Home » Columns » Plusouders

Plusouders

Door:

Paul Morsch

Astrid en Paul proberen zich als ouders van hun drie kinderen Bram (5), Anne (10) en Lot (11) zo goed mogelijk door het leven te worstelen.

Paul Morsch

‘En hoe vindt Beate het in het plusklasje?’ vraag ik.
‘Hou op,’ zegt Marjan. Ze maakt een wegwerpgebaar met haar hand. ‘Dat loopt helemaal uit de hand. Het ligt nu bij de directie.’
‘Hoezo dan?’
‘Goedbedoelde onkunde. Ze bieden hier geen passend onderwijs. Juf Conny van dat plusklasje voorop. Ik heb tegen dat schoolhoofd gezegd dat hij nu echt iets moet doen en dat we anders naar de onderwijsinspectie gaan. Ruud heeft connecties daar.’

‘Oei, dat klinkt serieus.’
‘Ja, Beate blijkt dus niet alleen die hele zeldzame holistische intelligentie te hebben, ze heeft nu ook faalangst, ADD en dyslexie. Daar kan die Conny niets mee. Dat bestond waarschijnlijk nog niet toen zij in de Middeleeuwen de pabo deed. Tel daar de hoogsensitiviteit van Beate bij op en het mag een wonder heten dat ze überhaupt nog iets oppikt op deze dorpsschool.’
‘Dat Beate nog min of meer mee kan komen, komt natuurlijk door die intelligentie. En misschien ook omdat er in groep twee nog niet zulke hele hoge eisen gesteld worden aan het leervermogen.’
Marjan schudt meewarig met haar hoofd. ‘Paul, Paul, Paul, je hebt echt geen idee met al die kinderen van je he?’
‘Nou ja, Beate is vijf? Dat kan toch nog wel rechttrekken?’
Marjan gooit haar hoofd naar achteren.
‘Beate wordt over een maand al vijf en een half. Als het niet zo vervelend was, zou ik lachen om die heerlijke naïeve kijk van je. Voor sommige hersenontwikkelingen de belangrijkste fase. Als je er niet op tijd bij bent, kunnen die uitzonderlijk getalenteerde kinderen volledig getraumatiseerd raken. Lees jij wel eens wat? Je mag echt in je handen knijpen dat die Bram van jullie een heerlijk simpel kind is.’
‘We knijpen onze handen ook dicht met Bram.’
‘Ruud en ik hebben allebei dezelfde bijzondere vorm van hoogbegaafdheid. Dat zit vaak in de genetische aanleg verwerkt.’
‘En dat geldt dan ook voor die dyslexie? Dat het allemaal in de familie zit zeg maar.’
‘Ja de hele rimbam. Zoveel herkenning. Het bizarre is dus dat Beate nu lijkt achter te blijven, terwijl ze in feite straatlengten voor ligt op kinderen als bijvoorbeeld Brammetje. Precies zoals Ruud en ik vroeger. Ik weet dus precies wat Beate doormaakt. Dat maakt me nog het meest verdrietig. Het weten wat ze doormaakt. Dat altijd overal tegen op moeten boksen. Dat wil ik haar besparen.’
‘Sneu voor Beate. Hoe is ze er onder?’
‘Beate wil sinds ze in dat plusklasje zit ineens helemaal niet meer naar school. We hebben haar van lieverlee nu maar op bijles gedaan twee keer per week en we zijn het testcircuit maar weer ingegaan. Het is zo godgeklaagd in dit land, zonder diagnose krijg je niets gedaan. En de kosten zijn allemaal voor ons als ouders.’
‘Klinkt inderdaad prijzig.’
‘Je hebt geen keus als moeder. Geld is maar geld. Het geluk van Beate is het enige dat telt.’

Paul Morsch

Beschrijft op herkenbare wijze alledaagse situaties waarbij hij de spot drijft met het gedrag van ons mensen. Daarbij spaart Paul zichzelf niet.
Won reeds verschillende schrijfprijzen en volgt momenteel een opleiding aan de schrijversvakschool.

Reacties

Wat een nare column. Een

Wat een nare column. Een beetje a la de luizenmoeder, daar werden mensen met zeer makkelijk lerende kinderen ook zo fijn weggezet. Vooroordelen als je kind niet past in het onderwijs, zeker als het aan de bovenkant is zijn legio. En het is lekker lachen om die moeders die hun uil een valk wanen, we dikken het nog even lekker aan en voila column klaar. Ik durf te wedden dat als er hier iets echts aan ten grondslag ligt, er een heel ander verhaal is. Als Paul echt iets wil weten over vasltopende kleuters en hoe naar dat is, dan kan hij contact opnemen. Iets lezen over een ontwikkelingsvoorsprong bij peuters en kleuters kan ik Paul ook van harte aanbevelen, zoals de moeder van Beate hem al adviseerde.

