8 september 2014 door Jacqueline Eckhardt

Het Piratenmaal (4+)

Stoer piraten-prentenboek met verrassende ontknoping.

Het Piratenmaal
tekst en ill.: Jonny Duddle
uitg.: De Fontein, 2013
ISBN: 978-90-261-3270-1
omvang: 40 pagina's
prijs: € 13,99
Online bestellen

Jonny Duddle trekt je in Het Piratenmaal direct mee in het verhaal. Met termen als 'woelige baren', 'scheurbuik' en 'kielhalen' is de toon meteen gezet. Het Piratenmaal is een prentenboek waar niet mee te spotten valt...

Alle hoofdpersonen met meer dan twee regels tekst, spreken in vlot rijm. Dat geeft dit prentenboek een prettig ritme mee. En de duistere platen zorgen voor een gezonde dosis spanning.

In bladvullende illustraties, soms drie op één pagina, zien we een troep stoere piraten, die altijd in zijn voor avontuur. Als ze een fiedelaar - een straatmuzikant met een viool - horen zingen over een verborgen schat, gaan ze er meteen achteraan. De fiedelaar waarschuwt piratenkapitein Paarsbaard. Geen schip is ooit teruggekomen van het eiland waar de schat verborgen ligt. Maar de hebberige Paarsbaard vindt dat dat 'godvergeten goud' nu wel lang genoeg op ontdekking heeft liggen wachten. En terwijl de bemanning bibbert en naar huis wil ("Mijn tante is vanavond jarig"), vaart het piratenschip uit.

Natuurlijk zijn er wel vaker boeken gemaakt over piraten. Maar Het Piratenmaal is wat mij betreft een geval apart. Eigenzinnig, van begin tot eind. Met subtiele humor (de sloep waarmee de piraten aan land gaan, heet Goudkuipje.) En de afloop van het verhaal is een echte verrassing.