1 december 2006 door Justine Pardoen

Moord in Hoogerheide

Hoe moet je als ouders omgaan met het nieuws van het vermoorde jongetje uit Hoogerheide? En wat doe je als je kinderen nachtmerries gaan krijgen?

Eigenlijk waren we van plan om vandaag verder in te gaan op de dromers van vorige week. Maar dat idee werd ruw verstoord door de moord op de 8-jarige jongen uit Hoogerheide.

Wat ons vooral trof, waren de keiharde reacties die we daarover ontvingen. Bijvoorbeeld:

Ik leef mee met die mensen van dat vermoorde jongetje op de school. Ik wens de ouders en verdere familie heel veel sterkte toe de komende tijd, met dit grote verlies.

Als ze een van mijn kinderen zoiets aandoen, zal ik de dader zijn hele leven blijven achtervolgen. En eens zal hem hetzelfde lot dan treffen, ook al ga ik 20 jaar de bajes in. Want dat berechten zal ik dan zeer zeker zelf doen.

Ik hoop dat deze ouders hetzelfde erover denken. Zelfs een kogel is nog te duur voor zo'n brutale moordenaar. Aan een schandpaal binden en 't hele dorp erop af sturen, dat lijkt me een goed idee.

Maandag wordt deze crimineel voorgeleid en eigenlijk zouden de ouders of een kennis van hun hierbij aanwezig moeten zijn, om deze crimineel ook af te maken. Want meer is hij niet waard. Heeft zo iemand nog een recht om berecht te worden? NEEN.

Het wordt tijd dat er in Nederland anders word berecht, bijvoorbeeld de doodstraf voor deze gevallen. En dan niet met stroom, want dat kost geld. Maar gewoon zoals hij dat ook zelf doet.

Vanzelfsprekend zijn wij net zo geschokt als deze briefschrijver. Maar we willen toch wel het hoofd koel houden.

Ook willen we erop wijzen dat dit soort gebeurtenissen zeer uitzonderlijk is (het is niet voor niets dat het voorpagina-nieuws is) en dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat kinderen nu opeens extra gevaar zouden lopen op school. Op straat is het nog steeds een stuk onveiliger, gezien het veelvoud aan dodelijke ongevallen dat daar plaatsvindt.

Kortom: datgene wat er gebeurd is in Hoogerheide, is heel naar, maar niet meer dan een incident.

Rampverwerking

Gezien de grote impact van deze gebeurtenis, hebben uw eigen kinderen er waarschijnlijk ook kennis van genomen. Heeft u er behoefte aan om te weten hoe je daar het beste mee om kunt gaan, kijk dan eens naar het volgende artikel:

Tips tegen nare dromen

Mocht het zo zijn dat uw kind naar gaat dromen van deze gebeurtenis, dan wordt het volgende aangeraden (bron: NOS Jeugdjournaal):

  • Zorg ervoor dat het kind thuis vertelt dat het nare dromen heeft.
  • Zorg ervoor dat het kind gaat vertellen waar het nachtmerries over heeft. Ook kan het kind proberen zijn nachtmerrie te tekenen. Op deze manier word het kind minder bang voor zijn enge dromen.
  • Zorg dat het kind iets meeneemt naar bed waar het een veilig gevoel van krijgt. Het kind kan bijvoorbeeld een oude knuffel van zolder halen en verborgen houden voor zijn vrienden. Niemand hoeft dat te weten.
  • Zorg ervoor dat het kind een balans kan vinden in de dingen die het ziet en leest. Zijn er nare dingen in het nieuws geweest, dan moet het kind ook even kunnen kijken naar een leuke tekenfilm. En zorg ervoor dat het kind een leuk en vrolijk verhaal krijgt bij het slapengaan.
  • Als het kind echt last heeft van het nieuws, omdat het er veel aan moet denken, zorg dan dat het kind wat minder naar het nieuws kijkt. Of zet de tv gewoon uit en laat het kind iets anders doen.