27 september 2002 door Justine Pardoen

Is borstvoeding wereldschokkend?

Elk jaar, als de maand september op zijn eind loopt, is het Wereld Borstvoedingsweek. Dit jaar is dat de week van 30 september tot en met 6 oktober 2002.

Maar wat betekent dat eigenlijk, die borstvoedingsweek? Voor de meesten: het promoten van de moedermelk. Voor sommigen: het populariseren van borstvoeding in het openbaar. Voor Ouders Online: een mijlpaal in onze geschiedenis. De eerste stap op weg naar 'betaalde content' (zie de brochure over kolven).

Ter gelegenheid van de borstvoedingsweek besteedt Ouders Online deze week extra aandacht aan het onderwerp 'borstvoeding', met een uitvoerig en zeer volledig artikel over kolven, geschreven door onze lactatiekundige Nanny Gortzak. Zij beantwoordt daarin de meest gestelde vragen, en wij hebben er een mooie brochure van gemaakt. Gratis te downloaden tijdens de borstvoedingsweek, en daarna opvraagbaar tegen betaling. Want ook wij ontkomen niet meer aan het aanbieden van 'betaalde content'. Voor niets gaat de zon op, zoals we jaren geleden al zeiden...

Discussie

De afgelopen week ontstond er op het Forum van Ouders Online een discussie over de vraag of zo'n borstvoedingsweek eigenlijk wel nut heeft.

Uit verschillende bijdragen aan die discussie bleek dat het zien van een voedende moeder in het openbaar (in een tram, in een grand-café, of op het schoolplein) voor velen nog iets bijzonders is. Blijkbaar zijn er nog steeds veel mensen die zoiets nog nooit gezien hebben.

Veel bekijks

Iemand vertelde dat ze veel bekijks had toen ze haar baby voedde op het kinderdagverblijf; de hele dreumesgroep stond om haar heen alsof ze een nieuwe aanwinst was op de kinderboerderij. Zou het kunnen zijn dat veel van die dreumesjes voor het eerst zagen hoe een baby aan de borst drinkt?

In ieder geval zullen ook veel volwassenen nog nooit een zogende moeder hebben gezien (even afgezien van die KRO-madonna die een gevoel met ons wil delen). Vorige generaties vrouwen zoogden immers niet in het openbaar. Vrouwen hoorden in die tijd ook niet in het openbaar te roken. Maar de tijden zijn veranderd, toch?

Het roept iets op

Niet iedereen reageert hetzelfde op het zien van iets wat men nog nooit eerder heeft gezien. Of het nu om een heftige piercing gaat, een uitbundige tatoeage, of borstvoeding: het roept iets op.

De een is geschokt, of zelfs gegêneerd. De ander denkt: "Ach ja, waarom ook niet...". De een verwerpt wat hij ziet onmiddellijk, de ander laat ruimte voor de keuze van anderen. En hoe vaker je het ziet, hoe minder reactie het bij je oproept.

Prachtig vrouwenlijf in het zwembad

De eerste keer dat ik een prachtig vrouwenlijf in het zwembad zag dat helemaal zwart was van de 'body-art', kon ik mijn ogen er niet vanaf houden. Waarom doet iemand zoiets? Dat fascineerde me enorm.

Ik keek, en tenslotte kwam ik tot de conclusie dat het badpak eigenlijk nog afbreuk deed aan het geheel ook... Maar ik werd er niet boos over, zoals iemand anders in mijn gezelschap. Zij kon haar eigen geschoktheid alleen omzetten in boosheid. Ook dat begreep ik niet goed. Zou haar boosheid een afweerreactie zijn op een bedreiging? Maar welke bedreiging dan?

Schokkend

Zo gaat het ook met moeders die in het openbaar hun baby aan de borst leggen. Veel mensen blijken dat zo schokkend te vinden, dat ze er niet tegen kunnen.

Het komt dan ook nog steeds voor dat borstvoedende moeders wordt verzocht een winkel of restaurant te verlaten. Alsof ze iets doen wat bedreigend is voor anderen. Alsof ze een fatsoensgrens overschrijden. Alsof het geven van borstvoeding aan een pasgeborene zoiets is als je behoefte doen, of je te bloot kleden.

Nationale ontmoetingsdag

Op zondag 6 oktober wordt de borstvoedingsweek afgesloten met een nationale ontmoetingsdag. Dat is een eigen initiatief van een aantal vrijwilligers, die het borstvoeden in het openbaar willen bevorderen. Voor informatie en aanmelding, zie www.artcoco.nl/bvmeeting2002/index.htm.

Meer informatie over borstvoeding vindt u op www.borstvoeding.nl.

Tip voor een origineel kraam-cadeau: de borstvoedingsagenda 2003. Zie www.xs4all.nl/~hhayes/agenda

Lees ook: