen opentrekt, ziet hij dat het gesneeuwd heeft. Leuk, natuurlijk. Hij maakt een sneeuwpop met broer Berend en zusje Sam. Maar er is werk aan de winkel op de boerderij. Dus pakt boer Boris de sneeuwschuiver en maakt hij zijn erf schoon. Om de volgende ochtend te ontdekken dat alles weer wit is. Boer Boris geeft zich gewonnen, en sluit de boerderij. Hij geeft iedereen ijsvrij! De pret duurt echter niet lang. Als broer Berend wil glijden op de sloot, zakt hij pardoes door het ijs. Kan boer Boris hem op tijd redden?

Boer Boris in de sneeuw eindigt niet met een zinderende finale. Of het moet zijn dat op de laatste pagina alle boerderijbewoners over het ijs zwieren, dat nu wél dik genoeg is. Nee, de sneeuw, daar draait het om. En wat de boerderijbewoners daar allemaal in doen, laten de geweldige tekeningen van Philip Hopman zien. Boer Boris glundert, als hij iedereen ijsvrij geeft. Hij kijkt gespannen als Berend in het water ligt. En verdrietig als hij even later de koorts checkt. Die tekeningen, tot ver achter de horizon ingekleurd, dragen bij aan het succes van dit prentenboek. (Zie de enthousiaste reviews op Bol.com.)

Bekroond met Vlag en Wimpel 2014 door de Nederlandse Griffeljury.