9 februari 2014 door Jacqueline Eckhardt

Wit (5+)

Een sprookjesachtig mooi prentenboek over de kracht van liefdevolle vriendschappen.

Wit
tekst: Cees Kranen
ill.: Paula Gerritsen
uitg.: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978-90-4770-515-4
32 pagina's, € 14,95
Online bestellen

We hebben dit jaar weinig sneeuw gezien. Wie de winterse sferen mist, kan zijn hart ophalen aan het prentenboek Wit. Tegen de achtergrond van een sereen winters landschap houden auteur Cees Kranen en illustrator Paula Gerritsen een warm pleidooi voor de kracht van echte vriendschap.

Met de kleur wit als centraal thema. In Westerse culturen is dat de kleur van de eenvoud, en alles wat puur is. In Japan houdt wit echter sterk verband met de dood. Beide betekenissen gaan op voor dit romantische verhaal, waarin een kleine prinses een hechte vriendschap opbouwt met een sneeuwman. Van wie ze afscheid moet nemen als het zomer wordt.

Wit is de lievelingskleur van prinses Titia. Niet voor niets heeft ze een witte prinsessenjurk aan, en witte streepjeswanten en een witte wollen winterjas. Als het gesneeuwd heeft, kan Titia haar geluk niet op. Ze rent naar buiten om van al het wits in de paleistuin te genieten. Als ze tegen een witte sneeuwman opbotst, is dat het begin van een diepe vriendschap. Maar geen gemakkelijke vriendschap. Want als Titia haar sneeuwman meeneemt naar het paleis, dreigt hij te smelten. Door te bevelen dat alle kachels in het paleis uit moeten, lost het prinsesje die eerste hindernis nog op. Maar wat als het lente begint te worden en de temperaturen overal stijgen?

De makers van Wit maken duidelijk dat er soms een tijd is om afscheid te nemen. Dat je waarschijnlijk niet gelukkig wordt als je koste wat kost bij elkaar wilt blijven. En dat een afscheid verdrietig kan zijn, maar ook hoopvol. Omdat je elkaar misschien later terug zal zien. Of omdat dingen die voorbij gaan, plaats maken voor nieuwe dingen. Prinses Titia hoopt haar sneeuwman de volgende winter weer te ontmoeten. Tot die tijd geniet ze van de opkomende sneeuwklokjes. En van alle andere witte lentebloemen die beetje bij beetje verschijnen. Want wit maakt haar nog steeds blij.

Wit is een ode aan alle liefdevolle vriendschappen in het leven. Prima te bevatten voor jonge kinderen, door de sprookjesachtige setting van het verhaal.