23 oktober 2016 door Debbie Spelt

30. Het drama van de neppers

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering bespreekt Debbie de SES-knikkerbaan. Het origineel is beter!

Mijn mond viel open van verbazing. In het cadeauboek van Bart Smit zag ik een papieren knikkerbaan van het merk SES. Hij leek als twee druppels water op de prachtige PaperTrack, maar dan voor de helft van de prijs: 9,95 in plaats van 19,95.

Uit nieuwsgierigheid kocht ik dat SES-pakket. De doos ziet er goed uit, maar dan. Het papier is dun, en de handleiding is ronduit rampzalig. Na de eerste aanwijzingen raakte ik de weg al kwijt, terwijl ik toch al veel knutselprojecten heb gedaan. Na een half uur heb ik het pakket gefrustreerd weggesmeten.

Je zult er vast wel een knikkerbaan van kunnen bouwen. Maar of dat nou zo leuk is, en of je er daarna ook nog plezier aan beleeft, zonder dat-ie instort... ik betwijfel het. Een recensie op Bol.com, waar je die SES-baan ook kunt kopen, bevestigt dat:

DeKnutselMan | 21 september 2016
- moeilijk te gebruiken
- onhandig
Erg slechte kwaliteit en onhandig. Het is niet te doen om het te maken door alle onhandige onderdelen en slechte papierkwaliteit. Niet aan te raden. Ik zou aanraden om een andere papieren knikkerbaan te zoeken. (Bron: Bol.com)

Ik hoop dat deze slechte nepper het merk Papertrack niet de nek omdraait; dat zou werkelijk doodzonde zijn. Het concept 'papieren knikkerbaan', dat op zichzelf prima is, krijgt er ten onrechte een slechte naam door, en als niemand meer de Papertrack koopt, kunnen ze het daar ook wel schudden, met het bedenken van leuke aanvullingen en nuttige vernieuwingen.

Enorm probleem

Het probleem gaat veel verder dan alleen maar die knikkerbaan. In geen enkele branche wordt er zóveel gekopieerd en nagemaakt als in de speelgoedbranche. Heb je een supergaaf idee voor nieuw speelgoed, dat je volledig uitwerkt en met zorg laat produceren, dan loop je een grote kans dat het binnen een paar jaar als goedkope kopie in de winkels ligt. Goedkoper, maar ook slechter van kwaliteit. Vaak zó slecht dat er domweg geen lol meer aan is om ermee te spelen.

In de praktijk is het haast onmogelijk om originele ideeën en producten goed te beschermen. Ten eerste kost dat klauwen vol geld, en ten tweede zijn er talloze mogelijkheden om rechten en patenten te ontwijken, door het product een klein beetje te veranderen.

Loom-bandjes en binnenspeelzand

Eerder signaleerde ik dit probleem al bij de nagemaakte loom-bandjes. En vorig jaar werd de markt opeens overspoeld met allerlei soorten binnenspeelzand. Vaak van dramatisch slechte kwaliteit. Het spul plakte overal aan vast (behalve aan zichzelf), het stonk, of het brokkelde al na een paar keer in duizend stukjes. Met als resultaat dat niemand dit jaar meer binnenspeelzand wil hebben. Omdat het zo'n slechte naam heeft gekregen. Echt doodzonde, want goed binnenspeelzand is enorm leuk om mee te spelen, en goed voor de ontwikkeling van een kind.

Kortom: goedkoop is duurkoop. Het is niet anders.

Papertrack
Een razendsnelle knikkerbaan van papier, die je zelf bedenkt en maakt
Aanbevolen leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijzen: van € 14,95 tot € 29,95 (Papertrack 600: € 19,95)
Meer informatie en online bestellen