Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

8 april 2014 door Jacqueline Eckhardt

Mijn moeder is een stekelvarken (5+)

Uitbundig prentenboek eert moeders in de vroege ochtend. Onbetwist het beste moederdagcadeau voor 2014!

Mijn moeder is een stekelvarken
tekst en ill.: Isol Misenta
uitg.: De Harmonie, 2014
ISBN: 978-90-7616-891-3
omvang: 48 pagina's
prijs: € 14,90
Online bestellen

Isol Misenta, kortweg Isol, is Argentijnse en winnares van de Astrid Lindgren Prijs voor haar hele oeuvre. Haar glow-in-the-dark droomreceptenboek Nocturno uit 2013 sloeg in als een bom. Nu is er Mijn moeder is een stekelvarken. Net zo uitbundig geïllustreerd als Nocturno, en net zo origineel.

In ochtendjas, op sloffen en met rechtop staand haar: zo zien moeders eruit die voor dag en dauw opstaan om ontbijt klaar te maken voor hun gezin. Klinkt bekend? Niet voor het meisje in dit 'Argentijnse' prentenboek. Als ze op een ochtend veel vroeger opstaat dan normaal, ontdekt ze een geheim. Haar moeder is 's ochtends niet haar moeder, maar een stekelvarken!

Het meisje schrikt zich rot als ze haar moeder voor het eerst zo ziet. Nu snapt ze waarom haar moeder zoveel shampoos en crèmepjes heeft. En waarom ze er zo lang over doet om de deur uit te gaan. Het kost haar moeder gewoon heel veel moeite om van stekelvarken te veranderen in stralende moeder.

Het meisje zegt niets, maar piekert zich suf. Wordt zij later net als haar moeder ook een ochtend-stekelvarken? Ze is nerveus en hoopt rust te vinden door bij een vriendinnetje te gaan logeren. Daar zijn ze ten minste normaal! Hoewel... 's Ochtends aan het ontbijt blijkt de moeder van haar vriendin eruit te zien als een beer.

Isol is een optimistisch mens. Haar boek is geen aanklacht tegen onverzorgde, tobbende moeders, maar een ode aan zelfrelativerende multi-taskende vrouwen. Heerlijk!

Onbetwist het beste moederdagcadeau voor 2014. Eerst zelf lezen, dan voorlezen. En de laatste pagina zelf invullen. Hoe ziet jouw familie eruit om 6 uur 's ochtends?