8 april 2014 door Jacqueline Eckhardt

Soms laat ik je even achter (3+)

Poëtisch prentenboek over elkaar loslaten, elkaar terugvinden en bij elkaar horen.

Soms laat ik je even achter
tekst: Daan Remmerts de Vries
vormgeving: Nanja Toebak
uitg.: QueridoKind, 2014
ISBN: 978-90-4511-657-0
omvang: 32 pagina's
prijs: € 15,99
Online bestellen

Daan Remmerts de Vries heeft maar 22 zinnen nodig om zijn ontroerende verhaal over loslaten en hervinden te vertellen. Even zoveel prenten versterken - letterlijk – de diepgang van het verhaal. Over een meisje dat door het bos dwaalt en even alleen wil zijn. Als lezer voel je de beklemming van al die bomen in het bos. Vrijwel elke tekening biedt diepte, waarmee de verteller je doelbewust het verhaal in trekt.

De ik-persoon, een klein meisje met roodbruin halflang haar, vertelt vanuit haar eigen perspectief. Ze gaat op pad met Beer, haar lievelingsknuffel. Maar eigenlijk wil ze even alleen zijn. Dus laat ze haar beer expres achter op het bospad. Ze doet net of ze hem vergeet, of ze hem zoekt. Maar stiekem voelt ze zich heerlijk alleen.

Beer voelt zich ook alleen. Hij heeft er niet voor gekozen om achtergelaten te worden en gaat het meisje zoeken. Eerst is hij angstig, maar dan ontmoet hij andere beren. Zij nemen Beer mee, en leren hem zingen en dansen. Samen gaan ze jagen en Beer vergeet zijn angst. Maar het meisje vergeet hem niet. Aan het einde van de dag vindt ze hem terug en zijn ze samen blij.

Het is even zoeken wie nou de echte hoofdpersoon is in het verhaal. Het meisje dat haar beer achterlaat, of de beer die eigen initiatieven neemt. Misschien spelen ze beiden de hoofdrol. En staan ze symbool voor twee zielsverwante mensen die bij elkaar horen, maar soms even afstand nodig hebben. Soms laat ik je even achter is een prachtig synoniem voor het gegeven dat elkaar loslaten niet altijd betekent dat de relatie over is. Wat je kunt toepassen op allerlei situaties, zoals ruzie hebben met je partner, een kleuter die voor het eerst naar school gaat, of een kind dat uit logeren gaat. In alle gevallen biedt dit liefdevolle boek troost.