Ik vond ze al niet zo grappig

Ik vond ze al niet zo grappig deze 'herkenbare' situaties' Maar dit is ecbt een verschirkkelijk nare column. We hebben nu in 2 vwo nog schade van de manier waarop de plusklas georganiseerd was. Het grootste probleem zodra je kind slim blijkt, kun je niks meer want dan ben je een pushende ouder. En ja gekoppeld aan een wat hogere intelligentie wijkt een kind vaak ook op emotioneel vlak wat af. Het onderwijs in Nederland schiet voor makkelijk lerende kinderen ook tekort. De inleiding laat ook zien dat de nieuwe eigenaars van ool ook niet begrepen hebben wat deze site vroeger was. Een veilige plaats voor ouders juist ook voor ouders van kwetsbare kinderen. Walgelijk dit.

‘Won reeds verschillende

‘Won reeds verschillende schrijfprijzen en volgt momenteel een opleiding aan de schrijversvakschool’. Het onderdeel omgevingsbewustzijn, empathie, en hoe iets leuk te brengen zonder mensen af te zeiken is daar nog niet aan de orde gekomen. Gelukkig zijn de onwetenden.

Ja, het zal jullie niet

Ja, het zal jullie niet verbazen, maar ik vind hem wel mooi. Het verbaast me niet dat veel OO-lezers zich onmiddelijk aangesproken voelen.

Sowieso is het een teken des tijds dat de humor tegenwoordig uit de rechtse hoek moet komen.

Links is humorloos, verbeten en constant in de verdediging...

Met Freek de Jonge als mooiste illustratie.

(ik ben wel benieuwd of Paul nou van de site geweerd gaat worden)

Ik kende ook een soort "Beate

Ik kende ook een soort "Beate". Dit bleek een nieuwetijds Zonnekind te zijn, volgens de ouders ook HB. Van buitenaf zijn zaken lastig te beoordelen, maar ik heb zeker mijn wenkbrauwen opgetrokken over al haar bijzonderheden. Overigens, elk kind is bijzonder.

Drie boze dames.

Drie boze dames.
Is het echt zo moeilijk om een beetje te relativeren? En de overdrijving druipt van de column af, dus het je persoonlijk aantrekken lijkt me ook niet erg nodig.
Opvoeden is bedoeld om je kind te leren met de wereld om te gaan, niet om de wereld te leren met je kind om te gaan. Neem ze zoals ze zijn, help ze een handje waar nodig, voel mee als de juf stom doet. En doe ze op scouting. Laat ze vooral, met een beetje hulp, hun eigen weg vinden en hun eigen kracht ontdekken. Liefdevolle verwaarlozing, noemen ze dat geloof ik.
@Ad, mijn zoon is links maar die heeft hier in huis de meeste humor. Ik snap sowieso niet het verband tussen humor en met welke hand je schrijft?

Om Terry Pratchett aan te

Om Terry Pratchett aan te halen: "Lachen ten koste van de machthebbers is satire. Lachen ten koste van mensen zonder macht is pesten. "

Jaren geleden schreef hier een vader over zijn puberdochter. Uit het leven gegrepen, heel herkenbaar. Maar volledig anoniem en toen ondanks al zijn moeite dochter toch herkend werd is hij meteen gestopt. En dan nu dit. Iemand met echte naam en foto, volledig herkenbaar. Op de school van zijn kinderen kunnen de mensen gaan gokken: wie zou de moeder van die "Beate" zijn? Wie was die "feestjesmoeder?" En hoe zou de organisator van de avondvierdaagse het vinden om zo neergezet te worden terwijl hij vrijwillig een grote klus voor school doet? Mensen die menen zichzelf te herkennen of door anderen herkend worden in deze columns kunnen er maar beter om leren lachen, want het is toch zo grappig geschreven en heus niet naar bedoeld. Mensen die negatief reageren zijn immers gewoon een beetje zuur.

Ondertussen druipen de vooroordelen ervanaf: de leerkracht weet het beter dan de ouders, de moeders zien niet wat hun kind echt nodig heeft, kinderen worden alleen voor prestige in de plusklas gezet en kunnen maar beter gewoon buitenspelen of op scouting.

En thujs zit je dan met je kind dat niet naar school wil. Dat ongelukkig is, dat boos is. Dat elke dag buikpijn heeft en helemaal is doorgelicht door de dokter en - gelukkig - volledig gezond verklaard is. Doe maar op scouting.....

