Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

16 januari 2016 door Debbie Spelt

27. Bezint eer ge pint

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering legt Debbie uit hoe je speelgoed kiest dat nu eens niet ongebruikt blijft liggen.

Zo na de feestdagen zal menige kast of garage weer uitpuilen van speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt. Jammer! Maar daar valt wel wat aan te doen natuurlijk.

Wat gaat er fout?

Veel mensen kopen het verkeerde speelgoed. Dat gaat bijvoorbeeld zo: "Mijn kind zit alsmaar te gamen, ik wil dat hij buiten gaat spelen. Wat moet ik dan voor hem kopen"? Maar denk je nou echt dat een kind dat niet graag buiten speelt, enthousiast wordt van een bal, een step, of ander buitenspeelgoed? Nee, zo werkt het dus niet.

Of: "Ik zou het zo leuk vinden als mijn kind meer gaat knutselen! Ik vond dat vroeger ook zo leuk, maar hij wil alleen maar voetballen." Maar als je een knutsel-box koopt voor een voetballertje, denk je dan echt dat hij zegt: "Hé gaaf mam, leuk! Ik maak een mooie deurhanger voor je!" Echt niet.

Wat te doen?

Wil je een kind uitdagen om eens wat anders te doen? Bijvoorbeeld om te gaan knutselen in plaats van te voetballen? Dan moet je toch echt zélf aan de slag. De meeste kinderen vinden het namelijk super-gezellig om dingen samen te doen.

Dus: geef het goede voorbeeld. Ga lekker zelf, op een regenachtige middag, een leuke raam-hangerset decoreren. Maak er zelf, of (nog beter) samen, eentje voor zijn slaapkamer.

Leg de lat niet te hoog, en verwacht ook niet dat je kind uren gaat zitten fröbelen, maar begin eenvoudig.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het zelf ook leuk vindt, want kinderen hebben het meteen door als je er zelf niets aan vindt.

Ben je zelf geen knutselaar? Misschien dat iemand anders in de familie- of vriendenkring dat wel is. Maak daar gebruik van!

Aansluiten kan ook

Wat je ook kunt doen, qua speelgoed kiezen, is je kind uitdagen met iets wat hij of zij al erg leuk vindt. Waarbij je aansluit op zijn of haar belangstelling.

Heb je bijvoorbeeld een voetballertje dat alsmaar buiten rent, en de bal alsmaar tegen de schuur schopt? Daag hem dan extra uit met – bijvoorbeeld – Crazy Catch.

Crazy Catch is een return-systeem dat je reflexen en motoriek oefent en verbetert. De motivatie zal er meteen al zijn. En bedenk dat het versterken van je kinds goede punten ontzettend goed is voor zijn of haar zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Kortom: bezint eer ge pint!

Persoonlijk advies

Toch nog behoefte aan persoonlijk advies? Om even te brainstormen over hét cadeau voor een verjaardag? Mail me gerust; ik denk graag met je mee. Mail naar [email protected].