Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

20 december 2019 door Chantal van der Vet

Een online consult

Chantal is slaapcoach voor baby’s. Dagelijks spreekt ze oververmoeide ouders die alles al hebben geprobeerd om hun baby te laten slapen. In haar columns neemt ze je mee naar de gezinnen waar ze over de vloer komt. Vince houdt zijn ouders iedere nacht wakker en lijkt steeds minder te willen slapen. Josefien is doodmoe en ten einde raad. De oplossing lijkt makkelijker dan gedacht!

Ik krijg veel mailtjes van ouders die echt wanhopig zijn. Ze hebben vaak al alles geprobeerd om hun kleintje te laten slapen. Ten einde raad schakelen zij dan een slaapcoach in. Ouders kiezen vaak speciaal voor mij omdat ik werk met de Droomritme Methode. Dit is een Nederlandse methode die kijkt naar de oorzaak van de slaapproblemen. Ook werkt deze methode zonder traantjes, waar veel ouders die ik spreek de voorkeur aan geven. Het is dus anders dan de standaard slaaptrainingen met een gecontroleerd huilen beleid. Vandaag een bijzonder mailtje van een moeder van twee jongetjes.

Mijn baby slaapt geen één nacht door

Josefien heeft een kleuter en  baby Vince van 6 maanden. Met haar kleuter gaat alles goed. Het was een heerlijke baby die goed sliep. Zij begon dus ook vol zelfvertrouwen aan een tweede kind. Ze beschrijft dat ze heel naïef dacht dat andere ouders misschien problemen konden krijgen met het slapen bij hun kind, maar dat zij wel even wist hoe het moest. Helaas moet zij van deze gedachte terug komen want, haar tweede kind slaapt geen één nacht goed en ze is uren bezig om hem in slaap te krijgen. Dit viel haar even flink tegen!

Ik vind haar heel open en eerlijk. Uiteindelijk heeft ze contact opgenomen met mij zodat ik mee kan kijken naar de oorzaak. Ze woont te ver weg om langs te gaan en we besluiten om een online consult te doen voor haar tweede kind.  Ik stuur haar een heleboel documenten op om in te vullen zodat ik een goed beeld krijg van de situatie.

Zodra ik de documenten binnen heb, zie ik dat Vince eigenlijk een heerlijk zoete baby is. Hij heeft geen problemen met reflux, koemelkallergie of werveltjes. Hij drinkt goede voedingen bij Josefien en heeft eigenlijk nergens last van. De enige onruststoker is in dit geval echt oververmoeidheid. Ik zie dat de slaapjes te laat worden aangeboden. Hij blijft te lang wakker tussen de slaapjes door. Josefien dacht dat 2 slaapjes voldoende waren voor zijn leeftijd. Hij lijkt ook helemaal niet moe maar wordt juist gedurende de dag steeds actiever. Omdat hij een vroege vogel is, heeft Josefien ook nog eens zijn bedtijd een uurtje later gezet in de hoop dat hij dan ook een uurtje later wakker wordt.

De oorzaak van de slaapproblemen is oververmoeidheid. Josefien is te laat met het aanbieden van een slaapje. Doordat Vince eigenlijk steeds drukker wordt, gaat ze uitgebreid met hem spelen op het kleed. Dan neemt de cortisol toe in een lichaampje en dan is het steeds moeilijker om hem vanuit hyperactiviteit te laten slapen. Ook een uurtje later naar bed om de ontwaaktijd te verschuiven werkt hier averechts. Een kleintje met slaaptekort gaat steeds korter slapen in plaats van langer. Dit klinkt tegenstrijdig maar het werkt echt zo. 

Gelukkig kun je hier heel makkelijk aan werken. Ik maak een heel stappenplan voor Vince om te zorgen dat hij op de juiste tijden slaapt. De juiste tijden zijn voor Vince heel belangrijk. Houd je hem langer op, wordt hij overactief. Voor Josefien dus extra belangrijk om hier op te letten. De wakkertijd in de ochtend is twee uur. Stel, hij wordt om 6.30 uur wakker, dan moet Vince om 8.30 uur weer slapen. En er niet overheen gaan dus. Josefien mag al om 8.15 beginnen met een luiertje en klaarmaken voor een slaapje. Dit slaapje is in de kinderwagen omdat de oudste naar school moet worden gebracht. De kinderwagen is een ideale slaapplek. Veel baby’s vinden het heerlijk om met de cadans van de wagen in slaap te vallen. Ik adviseer heel vaak een slaapje in de kinderwagen.

De volgende slaapjes zijn allemaal na 90 minuten wakkertijd. Dit is echt een eyeopener voor Josefien. Ze heeft nog nooit met wakkertijden gewerkt. Verder spreken we af dat er na 17.00 uur geen slaapje meer mag worden gedaan. Vanaf het laatste slaapje tel je 3 uur wakkertijd. Tenzij Vince veel korte slaapjes heeft gedaan, dan mag ze dit met 30 minuten inkorten.

Na 3 dagen hebben we contact via de mail. Josefien is helemaal ondersteboven! Vince gaat zonder morren slapen en slaapt gelijk de hele nacht door (met 1 nachtvoeding). Ik deel haar enthousiasme! Meestal reken ik 2 tot 3 weken voor een goed eindresultaat. Dus dit resultaat in drie dagen is voor mij ook fantastisch. Dit bevestigt ook wat ik al dacht: Een kind waar medisch niets mee aan de hand is, kan heel snel weer op het juiste spoor zitten.

Lees ook: