6 november 2008 door Henk Boeke

Noem je kind geen Kevin!

De overheid heeft weinig op met vaders die hun eigen kinderen opvoeden, en er een beetje apart uitzien. Dat blijkt uit een advertentie van het Ministerie van Justitie.

Stel, je bent een brave huisvader, je kijkt wel eens televisie, borreltje d'rbij, en je zoon van 15 – die toevallig Kevin heet – ligt naast je op de bank. Wat kan daar nou mee mis zijn, zou je denken. Nou, heel wat, volgens de overheid.

Kijk maar eens naar de onderstaande advertentie, die afgelopen maandag in de Volkskrant stond. Met het bijschrift: "Kevins vader heeft 15 jaar de tijd gekregen om hem op te voeden. En nu jij."

Kevins vader heeft 15 jaar de tijd gekregen om hem op te voeden. En nu jij.

 

Oei, da's dreigende toon... oppassen geblazen! De overheid geeft ons 15 jaar de tijd ("Kevins vader heeft 15 jaar de tijd gekregen") om onze kinderen goed op te voeden. Lukt dat niet, dan kun je het schudden. Dan gaat een overheidsdienaar het van ons overnemen. Want van welke instantie is deze advertentie afkomstig? Van het Ministerie van Justitie. De aansporing "En nu jij" is gericht op 'pedagogisch professionals' om te solliciteren bij een justitiële jeugdinrichting, om ontspoorde jongeren weer op het rechte pad krijgen.

Oh, maar wacht even. Dan had ik het dus verkeerd begrepen. Dit gaat niet over brave huisvaders zoals u en ik, met kinderen die Harm Jan of Floris heten, maar over papa's met lang haar, een snor, een kettinkje, een tattoo en een blote buik. En tuig dat Kevin heet! Want dat het tuig is, dat kun je wel zien aan dat diamantje in zijn oorlel. Dan ben je behoorlijk fout bezig natuurlijk.

De boodschap is duidelijk. Vaders die hun eigen kinderen opvoeden, en er een beetje apart uitzien, zijn bij voorbaat verdacht. En noem je kind vooral geen Kevin, want dan gaan de alarmbellen meteen rinkelen.