Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 april 2015 door Jacqueline Eckhardt

Haha Fopschaap (4+)

Supergrappig prentenboek. Ook grappig voor de allerkleinsten.

Haha Fopschaap
tekst: Mark Sommerset
ill.: Rowan Sommerset
uitg.: Van Goor, 2013
ISBN: 978-90-0034-346-1
omvang: 32 pagina's
prijs: € 8,99
Online bestellen

Haha Fopschaap is een prentenboekje waar hardop om te lachen valt. Iedere zin is raak. Zonder vooropgezet plan voeren een schaap en een kalkoen een waar cabaret-stuk op. Fopschaap is de aangever. Oen kalkoen tikt ze onbevangen in. Zo redeneert hij zichzelf uiteindelijk naar een hele domme zet. En zelfs daar weet fopschaap een grap op los te laten.

Fopschaap verveelt zich. Dat staat niet alleen in het tekstballonnetje boven zijn kop. Het spreekt uit zijn hele houding. De tekeningen zijn om in te lijsten. Oen kalkoen komt langs en wijst – het zal niemand verbazen – met onnozele blik naar een stapel balletjes op de grond. "Wat zijn dat?" vraagt Oen Kalkoen. "Slimme pillen", antwoordt Fopschaap. En dan begint het gedonder. Terwijl Oen Kalkoen nieuwsgierig verder vraagt, bouwt Fopschaap zijn grap zorgvuldig op.

De dialogen tussen het schaap en de kalkoen zijn briljant. In maximaal 8 woorden kaatsen ze vragen en antwoorden heen en weer. De kracht van dit verhaal ligt in de herhaling. Het inzicht dat je anderen kunt aanzetten tot de gekste dingen, simpelweg door ze hun eigen conclusies te laten trekken, is een prachtige bijvangst. Supergrappig. Ook voor de allerkleinsten.

In deel 2 (Dol op Limonade) neemt Oen Kalkoen overigens wraak. Hoewel...