Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

4 september 2013 door Debbie Spelt

01. Eerst zien, dan geloven

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering vertelt Debbie wat 'testen' eigenlijk inhoudt, en waarom dat zo belangrijk is.

Het testen van nieuw speelgoed is cruciaal. Niet zozeer op veiligheid en gezondheid, dat is allemaal al lang gedaan. Daar heb je de CE-markering voor (om te zien of een product voldoet aan de Europese regels), in het bijzonder de EN 71-normen voor speelgoed. Controleer de verpakking, of vraag de winkelier om toelichting.

Nee, wat ik bedoel met testen, is kijken hoe het in de praktijk uitpakt. Want daar zeggen keurmerken niets over. Speelgoed moet bijvoorbeeld passen bij de leeftijd – of beter: de ontwikkelingsfase – van het kind. Die vorm van testen is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan, onder andere vanwege het enorme aanbod. (Zelfs bouwmarkten verkopen speelgoed; het moet niet gekker worden.)

Ook test ik claims uit. Zijn die superleuke raamkrijtjes inderdaad zo eenvoudig afwasbaar, of levert het toch een hoop boenwerk op voor mama? Laten die verfresten van de blaasstiften zich echt wel verwijderen in de was, of blijven het lelijke vlekken?

Kortom: alles gaat eerst door mijn handen, om kwaliteit, uitstraling en functionaliteit te beoordelen, vóór het in de winkel komt. Juist bij het kopen van speelgoed via internet is dat zo belangrijk, omdat je als klant de mogelijkheid mist om iets gewoon eventjes vast te pakken. Dat doe ik dus. Vervolgens beschrijf ik mijn ervaringen, aangevuld met fotomateriaal en filmpjes, om een zo goed mogelijk beeld van het product te geven.

Maar test-ervaringen van de doelgroep zijn natuurlijk het allerbeste. Met mijn 39 jaar (nee, dus nog geen 40) kan ik wel op een paar driftskates gaan staan, en dat ontzettend cool vinden, maar dat is natuurlijk niet zo geloofwaardig. Dus heb ik net via Facebook een oproep gedaan voor een actief en sportief kind in de buurt van Oss om deze nieuwe skates te testen. Zijn ze wel zo easy als de leverancier roept? En zijn ze écht zo vet als het promofilmpje met de doorgewinterde skater suggereert?

We gaan het meemaken, want over het algemeen is het vinden van enthousiaste testers niet zo'n probleem. Dus, de volgende keer een verslag van onze bevindingen!