Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

14 oktober 2015 door Jacqueline Eckhardt

Colafonteinen en spetterende verfbommen (7+)

48 Spectaculaire proeven voor thuis.

Colafonteinen en spetterende verfbommen
tekst: Jesse Goossens
ill.: Linde Faas
uitg.: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978-90-477-0721-9
omvang: 112 pagina's
prijs: € 12,50 (t/m 5 dec.), daarna € 16,95
Online bestellen

Colafonteinen en spetterende verfbommen zijn nog maar twee van de 48 huis-, tuin- en keukenproeven die in dit boek zijn verzameld. Geheel in het teken van de Kinderboekenweek kunnen jonge uitvinders hun hart ophalen aan alle foefjes en experimenten die auteur Jesse Goossens bespreekt. Raar maar waar! (Het officiële thema van de Kinderboekenweek 2015.)

De colafontein die meters hoog spuit als je een rol Mentos in een fles Cola Light stopt, is waarschijnlijk wel bekend. Maar wat te denken van een vliegende schotel die je maakt van een oude CD, een ballon en wat superlijm? Of wandelend water? En gebakken knikkers?

Jesse Goossens legt heel precies uit wat je voor elk waanzinnig experiment nodig hebt. Negen van de tien keer zijn dit spulletjes die je eigenlijk altijd wel in huis hebt, zoals lijm, zout, lucifers, en een sinaasappel. Het leuke is dat hij ook uitlegt waaróm het water wandelt, of de cola uit de fles spuit. Zo leren de uitvinders in spé ook nog wat. Schadeloosstelling voor een vernielde huiskamer door ontploffende verfbommen geeft hij echter niet...

Handig: voorin het boek staan websites waarop je filmpjes van de meeste experimenten kunt terugzien. En op www.colafonteinen.nl kun je ook je eigen proefjes inzenden.