Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

16 december 2015 door Jacqueline Eckhardt

Het sprookjesboek van Isak (4+)

Klassiekers én nieuwe sprookjes.Vooral de prachtige prenten maken dit sprookjesboek bijzonder.

Het sprookjesboek van Isak
tekst en ill: Sandra Isaksson
uitg.: Snor, 2015
ISBN: 978-94-631-4004-01
omvang: 42 pagina's
prijs: € 12,95
Online bestellen

Dit Sprookjesboek van Isak hóórt bij de donkere maanden van het jaar. De manier waarop illustrator/ontwerpster Sandra Isaksson de mythische verhaaltjes heeft vormgegeven, roept een gevoel van verwondering op. "Sprookjes zijn verborgen herinneringen en vergeten geheimen," zegt Isaksson – kortweg Isak – zelf. Dit prachtig geïllustreerde boekje, in afwijkend (liggend) formaat, nodigt uit om die geheimen te ontrafelen.

Acht sprookjes vertelt Isak in haar boek. Bekende en onbekende. Want naast klassiekers als Roodkapje, Hans en Grietje en Goudlokje introduceert de maakster ook vertellingen als 'Mijn opa is een visser' en 'Een dag in Tingleby'. Verhaaltjes die Isak zelf schreef op basis van haar eigen kindertijd en bestaande legendes. De plot van die nieuwe 'sprookjes' rammelt soms een beetje. Het einde valt hier en daar wat plotseling uit de lucht, en er worden figuren op- en afgevoerd die niet echt een rol spelen in het verhaal. Maar het zijn wél altijd figuren die tot de verbeelding spreken, zoals trollenkinderen, zeemeerminnen, zingende gifzwammen en een dromende opa.

Qua tekst gaf Isak de klassieke sprookjes een opfrisbeurt. Ze haalde de stofkam door ouderwetse typeringen, en introduceerde eigentijdse details. Toch zijn het vooral de geweldige prenten die dit sprookjesboek zo bijzonder maken. De pagina's zijn uitgevoerd in roze, rood, mintgroen en zeeblauw en zijn een genot om uit te pluizen.