10 juni 2014 door Jacqueline Eckhardt

De wraak van Lorre (8+)

Avonturen van een slimme papegaai. Om zelf te lezen of om voor te lezen. Grappig!

De wraak van Lorre
tekst: Tosca Menten
ill.: Elly Hees
uitg.: Van Goor, 2013
ISBN: 978-90-0030-579-7
omvang: 178 pagina's
prijs: € 14,99
Online bestellen

Tosca Menten - bekend van Dummie de Mummie - is "de grappigste kinderboekenschrijver van Nederland" zegt het omslag. Met de levendige illustraties van Elly Hees moet De wraak van Lorre dan wel het grappigste boek van Nederland zijn. Dat schept hoge verwachtingen...

'Grappig' zou ik het niet willen noemen, maar het boek is zeker amusant, en bovenal origineel. Niet absurd, want daarvoor is het net iets te realistisch. Maar wel zo gek dat het de verbeelding tart, en prikkelt om verder te lezen.

Ooit wel eens een papegaai gezien met een houten poot? Jop wel, want op een dag zit er zo'n dier in de boom in zijn achtertuin. Het lijkt wel of de papegaai reageert op Jops pianospel. De vogel komt dichterbij, vliegt naar binnen, en sluit vriendschap met Jop. Die weet dan nog niets van de achtergrond van het bijzondere dier.

Lorre is de papegaai van houthakker Janus en zijn opera-zingende vrouw Mathilde. Zij leert Lorre zingen, en al gauw is hij net zo mooi bij stem als zijn bazin. Lorre zingt elke dag, totdat hij zijn poot verliest door een dichtklappend raam. Janus maakt een houten pootje en bevestigt dat met een riempje rond zijn rug. Lorre is weer blij, maar dan gebeurt er nog iets veel ergers. Janus en Mathilde verongelukken. Lorre vliegt verdrietig weg, en vindt in Jop een nieuw lief baasje. Die weet echter niet dat de platenbaas van Mathilde, de duistere Tony Panini, nu achter de gouden keel van Lorre aan zit...

Tosca Menten is een ervaren kinderboekenschrijfster, dat zie je aan alles. Het verhaal is goed opgebouwd, met een sterke spanningsboog en duidelijke hoofdpersonen. Die niet meteen alles van zichzelf prijsgeven. De clou van het verhaal laat lekker lang op zich wachten. Een amusant (voor)leesboek!