Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

2 oktober 2015 door Lotte Meijer

25. Speelgoed en motoriek

Column: 'De Speelgoedvrouw'. Deze keer een gastbijdrage van een kinderfysiotherapeutische speelgoedvrouw.

Kinderen en motoriek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De motorische ontwikkeling begint al in de buik, en gaat de hele kindertijd door. Kinderen leren reiken, grijpen, staan, lopen, klimmen, springen, rennen, sporten, enzovoorts. Allemaal motoriek. Voor sommige kinderen gaat het motorisch leren heel makkelijk, andere hebben er meer moeite mee. Dat heeft voor een deel te maken met genetische aanleg, maar wordt zeker ook bepaald door stimulatie vanuit de omgeving en de speelmogelijkheden die er aangeboden worden.

Met het juiste speelgoed en de juiste spelletjes kun je kinderen helpen hun motorische vaardigheden te ontwikkelen, of te verbeteren. Je kunt bepaalde talenten nog verder ontplooien, of je kunt iets wat ze nog niet zo goed kunnen juist extra oefenen.

Maar hoe dan ook: motorisch leren moet vooral leuk zijn. Want kinderen leren nu eenmaal beter en makkelijker als ze plezier hebben.

Welk speelgoed?

Hoe kun je speelgoed inzetten om motorische talenten te ontwikkelen, of de motoriek te verbeteren? Met welk speelgoed kun je goed spelen en op een leuke manier oefenen?

Bijvoorbeeld:

Reiken en grijpen - Baby's en dreumesen zijn voortdurend bezig hun handen te ontdekken. Ze sabbelen erop, en oefenen om naar iets te reiken, om iets te pakken, of om iets te gooien. Dat kan bijvoorbeeld met de Skwish Stix. Dat is een vrolijke multifunctionele rammelaar met een grote zuignap. De zuignap zorgt ervoor dat de rammelaar niet aldoor omvalt en wegrolt. (Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 maanden. Prijs: € 22,50.)

Evenwicht en balans - Balans is de basis van grove motoriek. Je kunt dit heel goed oefenen op een balansbord, zoals de Teeter Popper, waarmee je kunt staan, zitten, wiebelen, en kantelen. Mét grappig plopgeluid! (Aanbevolen leeftijd: vanaf 3 jaar, met begeleiding en toezicht al iets eerder. Lichaamsgewicht tot 50 kilo. Prijs: € 38,90.)

Fijne motoriek en oog/hand-coördinatie - Fijne motoriek, oog/hand-coördinatie en creativiteit zijn goed (en leuk) te oefenen met het constructiespeelgoed Joinks. (Aanbevolen leeftijd: vanaf 3 jaar, maar ook leuk voor oudere kinderen en volwassenen. Prijs: € 49,50.)