9 maart 2016 door Jacqueline Eckhardt

Siens hemel (4+)

Troostboekje, over rouwen om een huisdier (en verlies en verdriet in het algemeen).

Siens hemel
tekst: Bibi Dumon Tak
ill.: Annemarie van Haeringen
uitg.: Querido, 2016
ISBN: 978-90-451-1905-2
omvang: 32 pagina's
prijs: € 12,50
Online bestellen

Alles is mooi aan Siens hemel, een warm boekje over rouw en verdriet bij het overlijden van een huisdier. Bibi Dumon Tak schreef een prachtige, ingetogen tekst. Annemarie van Haeringen tekende hond Sien in silhouet om zo een onuitwisbare indruk achter te laten.

Wij hoorden alleen hoe Siens laatste, allerlaatste adem
over de rand van de mand heen woei

Zo begint het verhaal. Over kinderen (een gezin?) en Klein Broertje, die samen hun hond Sien begraven. Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, vraagt Klein Broertje zich af of Sien nu dubbel nat wordt: in de grond en in de hemel? Dat is nog maar het begin van een heleboel vragen die Klein Broertje stelt. En waar niemand antwoord op heeft. "We weten het niet", zeggen ze. "Morgen misschien."

Als morgen is aangebroken, schijnt de zon en zegt Klein Broertje Sien te horen. De anderen willen hem niet teleurstellen en doen alsof ze meeluisteren. Totdat… ze Siens geblaf ineens zelf ook horen. Sien heeft een plek gekregen in de helderblauwe hemel.

Het boek is klein. Het verhaal is klein. De emoties zijn klein. Het maakt de troost die Siens hemel uitstraalt, des te groter. Prachtig! Ook als metafoor voor het verlies van andere geliefden.