Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 oktober 2014 door Jacqueline Eckhardt

Held op sokken (4+)

Oergrappig prentenboek over ridders met en zonder baard.

Held op sokken
tekst: Bette Westera
ill.: Thé Tjong-Khing
uitg.: Gottmer, 2013
ISBN: 978-90-57-4999-6
omvang: 32 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Neem een bekend gezegde, interpreteer dat letterlijk, en schrijf er een kinderverhaal omheen. Dat deed Bette Westera en ze gaf haar Held op sokken een bijzondere gave mee.

De helden van Westera zijn ridders. Ze leven in de middeleeuwen en hebben allemaal een baard. De kleur van de baard staat voor een unieke eigenschap. De ridder met de bruine baard wint altijd elk toernooi. De ridder met de grijze baard is voor niemand bang. En de roodgebaarde ridder is goed in draken doden. Maar er is één ridder zonder baard: Roderik. Die is nergens goed in. Hij poetst harnassen, mest stallen uit, schilt aardappelen en dweilt het bloed op van dode draken. Roderik heeft geen baard, geen zwaard en ook geen laarzen. Roderik loopt op geitenwollen sokken. Maar dan komt er een mooie jonkvrouw dineren. En zij ontdekt dat ridder Roderik wel degelijk ergens goed in is...

Bette Westera heeft een prentenboek gemaakt dat helemaal klopt. Aan het eind komen alle draadjes bij elkaar. Dan snap je niet alleen waarom een held soms op sokken loopt, maar ook waarom mannelijke baarden lang geleden plotsklaps uit de mode raakten. En waarom de ontmoeting tussen Roderik en de jonkvrouw tot een groot feest leidt!

Bekroond met een Zilveren Griffel 2014.