11 september 2016 door Jacqeline Eckhardt

Niets gebeurd (4+)

Prachtig prentenboek over het onuitputtelijke voorstellingsvermogen van kinderen.

Niets gebeurd
tekst en ill.: Mark Janssen
uitg.: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978-90-477-0856-8
omvang: 40 pagina's
prijs: € 14,95
Online bestellen

Niets gebeurd is een beeldverhaal over het onuitputtelijke voorstellingsvermogen van kinderen. Over de kunst van het dromen en de dunne scheidslijn tussen werkelijkheid en fantasie.

In paginagrote prenten tekent Mark Janssen de gedachten van Niek en Saar. Gedachten die ze niet uitspreken, maar die onmiskenbaar op de achtergrond aanwezig zijn. Niek en Saar zitten op een mooie zomeravond bij elkaar. Ze vervelen zich een beetje. "Heb jij een spannende dag gehad, Niek?" vraagt Saar. "Nee," zegt Niek, waarop hij vertelt over en paar dingetje die hij heeft gedaan.

Niek heeft een handstand gedaan, en hij heeft wat gezwommen. Hij is eventjes gaan zitten, zei "hoi" tegen een paar vrienden, en luisterde naar de vogels. Al sprekend zien we bij elke zin een prachtig uitgebeeld tafereel. Als Niek zwemt, zwemt er een hele school felgekleurde gekke vissen mee. Als hij even gaat zitten, zit hij op de snuit van een reusachtige krokodil. En luisterend naar de vogels trekt er een bonte stoet snavel-achtigen voorbij.

Niks saai. Al die 'gewone dingetjes' krijgen in de hoofden van Niek en Saar een bijzondere betekenis. En Saar herkent het, want ook zij heeft de prachtigste gedachten bij heel gewone dingen. Ze plukt een appel op een ladder van aardvarkens. En ziet een vlinder in een bos van donkere bruine beren.

Auteur Mark Janssen begrijpt dat de taal van jonge kinderen verder gaat dan de zinnen die ze uitspreken. En het is mooi om daar als volwassene ook weer even bij stil te staan.