3 juli 2014 door Debbie Spelt

17. Zandsculpturen bouw je zo

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering: zandsculpturen, zandkastelen, zandbollen en zandtaartjes.

Ik ben gefascineerd door zandsculpturen. Als ik op het strand ben, en ik zie een kunstenaar die ermee bezig is, kan ik daar - tot frustratie van de rest van het gezin - lang bij stilstaan.

Zelf heb ik ook wel eens wat laffe pogingen gewaagd om zo'n kunstwerk te maken. Maar zodra het eerste muurtje instortte, verloor ik al snel de motivatie om door te gaan. Veel verder dan een scheurend kasteeltje kwam ik niet...

Tot ik de SandShapers ontdekte. Dit product won ooit de tweede prijs bij 'Het beste Idee van Nederland'. Dat wilde ik ook hebben in mijn webwinkel. Supergaaf! Het zijn simpele bolle schijfjes met een handvat, waarmee je makkelijk mooie zandbollen - van verschillende afmetingen - kunt maken. Het werkt bijna hypnotiserend om op deze manier een complete octopus van bollen te fabriceren. En niet alleen bij mij. Ik weet niet precies hoeveel van die sets ik in de loop der jaren heb verkocht maar het loopt echt in de honderden.

Toen kwamen Kinetic Sand en Living sand en weer was ik meteen verkocht. Want daarmee kon je ook gewoon binnenshuis lekker met zand spelen.

Dagje uit: zandsculpturen-festivals

Ik was zeer vereerd toen ik gevraagd werd om mee te helpen met het invullen van de kinderactiviteiten van de zandsculpturen-festivals in Brabant (Oss) en Friesland (Sneek). Dat voelde echt als een kinderdroom die uitkwam.

Beide festivals zijn geopend tot eind september. Leuk voor jong en oud, en na het bewonderen van de indrukwekkende sculpturen kunnen je kinderen zich uitleven in een mega-zandbak die goed voorzien is van gereedschap en vormen. Waarmee ze bijvoorbeeld de Taj Mahal, het Colosseum of een piramide kunnen bouwen.

Ik denk dat er tijdens die festivals wel meer zand-fans worden geboren. Het liefst zou ik gewoon met ze mee-spelen...

Spelen met zand

Hieronder volgen een aantal leuke producten om thuis – of op het strand – leuke dingen met zand te doen.

Sandshapers
Sculptuur-bollen van verschillende formaten in een handomdraai.
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Prijs: € 5,95
Online bestellen

Kinetic Sand
Binnenspeelzand dat niet knoeit of uitdroogt.
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Prijs: 1 kg € 13,95 (5 kg € 36,95)
Online bestellen

Living Sand
100% natuurlijk, superzacht binnenspeelzand.
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Prijs: € 24,95
Online bestellen

Zandvormpjes
Bouw je eigen wereld.
Leeftijd: alle leeftijden (bij 1-3 jaar onder begeleiding)
Prijs: vanaf 2,95
Online bestellen

Handtrux
Maak van je arm een stoere graafarm.
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Prijs: € 19,95
Online bestellen