24 december 2014

Gewoon ouderschap

Van de redactie - Vandaag start onze winterstop. Met aandacht voor gewoon ouderschap. En gewone kersttips.

Met al dat gedoe rond de Transitie Jeugdzorg zou je bijna vergeten dat er ook nog gewone ouders bestaan, met gewone kinderen. Hoe pijnlijk dat ook is voor ouders met zorgenkinderen.

We leven mee met alle ouders met zorgenkinderen (en spannen ons daar ook behoorlijk voor in). Maar Ouders Online is er voor álle ouders. Dus ook voor gewone ouders van gewone kinderen, met gewone lol en gewone huis-tuin-en-keuken-problemen.

Vandaar ook dat we dit jaar gestart zijn met 'Elke dag een tekening'. Elke dag een relativerende cartoon (in de rechter kolom) over gewoon ouderschap, met klein ouderleed en klein kinderleed. Leed om te lachen.

Relativering

Juist vanwege onze relativerende houding, over álles wat met ouderschap te maken heeft, zijn we groot geworden. En dat willen we graag zo houden. Omdat je van relativeren sterker wordt. Dan plaats je je boven het probleem. Schouders ophalen en lachen.

(Wat groot worden betreft: in oktober van dit jaar passeerden we de grens van een half miljoen bezoekers per maand. In november noteerden we er al 550.000.)

(En wat relativeren betreft: online gepest worden is erg hoor! Maar als iemand je dood wenst, is het gezonder om dat weg te lachen, dan om weg te kruipen als slachtoffer. Blaffende honden bijten niet.)

Tips voor de kerstvakantie

Een van de organisaties die zich inzet voor gewone ouders met gewone kinderen, is de Family Factory. Die mensen doen goed werk. Met workshops, trainingen en inspiratieteams.

Ze geven ook een nieuwsbrief uit, waar we graag een aantal tips voor de kerstvakantie uit overnemen. (Omdat ook zij gewend zijn om te relativeren: "Twee weken kerstvakantie! De ene ouder kijkt ernaar uit, de andere is daarna pas écht aan vakantie toe.")

 • Maak deze week een lijst waarop ieder gezinslid één ding mag noemen wat hij graag deze vakantie zou willen doen: een middagje zwemmen? Naar de nieuwe Mees Kees-film? Monopoly eens he-le-maal af maken? Een nachtwandeling maken (dan kan in deze tijd al vanaf 5 uur ’s middags!)? En natuurlijk mag jij als ouder ook aangeven wat jij graag wilt. Kijk vervolgens hoe je dit in kunt plannen op een heuse Kerstvakantie-Activiteiten-Kalender voor jullie gezin en hang hem op de deur.
 • Wissel een dag jullie kinderen uit met die van een ander gezin: voor één dag extra gezelligheid én voor één dag extra rust.
 • Houden jij en je kinderen van structuur? Maak dan voor elke dag een schema waarop duidelijk is wanneer jullie wat gaan doen. Ook helpend trouwens als je van nature niet zo van de structuur bent.
 • De hele dag thuis...? Dan spelen we allemaal een uurtje alleen.
 • Verstop iets in huis en laat het zoeken met een schatkaart of met aanwijzingen die de kinderen van de ene naar de andere plek sturen.
 • Investeer in een setje overtrekpapier. Weer eens wat anders dan zelf een tekening maken of een kleurplaat kleuren.
 • Ga naar de bieb om een spannende luister-CD te lenen. Haal thuis alle kussens naar beneden, doe alle lampen uit en alleen de kerstboomlampjes en kaarsen aan. Even lekker luisteren!
 • Haal elke dag een frisse neus, al dan niet met sneeuwlaarzen of in regenpak.
 • Geef de kamer van je kind een opfrisbeurt door oud speelgoed weg te doen, een krukje-van-de-kringloop een verfje geven of een opbergdoos versieren met stickers en stiften.
 • Verf een tekening op het raam.
 • Gun je partner een dag (of middagje) rust, en ga er alleen op uit met de kinderen.

We wensen iedereen een fijne winter, prettige feestdagen, en een gewoon 2015.