Home » Forum » Een nieuwe kat maar hij wil niet eten

Een nieuwe kat, maar hij wil niet eten.

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kareltje
Een nieuwe kat, maar hij wil niet eten.

Eergisteren hebben we een prachtige, lieve Britse korthaar van 1,5 in huis gehaald. Een superlief beestje en voelt zich ook steeds meer thuis. Nog wel schrikachtig bij onverwachte geluiden, maar komt bij je en is ook best speels. Hij gaat wel op de bak, maar hij eet niets. Ik gebruik zijn eigen voer. Ik heb namelijk alles meegekregen van de vorige eigenaar. Brokjes, nat voer en ik heb ook tonijn voor hem neergezet. Maar helaas geen resultaat. Moet ik mij zorgen gaan maken en heeft iemand nog tips?

Kaaskopje
Nog geen zorgen

Ik denk dat de kat zich nog niet helemaal zeker voelt van zijn zaak. Ik zou droge brokjes neerzetten en als je merkt dat kat tóch bij het eten gaat zitten, voorzichtig een lepel natvoer geven in een apart bakje. Niet teveel, want als kat niet eet kun je het weggooien. Altijd vers water neerzetten. Ik zet elke dag een grote bak water neer voor hond en kat samen.

Een kat kan meerdere dagen zonder voer. Dat is natuurlijk niet wat je prettig vindt, maar het is niet schadelijk.

Phryne Fisher
Nee

Dat klopt niet hoor! Een kat kan absoluut niet lang zonder eten. Dan krijgt hij leververvetting en kan hij overlijden.

Woef
Meerdere

Probeer eens op diverse tijden als dat mogelijk is een lepeltje voer op een schoteltje op diverse plekken te zetten.
Of geef het met de hand of vanaf een lepeltje, van een schoteltje of bakje, plastic, metaal of steen. In je aanwezigheid of juist erbuiten.
Onder de bank, in een reismand, in de keuken of juist in de gang, slaapkamer, overloop enz.
Het zal vanzelf wel komen maar bij katten heb je het leververvetting probleem.

Staat het ver genoeg van het water en kattenbak?

Met 3 dgn moet hij echt gaan eten ivm dat genoemde punt. Al is het maar 1 snackje of stukje vis ( gekookte kip of plakje worst), dan is het al goed.

Kaaskopje
Phryne

Als een weldoorvoede kat een dag of twee of drie niet eet, is dat geen ramp. Niet drinken is veel erger. Jij als mens overleeft 2 dagen zonder eten ook wel. Dat je je slap gaat voelen lijkt me logisch, maar er gaat niet meteen van alles mis met je lever.

Dees
Theelepel

Wij hadden een kitten dag niet wilde gaan eten. Na 1,5 dag hebben we een theelepeltje gepakt en het in haar bek gestopt. Daarna begon het gelijk te eten.

Kaaskopje
Drie dagen

Dat lijkt me zelf ook een moment dat je de dierenarts moet gaan raadplegen. Maar zover komt het vast niet.

Phryne Fisher
Kaaskopje

Katten zijn geen mensen. Ik lees trouwens verschillende dingen. Zelf had ik begrepen dag twee dagen niet eten door een kat fataal kan zijn, maar kennelijk is het risico bij een gezonde kat die op gewicht is minder groot.

Pooh Bear
ik zou morgen even overleggen met een dierenarts

Maar wat Phryne al zegt katten zijn heel anders dan mensen en moeten eten. Omdat ze dan inderdaad leververvetting kunnen krijgen dit is gevaarlijk (weet even niet na hoe lang) maar ze worden er ook misselijk van zodat ze nog minder willen eten.

Je zou kunnen proberen het eten een heel klein beetje te verwarmen tot het lauw is dan komt de geur van zijn eten vrij en wil hij misschien wel eten.

Anders zou ik morgen even de dierenarts bellen en vragen hoe lang je dit nog aan mag kijken.

Guppie
Plek

De plek waar je het neerzet kan soms uitmaken. Misschien op meer plekken. 's Nachts is het misschien makkelijker; neerzetten in de buurt van slaapplek. Liever niet ergens waar je steeds langsloopt.

Kaaskopje
De tip van in het bekje 'smeren'

zou ik ook eerst nog toepassen. Dat kan de boel misschien toch op gang brengen.

Ik ben wel benieuwd naar hoe het nu gaat.

Wat betreft niet eten... wij hebben een paar zwerfkatten gehad, die behoorlijk mager waren bij aanvang. Een ervan is 18 geworden en heeft een aantal jaar geleden ook nog een zwerftocht van een maand doorstaan met ongetwijfeld minder eten dan normaal, want kat was behoorlijk afgevallen. Zo ook een andere kat die na vier weken opeens opdook in de tuin van iemand die gelukkig het kattenasiel gebeld heeft, waarna wij met kat herenigd konden worden. Kat was flink vermagerd. Het is vast niet gezond, maar ik zou niet meteen in opperste paniek raken van een paar dagen niet eten. Maar na drie dagen zou ik ook wel aan de telefoon hangen. Al is het maar om gerustgesteld te worden.

Niki73
Voer en water niet naast elkaar

Ik heb me laten vertellen dat katten hun voer en water niet naast elkaar willen hebben.

Het is ook niet meer dan logisch om de kattenbak heel ergens anders neer te zetten.

Pooh bear
Niki73

Klopt helemaal die drie dingen moeten inderdaad apart van elkaar staan.

Kareltje
Gaat gelukkig beter

Sinds gisteravond eet hij wel van de tonijn.. De rest nog niet maar dat zal wel goed komen nu. Pfff gelukkig, want ik maakte mij wel zorgen. Ik wist niet dat je het water en brokjes niet bij elkaar mag zetten. Ik heb vroeger wel meer katten gehad, maar altijd gewoon naast elkaar gehad.

margaretha
staan hier ook naast elkaar

en dat geeft geen enkel probleem. Vroeger wel katten gehad die alleen maar uit een vaas wilden drinken, hoefden geen bloemen in te staan.

Kaaskopje
Niet te ingewikkeld maken

Gewoon kijken wat bij jou thuis werkt. Onze kat springt via de kattenbak op de wasmachine, daar staat het kattenvoer. En hond en kat drinken gezellig uit dezelfde waterbak.

Jasmijn
bakje water

Hier staat het bakje water ook naast het voer, maar er wordt nooit uit gedronken. Ik weet niet waar de poes drinkt, ik denk ergens buiten, daar staan wat van die waterschaaltjes voor vogeltjes.

Tine Winkel
katten zijn gelegenheidsdrinkers

heb ik wel eens ergens gelezen. Dus ze drinken als ze toevallig water zien en dorst hebben. Soms uit de sloot, soms uit de gieter, een vol kinderbadje, een oneffenheid in de terrastegels - you name it.

@TS: Blij dat je kat weer wat eet

OND
Leververvetting of lipidose bij katten

treedt op als katten enkele weken niet eten, zucht...
De kwaal vindt zijn oorsprong in het feit dat lichaamsvet afgebroken wordt om in de energiebehoefte te voorzien en de lever er niet langer in slaagt de door het bloed aangevoerde metabolieten af te breken.
Dat krijg een kat niet na enkele dagen vasten, maar dierenartsen moeten ook leven en die vertellen het verhaal dus liever iets dramatischer, daarbij ondersteund door welmenende lieden op fora allerhande.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.