Nee, ik kan dus echt niet lachen om ouders die neergezet worden op die manier. Ik ken inmiddels al heel wat ouders met niet-standaard kinderen van wie school niets zag en dus ook niets deed. Of dacht absoluut genoeg te doen. Ouders moesten maar vertrouwen want de leerkracht was professional en wist het echt beter. Dat zijn dus de ouders die het geld hadden om te gaan testen. Waar dan uitkwam dat kind sociaal en emotioneel niet achterliep en dat blijven zitten dus geen goed idee was, of dat kind didactisch wel ver voorliep, of dat kind wel een hoog IQ had en zich misdroeg uit verveling en niet omdat het vast een stoornis had etc. etc.

Paul zegt zich zo goed mogelijk door het leven te worstelen. Dat doen anderen ook. En geloof me, als je kind zich goed kan handhaven in het hedendaagse schoolsysteem en lekker meedraait in de klas, met volop vriendjes en vriendinnetjes valt er echt veel minder te worstelen dan als je kind dat niet doet.

Er wordt geschreven dat Paul

Er wordt geschreven dat Paul zichzelf niet spaart. (spot)
Maar ik lees vooralsnog vooral spot mbt anderen, en dat vooral op een nogal goedkope, makkelijke manier.
En inderdaad, je zou maar irl een bekende van hem zijn. Dan sta je er mooi op.

dat is het inderdaad. Hij

dat is het inderdaad. Hij spaart zichzelf wel Ik zie nergens zelfspot. Ik zie makkelijk scoren door mensen belachelijk te maken die toch al buiten de groep vallen. Natuurlijk zie ik ook ouders die de talenten van hun kind wat overdrijven maar dat cliché is al zo uitgekauwd dat het wel heel makkelijk is om daar grappig over te doen. Rechtse humor? Zal ik wel te dom voor zijn. Is dat het soort humor dat je eerst iets zegt en als het dan niet goed valt, zegt dat het wel een grapje is? Ja, dat zie je inderdaad steeds vaker.

Uit de Volkskrant:

Uit de Volkskrant:

https://www.volkskrant.nl/de-gids/opvoeden-is-geen-exacte-wetenschap-ied...

"Naar de kritiek van geitenwollensokken-übermoeders hoef je niet te luisteren volgens Anna van den Breemer, de schrijver van de rubriek Opvoeden. Stress is er al genoeg bij ouders. ‘Als ik de humorloosheid zie bij dat soort ouders denk ik: neem het allemaal niet zo serieus.’"

Yup, humorloosheid, precies wat ik zeg. ;-)

Verderop in het artikel vertelt ze dat ze forums afzoekt. Als je in NL naar ouderforums zoekt kom je eigenlijk automatisch hier uit, dus misschien is Anna wel een OO-er!

Ik wel maar het lullige is

Ik wel maar het lullige is natuurlijk dat mocht je je eigen naam gebruiken mensen zich er toch wel in herkennen.

Ik kan me me niet voorstellen

Ik kan me me niet voorstellen dat je hierdoor beledigt raakt of bang bent dat iemand in zijn omgeving zich herkent. Dit is duidelijk over de top en het schoolplein en dit forum is blijkbaar een grote inspiratiebron :-)

"dit forum is blijkbaar een

"dit forum is blijkbaar een grote inspiratiebron"

Zeker weten, ik vermoed dat die hele luizenmoeder door een ex-OO-er is bedacht (of beter: opgetekend uit de realiteit).

"Zeker weten, ik vermoed dat

"Zeker weten, ik vermoed dat die hele luizenmoeder door een ex-OO-er is bedacht (of beter: opgetekend uit de realiteit)."
Ik wacht nog op een leuke comedy over een verschrikkelijke schoonmoeder die het leven zuur maakt van een parttime werkende mantelzorgende 'jonge' moeder, die getrouwd blijkt te zijn met een narcist. Of zoiets. :-)

Nee Mijntje, een narcistische

Nee Mijntje, een narcistische of autistische moeder en een slappe zal van een vent die niet voor zijn vrouw opkomt ;)

"By the way, ik vind de

"By the way, ik vind de columns een hoog Sylvia Witteman- plagiaatgehalte hebben"

Tja, het is allemaal laaghangend fruit, dus parallele uitvinding is allesbehalve uitgesloten.

Skik: En Sylvia Witteman

Skik: En Sylvia Witteman plagieert Carmiggelt weer. Ze zegt het zelf: "Ik jat alle columns altijd van Simon Carmiggelt, maar die kan er niks tegen doen want die is dood."
Maakt niet uit, nu de luizenmoeder is afgelopen willen we wat te lezen hebben :-)

Lees verder

Alle columns in de serie Paul Morsch