9 november 2014 door Jacqueline Eckhardt

Wim is weg (4+)

Een Gouden Boekje waarin de geschiedenis wordt teruggedraaid.

Wim is weg
tekst & ill.: Rogier Boon
uitg.: Rubinstein, 2014 (herdruk)
ISBN: 978-90-4761-712-9
omvang: 24 pagina's
prijs: € 6,95
Online bestellen

De 'Gouden Boekjes' zijn bekend om hun gezellige verhaaltjes, de aandoenlijke illustraties, en – natuurlijk – het gouden randje. In 1959 verscheen Wim is weg, een van de eerste in de reeks. Destijds geschreven en getekend door Rogier Boon, als eindexamenproject voor de (latere) Rietveld Academie. Maar tot 2001 door De Bezige Bij uitgegeven op naam van Annie M.G. Schmidt, die het boekje bewerkte.

Toen uitgeverij Rubinstein (vooral bekend van de luisterboeken) de gouden kinderboekenreeks overnam, in 2001, wilden de erven Boon die fout hersteld zien. Na een 14 jaar durend conflict trekken zij nu aan het langste eind. Wim is weg is opnieuw gedrukt en verscheen in september 2014 op naam van Rogier Boon. Een Indisch-Nederlandse tekenaar, wiens roots volgens sommigen duidelijk herkenbaar zijn in dit gouden boekje.

Het verhaaltje: kleuter Wim krijgt voor zijn verjaardag een rode fiets. Hij fietst ermee in de tuin, maar hij wil verder weg. Naar Spanje. Hij pakt wat eten en gaat op pad. De straat uit. Dwars door het drukke verkeer. Als zijn ouders merken dat Wim weg is, raken ze in paniek. Met man en macht wordt naar de kleuter op zijn fiets gezocht.

Het reisdoel van Wim – Spanje dus – was volgens kenners niet willekeurig gekozen. In de jaren '50 wilden Indische Nederlanders het kille, bekrompen Nederland graag ontvluchten. Er zouden plannen zijn om in Spanje een Indische kampong te stichten, om van daaruit naar Amerika te emigreren. Als dat inderdaad ook de droom was van Rogier Boon, krijgt dit onschuldig ogende Gouden Boekje ineens een diepere lading...