Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

9 juni 2014 door Jacqueline Eckhardt

De Dierentoen (3+)

Klassiek dierenprentenboek van de Franse kunstenaar André Hellé. Een nostalgisch kunstwerk.

De Dierentoen
tekst en ill.: André Hellé
uitg.: De Harmonie, 2014
ISBN: 978-90-7616-857-9
omvang: 48 pagina's
prijs: € 19,90
Online bestellen

Plaatjes kijken in de dierentuin, dat was mijn eerste gedachte toen ik De Dierentoen van André Hellé bekeek. De titel van dit prachtige prentenboek - van buitengewoon royale proporties (42x31cm) - verwijst echter niet naar de dierentuin, maar naar de Ark van Noach. Waarin de Franse kunstenaar André Hellé ruim een eeuw geleden twintig diersoorten inscheepte.

Natuurlijk zijn daar ook dieren bij die we tegenwoordig in de dierentuin zien. Zoals de aap (het populairste dierentuindier, volgens recent onzin-onderzoek). En de giraffe, ook zeer geliefd. Maar net zo enthousiast beschrijft Hellé leven en liefde van de minder populaire dieren, zoals de kameel, de schildpad en de maraboe. Eigenlijk maakt het niet uit om welk dier het gaat. De paginagrote litho’s, stuk voor stuk kunstwerken, doen recht aan alle dieren. Ook de teksten zijn kunstwerkjes. Met zorg geformuleerd en gekalligrafeerd.

André Hellé schreef en tekende als een kunstenaar, maar keek door de ogen van een kind. Met een naïeve, aandoenlijke stijl als gevolg. Zo is het schaap 'een zoet en simpel beest', de beer 'een zware, goeiige dikzak' en de krokodil 'een afzichtelijk beest dat lijkt op een heel grote hagedis'. Maar vergis je niet. Want achter deze eenvoudige zinnen schuilt Hellé's kunstzinnige visie op het dierenrijk, die tot op de dag van vandaag actueel is.

Toen De Dierentoen uitkwam, in 1911, was dit het eerste boek waarin tekst én beeld door één kunstenaar waren gemaakt. Uitgeverij De Harmonie heeft het nu, ruim 100 jaar later, terecht opnieuw uitgegeven. André Hellé is een kunstenaar en dit prentenboek is een kunstwerk. Pure nostalgie.