Home » Forum » Rijlessen en medisch gedoe

Rijlessen en medisch gedoe

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

13 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
PF
Rijlessen en medisch gedoe

Hoe lang duurde bij jullie IADH-kind het medische traject van het CBR?
Mijn dochter (met ASS) heeft in november de medische verklaring ingestuurd. Drie maanden later kreeg ze als reactie dat ze een verklaring van een psychiater nodig had. Dat hebben we diezelfde maand geregeld en ingestuurd, en pas deze week hoorden we dat ze een rijtest moet afleggen. Die kunnen momenteel niet ingepland worden ivm Corona, dus het is heel onzeker wanneer alles rond komt. Het rij-examen kan pas aangevraagd worden na de rijtest, dus voor de zomervakantie gaat het waarschijnlijk niet lukken. Ik heb er eigenlijk een beetje spijt van dat we de verklaring eerlijk hebben ingevuld. Heel stom ook dat zo’n rijtest nog nodig is nu een arts heeft verklaard dat ze prima in staat is om een auto te besturen.

AnneJ
Voorzorg

Zo raar vind ik het niet dat er een voorzorg is bij medische diagnoses. Het kan een aanleiding zijn voor problemen bij het aanleren van complexe handelingen.

Het blijft echter geen wiskunde, het is ook allemaal behoorlijk subjectief. Alleen het afrijden is de toets die er toe doet. Ja, jammer dat ze er nu weer een test tussendoor gooien.

Het is ook maar wat je perspectief is. Mijn ex heeft geloof ik wel zo'n 20 keer afgereden, als dat mogelijk is. Ik weet nog dat het allemaal een hoop geld kostte, terwijl hij al een rijbewijs had van zijn herkomstland. Hij rijdt nu overigens prima maar kan, net als veel andere automobilisten overigens, soms weleens zijn emoties teveel laten meesturen.

Mijn kinderen, met autisme, hebben nog geen rijbewijs. Alles tegelijk gaat hier niet en ze hebben hun handen vol aan danwel studie, danwel wat met de studie.

Ik ben ook beslist van het niet eerlijk invullen als dat kan. Maar met een rijbewijs en daarna verzekeringen voor je auto lijkt me dat niet handig. Je kunt dan onverwacht voor hoge kosten komen te staan.

Addmoeder
Diagnose

Ik heb ook getwijfeld. Mjjn dochter was 17 en heeft add (zoals mijn naam al doet vermoeden). Ik wilde echter geen gedoe met verzekerkingen, dat is namelijk de enige reden wat ons betreft. Toen geen corona, maar het heeft maanden geduurd. Moest ook een door hun toegewezen psychiater zijn (zeg dat dan meteen, denk ik dan, en niet 3 maanden na de verklaring van huisarts). Psychiater heeft haar 10 min gezien en wat vragen gesteld over alcohol en drugs (ja natuurlijk meneer, ik gebruik drugs, wat denkt u nou ;-)). Kosten:200 euro. Daarna nog een rijtest, had net zo goed het rijexamen kunnen zijn.
Ik kan me voorstellen dat er zorgvuldig wordt gekeken dat je wil weten of mensen met een aandachtsstoornis bijvoorbeeld de weg op kunnen. Maar dit is echt een onderzoek van niks.
Mijn dochter rijdt prima overigens en is bij het eerste examen met glans geslaagd.

Pirata
Rijleraar

Rijleraar adviseerde eerst rijles te nemen en de verklaring alleen in te vullen als zij een aanleiding zag. Tenzij je 1 been hebt of epilepsie oid.
Mijn zoon met PDD-Nos doet het uitstekend achter het stuur, zoals verwacht. Geen formulier dus.

ElenaH
Formulier

Lijkt me vooral belangrijk als je medicijnen gebruikt. Omdat medicijnen de rijvaardigheid kunnen beinvloeden (positief of negatief).

Triva
Ik lees hier wel veel
PF
Eerlijkheid

Eerlijkheid leek me uiteindelijk het verstandigst. Je weet nooit hoe het je uiteindelijk kan achtervolgen. Alleen wel erg jammer dat het dan met een beetje pech allemaal bijna een jaar langer duurt. De goedkeuring van de psych was voor onbepaalde tijd, dus hopelijk duurt het tot haar 70e voor ze weer die molen door moet.

Addmoeder
voor altijd

Ja gelukkig hoeven er geen herkeuringen elke 5 jaar ofzo bij mijn dochter. Ze is er helemaal vanaf nu

Mamaveertigplus
Zo denk ik

Maar je hebt toch pddnos of autisme of he hebt het niet? Je kan toch niet bv bij pgb aanvraag ofzo wel zeggen dat een kind pddnos heeft en als je een lijst moet invullen mbt rijlessen dat je het niet hebt?

AlisonH
Klopt

Je hebt het of je hebt het niet inderdaad, maar je hebt er niet in iedere situatie evenveel last van. Mijn zoon met mild autisme is fysiek heel handig, fietst al jaren alleen door druk verkeer zonder enig probleem en heeft geen enkele moeite om zich te handhaven in ingewikkelde verkeerssituaties. Maar structuur aanbrengen in zijn schoolwerk krijgt hij niet voor elkaar, en het goed inschatten van sociale situaties kost hem gigantisch veel energie. Niet iets waar je bij het autorijden veel hinder van hebt, maar wel op school. En dus heb je die extra tijd en begeleiding op school wel nodig, maar is het hele traject van de rijvaardigheidstest een tijdrovende en kostbare aangelegenheid.
Ik zou het wel naar waarheid invullen als ik hem was, en ik ga daar ook op aandringen, maar ik snap ook wel dat mensen dat niet doen. De diagnose is overigens door een GZ-psycholoog gesteld, niet door een arts.

Mamaveertigplus
Liegen

Maar het gaat er toch om dat er gevraagd wordt of de persoon autistisch is of pddnos heeft. Dan kan het kind wel nee zeggen omdat hij er in het verkeer geen last van heeft maar dat is gewoon liegen.

Triva
Dit zijn de precieze vragen:

14) Heeft u ADHD of ADD?

Vul ja in als u de diagnose ADHD of ADD op dit moment heeft. Vul nee in als u de diagnose als kind kreeg, maar als de behandeling voor uw 16e verjaardag is gestaakt. Een arts heeft dan gezegd dat er geen behandeling meer nodig is. U heeft geen klachten meer en u gebruikt geen medicijnen. Twijfelt u? Dan adviseren we u om eerst te overleggen met uw huisarts.

15) Heeft een arts bij u autisme of een vorm daarvan vastgesteld, zoals PDD-NOS, McDD of Asperger?

https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/uw-gezon...

@Emma
Een arts dus

Geen Gz-psycholoog of orthopedagoog. Dat maakt ook verschil.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.