8 november 2015 door Debbie Spelt

26. Spelen in het donker

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering: nieuwe ontwikkelingen op binnenspeelzand-gebied.

Alwéér binnenspeelzand? Ja, alweer. Omdat het zo'n enorme rage is, die voorlopig nog wel even zal aanhouden, en die ook tot allerlei nieuwe ontwikkelingen leidt.

Na-aap-zand

De eerste ontwikkeling is dat er naast de A-merken (Super Sand, Kinetic Sand en Angel Sand) inmiddels talloze na-apers bij zijn gekomen, verkrijgbaar bij discounters, boekwinkels en bouwmarkten. De kwaliteit daarvan is heel wisselend. En je weet vooraf niet wat hun specifieke eigenschappen zijn, zodat het moeilijk is om te bepalen of zulk na-aap-zand aansluit op je eigen behoeftes en voorkeuren. (Bij de A-merken weet je dat beter. Ik heb dat eerder beschreven in Soorten binnenspeelzand vergeleken.)

IJsjes

De tweede ontwikkeling is dat de A-merken doorgaan met ontwikkelen. Het vernieuwendst is Angel Sand. Naast de verschillende kleurtjes die ze al hadden, is er nu ook een ijsjes-set. Want wat doen bijna alle kinderen als eerste? IJsjes maken. De set bevat gekleurd zand, een etagère voor de ijsjes, en leuke schepjes en vormpjes.

Glow-in-the-dark

De opvallendste nieuwe set van Angel Sand is Glow in the dark. Die heb ik natuurlijk meteen getest. De set wordt geleverd met een stevige speel- en opbergbak, en leuke vormpjes om een kasteel te maken.

Samen met dochter Lynn ging ik aan de slag. Haar eerste vraag, als binnenspeelzand-expert: "Wat is hier nou nieuw aan? Het is toch gewoon weer zand?" Ik beperkte mij tot: "Maak nou maar een mooi kasteel. En zet het daarna in het zonnetje op tafel."

Toen het kasteel klaar was, nam ik Lynn mee naar de WC. Daar snapte ze niets van. Ik zei: "Let op! En doe het licht uit..." Daar snapte ze nog minder van. Maar het effect was verbijsterend. Het kasteel gaf licht in het donker. Gaaf zeg!

Door-kleien

Ermee door-kleien vond Lynn het allermooiste. Zittend op de WC, met de speelbox op haar schoot, maakt ze nu poppetjes van haar kasteeltorens.

Inmiddels is het bovenlicht van haar deur afgeplakt, en is de bak verhuisd naar haar kamertje, waar ze telkens nieuwe dingen maakt. Daarna in het zonlicht op de vensterbank, en hop, de luiken gaan weer dicht. Glow-in-the-dark is en blijft een fascinerend effect voor kinderen.

Angel Sand - Glow In The Dark
Prijs: € 17,95
Online bestellen