Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

3 juli 2014

Zomerstop 2014

Ouderschap stopt nooit, maar Ouders Online wel. Eventjes, in juli en augustus. Zodat we in september weer uitgerust door kunnen. Leve het loslaten!

Vandaag is onze zomerstop ingegaan. Dat wil zeggen: tijdelijk geen nieuwe artikelen. Begin september zijn we weer terug. Ondertussen gaan we achter de schermen wel gewoon door natuurlijk: het forum blijft open, en zoals gebruikelijk gaan we weer veel mooie nieuwe dingen ontwikkelen. De nieuwe website is er inmiddels, maar die leent zich juist heel goed voor nieuwe dingen.

Voor nu willen we jullie vooral een fijne zomer toewensen, met voldoende rust en ontspanning, want daar is de vakantie voor. Maar ook met veel mooie en spannende ervaringen met de kinderen. Want ook dáár is de vakantie voor!

Zelfstandig maken

Morgen gaan we zelf 2 weekjes op vakantie. En nee, dat is geen uitnodiging aan het inbrekersgilde. Het is namelijk onze eerste zomervakantie zónder kinderen, die gewoon thuisblijven als wij weg zijn. En die staan hun mannetje hoor (spraken wij hoopvol).

In schoonmaken en hun kamer opruimen zijn ze niet zo goed, om het voorzichtig uit te drukken, maar verder kunnen ze zich redelijk redden (denken we). We hebben er in ieder geval alles aan gedaan om ze zelfstandig te maken. Dat was ons opvoedingsdoel.

Speelruimte geven

Om een kind zelfstandig te maken, moet je het speelruimte geven. Maar hoeveel? In de loop der tijd blijkt die speelruimte ontzettend afgenomen te zijn. Ook in fysiek opzicht. In het schitterende artikel Big Mother is watching you (Trouw, 7 juni 2014), over apps waarmee je je kinderen in de gaten kunt houden, werd dat treffend geïllustreerd met een soort jaarringen. Hoe langer geleden, hoe wijder de ring.

Een kind van 8 mocht door de jaren heen zelfstandig de volgende dingen doen:

  • in 1919 mocht overgrootvader George 10 km van huis om te gaan vissen;
  • in 1950 mocht grootvader Jack 1,5 km van huis om te spelen in het bos;
  • in 1997 mocht Vicky 800 meter zelf naar het zwembad;
  • in 2014 mag Ed 300 meter in z'n eentje naar het einde van de straat.

Hoeveel speelruimte geef je je eigen kinderen? En hoe belangrijk is dat om ze zelfstandig te maken? Misschien iets om over na te denken als je deze zomer op het strand ligt, en je kinderen 2 meter verderop een kuil graven.

Veel plezier en tot september!