13 april 2016 door Jacqueline Eckhardt

Is het een appel? (7+)

Fantasierijk schetsboek dat aanzet tot omdenken.

Is het een appel?
Tekst en ill.: Shinsuke Yoshitake
uitg.: Van Goor, 2016
ISBN: 978-90-0034-886-2
omvang: 32 pagina's
prijs: € 13,99
Online bestellen

Is het een appel?is eigenlijk een schetsboek, vol tekeningen van de Japanse illustrator Shinsuke Yoshitake. Enorm fantasierijk, en met oog voor detail.

Yoshitake beeldt op een eenvoudige manier steeds andere sketches uit. Allemaal rondom één onderwerp: een smakelijke rode appel. Hoewel, is het wel een appel? Dat vraagt een jongetje zich af, als hij op tafel een appel ziet liggen. Hij ligt niet in een fruitschaal, en niet op een bord. Het is een zelfstandig ding waar je ook heel andere dingen in kunt zien. Is het misschien een grote kers? Of een rood ei, waaruit straks een heel vreemd jong kruipt? Of een opgerolde rode vis? Spannend!

Hoe langer het jongetje naar de appel kijkt, hoe meer fantasie hij krijgt. Hij bedenkt hoe de appel eruit zou zien met haar, of met een hoed. Hij twijfelt of de appel misschien ook 'gevoel' heeft. Wat voor vrienden zou de appel hebben? En wat zou hij eigenlijk willen doen op dit moment?

Terwijl het jongetje zijn vragen hardop stelt, tekent Yoshitake de antwoorden. Die zijn hilarisch, en nemen je mee in de wondere wereld van de appel. Want of je wilt of niet, uiteindelijk moet je wel concluderen dat een appel een vreemd ding is. Daarom is het goed dat Yoshitake het boek eindigt met een relativerende conclusie: een appel is vooral ook een heerlijk smakende, gezonde vrucht. En het jongetje neemt een grote hap...

Het is gek hoe dit boek werkt. De schetsen zijn vrij eendimensionaal, zonder veel diepte, en zonder veel kleur-nuances. Het zijn vooral de gekke ideeën. Die aanzetten tot omdenken. Zeker weten dat je na Is dit een appel? je omgeving met andere ogen bekijkt. Goed is dat!