Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 september 2013 door Debbie Spelt

06. Spherovelo - een fiets met ballen (1-3 jr)

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering test Debbie de 'Spherovelo', een design-loopfiets met ballen in plaats van wielen. Even wennen, daarna rennen!

Op een beurs kwam ik de Spherovelo tegen en ik was meteen verliefd. Het design van deze – tja, wat is het eigenlijk? Loopfiets? Babytrike? – is erg apart. Hij laat zich eigenlijk niet zo goed in een hokje plaatsen. Ik zou zeggen: een design-loopfiets met ballen.

Hij ziet er fantastisch uit, maar dat is natuurlijk niet genoeg. Speelgoed moet kinderen aanspreken, en ze moeten er echt mee willen spelen. Dat vraagt om een test. Straks meer daarover.

De Spherovelo is een binnenloopfiets voor kinderen vanaf 1 jaar. Hij heeft geen wielen maar ballen. De voorste bal – onder het stuur – kan alle kanten op draaien. De achterste bal draait alleen vooruit en achteruit, op een stevige as.

"Nieuwe rij-dimensie"

Door die ballen, en zeker de voorste, waar geen beperking op zit qua richting (links, rechts, voor achter, schuin... het kan allemaal) claimt de Spherovelo "een nieuwe rij-dimensie" te geven, die ook nog eens goed zou zijn voor de motoriek en het evenwichtsgevoel. Dat wilde ik wel eens zien.

Ik nam de Spherovelo mee naar de buren. Buurmeisje van 2 was meteen geïnteresseerd en stapte kordaat op de Sphero af. Ging erop zitten, en viel er direct aan de andere kant weer vanaf. Bons! Tranen, gillen, huilen. Einde testrit. Ze weigerde om nog maar in de buurt te komen.

Zijwieltjes

Ik bekeek nog eens het grappige Youtube-filmpje en de verpakking. Tja, eigen schuld. Had ik maar de kleine zijwieltjes moeten monteren, zo blijkt. Die zorgen voor de broodnodige stabiliteit als een kindje voor het eerst kennismaakt met de Spherovelo. Stom, stom, stom. Waarvoor eerst de gebruiksaanwijzing lezen? Niet nodig, eenvoudig toch? Nee dus.

Goed, zijwieltjes gemonteerd en nog een keertje op de koffie bij de buren. Buurmeisje blijkt haar vorige ervaring nog niet vergeten te zijn, maar is toch nieuwsgierig. Met wat aanmoediging en begeleiding stapt ze weer op.

Oef! Toch wel raar hoor, en best moeilijk. Na een aarzelend rondje stapt ze weer af, en gaat ze weer taartjes bakken in haar speelgoedkeuken.

Test alsnog geslaagd

Zal de Spherovelo wel een succes zijn? Ik besluit hem achter te laten voor een wat langere testperiode. Hij is een beetje vreemd maar toch wel aantrekkelijk. Na wat aarzelingen rijdt ze als een speer het hele huis door, gillend en gierend van pret.

Kortom: test alsnog geslaagd. Een vernieuwende loopfiets in een enorm aanbod van twee- en driewielers. Even wennen maar daarna groot succes.