4 november 2013 door Jacqueline Eckhardt

Buurman leest een boek (4+)

Herkenbaar probleem: de buurman stoort zich aan het geluid van zijn buurmeisje. Een krachtig prentenboek!

Buurman leest een boek
tekst en ill.: Koen van Biesen
uitg.: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978-90-5838-801-8
44 pagina's
€ 16,95
Online bestellen

Buurman leest een boek klopt van begin tot eind. Een mooie ronde vertelling, waarin met weinig woorden veel gezegd wordt. De half ingekleurde prenten in retrokleuren weerspiegelen de dynamiek van het verhaal: onrust, ergernis en wanhoop. Of is het hoop? Want de hoofdpersonen worstelen zich uiteindelijk door de moeilijke periode heen. En daarmee vinden ze een oplossing voor een o zo bekend 'probleem'.

Buurman leest een boek. Maar niet voor lang. Zijn buurmeisje wil spelen. Dwars door de muren heen klinkt het dwingende geluid van een stuiterende bal. Buurman schrikt, hoort het aan, en klopt uiteindelijk op de muur. Buurmeisje stopt met ballen. Buurman verdiept zich weer in zijn boek. Totdat de valse klanken van een kinder-aria door de muren heen klinken. Buurman schrikt weer, hoort het aan, en klopt – iets bozer dit keer – opnieuw op de muur. Stil nu!

Zo gaat het nog even door. De uitingen van overlast die het buurmeisje in haar onschuld steeds veroorzaakt, zijn mooi gekozen. Net als de reactie van de buurman, die beseft dat hij met zijn toenemende boosheid niet ver komt...

De buurman en zijn kwelgeest staan letterlijk tegenover elkaar. Het buurmeisje bespeelt de linkerpagina’s, de buurman staat op rechts. Een krachtig prentenboek, met een verrassende moraal. Waar twee mensen vechten om een been, gaat in dit geval de hond ermee heen.