9 juni 2014 door Jacqueline Eckhardt

Karina schildert (5+)

Kleurrijk prentenboek over je eigen ding doen. Inspirerend!

Karina schildert
tekst: Frans Lasès
ill.: Pieter van Eenoge
uitg.: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978-90-5838-844-5
omvang: 32 pagina's
prijs: € 14,50
Online bestellen

In Karina schildert laat een vrolijke vrouw zien wat ze het liefst doet. Schilderen. Recht uit haar hart. Dag en nacht. Op grote en kleine doeken. In alle kleuren die ze maar kan bedenken. Maar op een dag ontdekt ze dat dat misschien niet voldoende is. Dat je soms dingen moet doen die je minder graag doet. Om uiteindelijk te kunnen doen wat je het liefst doet.

Karina heeft het goed voor elkaar. Ze woont in haar atelier. Of ze werkt in haar woonhuis, wat in haar geval hetzelfde is. Zo kan ze precies doen waar ze zo van geniet. Schilderen vanuit haar gevoel. Als ze lacht, wordt het schilderij vrolijk. Is ze verdrietig, dan maakt ze een droevig doek. Zo verzamelt Karina haar buien. Maar het worden er wel erg veel. Dus besluit Karina ze te verkopen. Ze hangt alle doeken op, trekt haar mooiste jurk aan, en zet hapjes en drankjes klaar.

Er komen heel veel mensen kijken. Maar niemand koopt een schilderij. Wel zijn alle limonadeflessen leeg, en de taartjes en toetjes op. Dat brengt Karina op een lumineus idee. Ze moet anders gaan schilderen. Haar buien trokken niet veel belangstelling, maar al het lekkers wel...

Kortom: het eeuwige kunst-dilemma. Waar ligt de grens tussen commercie en vrije kunst? Moet een kunstenaar concessies doen om juist dat te kunnen doen wat hij het liefst doet? Misschien een iets té groot thema voor jonge kinderen. Maar zij kunnen op een andere manier inspiratie halen uit dit boek. Als je heel erg graag iets wilt, en je doet ergens moeite voor, dan kun je heel goed 'je eigen ding' blijven doen.