Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

5 tips van Tischa voor een ontspannen decembermaand

De decembermaand komt er weer aan… leuk, bijzonder en ook vol en veel. Voor ons als ouders en voor jonge kinderen. Een maand vol bijzondere dagen is het. Daar kunnen we niet veel aan veranderen. Dat is tegelijkertijd ook het leuke aan deze maand. Toch is het de kunst om te genieten van al dat leuks en je kinderen te helpen om deze dagen een beetje relaxt door te komen. Om te beginnen met deze 5 tips van Tischa die de decembermaand een beetje makkelijker maken.

1. Begin op tijd met alles wat geregeld en gedaan moet worden

Voel je je vaak onrustig door die bomvolle maand? Begin op tijd met plannen, inkopen en lijsten maken, zo kun je elke keer wat meenemen, hou je overzicht en hoeft niet alles gehaast en gestrest op het laatste moment. Kwestie van goed organiseren en verdelen. Tja, dat moet je dan natuurlijk wel ‘even’ doen ;-)

2. Plan niet teveel

November en december. Zoveel leuke dingen. Maar voor veel kinderen (en dus hun ouders) ook heel veel onrust, drukte en dus stress, voor je het weet proppen we de weken bomvol met allerlei leuks, maar ook spannends. Voor veel kinderen de reden dat ze druk, lastig of pittig worden. Wat helpt? Less = more. Kijk waar je kunt minimaliseren, doe niet te veel. Kies een paar dingen uit en dan is het genoeg! Rondom Sint en kerst, maar ook zeker bij activiteiten met anderen zoals speelafspraken deze maand.

3. Bekijk de maand eens door de ogen van je kind

Veel kinderen zijn onrustig en vertonen meer emoties en strijd als normaal. Kort lontje, jengelig en tegendraads. Weet je wat helpt? Bekijk het eens door de ogen van je kind: alle spanning, volle weken, heel veel leuke, bijzondere maar anders dan anders momenten, het einde van het jaar, moe moe moe, en dan ook nog eens en gestreste moeder en/of vader die zelf niet veel kan hebben en van hot naar her rent…. Gek he dat ze zo pittig zijn in deze maand? Begrijp ze, help ze en geef ze wat credits. Verwoord ook eens naar ze dat het allemaal spannend, leuk en veel is en dat dat soms even voor tranen of boosheid zorgt. Dat dat oké is en er even mag zijn.

4. Breng structuur aan

Om te voorkomen dat je kinderen hyper worden, kun je zelf structuur aanbrengen. Maak een planning hoe vaak je sint en kerst viert en wanneer de schoen gezet mag worden en maak het niet te gek. Het is niet nodig om kinderen veel te verwennen. Maak een aftelkalender met de belangrijkste activiteiten erop! Ga even terug naar de basis en hou je vaste routines waar kan gewoon aan. Op tijd naar bed en wat meer echte aandacht van jou kunnen al heel erg helpen!

5. Maak het jezelf makkelijk

Bestel de kado’s online, laat je kerstboodschappen bezorgen, ga gourmetten in plaats van uren de keuken in voor een ingewikkeld 3-gangenmenu, skip de kerstkaarten of maak een simpel doch lekker recept of maak met de familie ieder een gang. Enne…. een kerstmaal met pannenkoeken slaat altijd aan bij de kinderen! Het kan allemaal echt vaak simpeler dan we het doen. Kwestie van ‘wat moet’ in je hoofd loslaten, even goed bij nadenken hoe het anders en makkelijk kan en je eventuele schuldgevoel loslaten.

Bovenstaande tips kun je lezen, maar het verschil zit in het doen… Of eigenlijk minder doen. En vandaag is een mooie dag om daarmee te beginnen.