Home » Forum » 6 maanden oud hoe nu verder help

6 maanden oud, hoe nu verder? Help!

15 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Cindy
6 maanden oud, hoe nu verder? Help!

Beste lezers, graag advies. Ik wilde dit eigenlijk in het vraagbaken plaatsen maar zie niet hoe ik dat moet doen.

Hier mijn dilemma: mijn tweede kindje, een zoon, is nu 6 maanden oud. Mijn eerste (nu 4 jr) was een modelkindje wat betreft borstvoeding. zij heeft 1 jaar borstvoeding gekregen. Ik was bij mijn zoon heel erg gemotiveerd om dit weer zo aan te pakken, maar hij bleek heel anders te zijn. vanaf zijn geboorte een onrustige drinker die er veel te snel mee ophield.

Situatie nu:
Hij drinkt ongeveer 7 keer per dag aan de borst. Na 3 minuten, max 4, stopt hij ermee. Wil dan wel nog 3 minuutjes aan de andere borst drinken, maar dan is hij er ook helemaal klaar mee. Overdag eet hij drie keer een hapje: 'sochtends een papje, smiddags een groente of fruithap, 's avonds weer een groentehap om 18:00 uur, dan naar boven. Rond 19:00 uur de borst en dan in bed. Als hij gelijk in slaap valt, dan meestal rond 10:00 uur weer onrustig, maar de meeste avonden slaapt hij pas als hij na de borst ook nog een hele fles heeft gekregen met kunstvoeding. Dan wordt hij standaard wakker om 12:00, om 02:00 om 04:00 en vaak tussen 6-7:00 uur. Als ik hem dan de borst aanbied, drinkt hij weer 2 x 3 minuten en slaapt gelijk verder. Bij laten huilen, blijft hij gewoon doorhuilen. Stopt dus niet na 10-20 minuten.

Overdag is hij ook een slechte slaper. Hij is verder heel vrolijk en het lijkt hem niets te deren, het weinige slapen. Maar als ik hem overdag naar bed breng kan hij heel erg huilen en zweten, vaak zo erg dat hij gaat kokhalzen. Pak ik hem op, dan is het weer goed en is hij vrolijk. Hij eet overigens heel goed zijn 3 hapjes per dag.

Nu ben ik dus doodop. En ik weet niet meer wat te doen. Heb vanalles geprobeerd:

- laten huilen
- naast hem slapen (heb ik enkele maanden gedaan terwijl mijn man in de gastenkamer sliep)
- flesvoeding geven
- wiegen
- geen aandacht schenken

Ik ben dus een grote voorstander van borstvoeding en wil hier graag mee doorgaan. Maar op deze manier kan ik niet verder. Ik werk aan huis en krijg nu helemaal geen werk af. Bovendien heb ik nog een dochter van 4 en die komt nu aandacht te kort omdat ik zo moe ben. Hij heeft ook nooit een of twee goede nachten ertussen zitten. Dit is dus echt zijn patroon.

Nog een opmerking: hij heeft een speen.

Wie kan mij hierin adviseren? Is dit de bedoeling van voeden op verzoek? Waarom kan hij niet langer drinken? Als de toeschietreflex begint (dat voel ik) stopt hij met drinken om naar mijn gezicht te kijken. Het druppelt of spuit er dan gewoon uit.

Bedankt alvast voor advies

dc
wat vraagjes

Ten eerste, nee dit is niet de bedoeling van voeden op verzoek. Het klinkt alsof hij te moe is om goed te drinken, en dan slecht slaapt omdat hij te weinig heeft gedronken. Beetje vicieuse cirkel dus.

Groeit hij verder goed en is hij alert als hij wakker is? Waar slaapt hij?

Mijn ervaring met nu 3 kinderen is dat er niet echt DE methode bestaat. Wat bij het ene kindje werkt, hoeft niet perse bij een ander te werken. Maar wat belangrijk is, is dat jij niet onderdoor gaat aan de vermoeidheid, want daar heeft niemand wat aan.

Een paar dingen die je kunt proberen, is gelijk voeden na het wakker worden, even laten spelen (10/15 minuutjes), verschonen, en dan naar bed brengen. Niet weer voeden. En dan even onder de douche stappen. Als hij nog wakker is als je uit de douche komt, dan even knuffelen, en weer terug in bed leggen. Ik denk ook dat je teveel bijvoeding geeft. In zo'n fruithapje zitten veel minder calorieen dan in melkvoeding. Ik deed rond die leeftijd een paar hapjes rond lunch met de borst als toetje en hetzelfde 's avonds.

Ik denk dat het vrij normaal is dat hij 's nachts nog voor een paar voedingen komt, maar een extra deken of iets warmers aan kan soms wel helpen om het iets minder frequent te maken. Je zult ook zien dat als je overdags wat meer regelmaat hebt, hij vanzelf minder vaak 's nachts zal komen.

Sterkte, en ik hoop dat je de gebruiksaanwijzing van je zoontje vindt!

Ginny Twijfelvuur
Goh klinkt een beetje als mijn jongste

Ik heb dit 2,5 jaar volgehouden, vraag vooral niet hoe. Ik was op het laatst echt gesloopt. En mijn baas werd met de dag minder blij met mij.

Bij ons is het gestopt met een late fles melk en een paar pilletjes melatonine. Dat laatste is voor jullie natuurlijk geen optie, maar die late fles misschien wel. Ik gaf die niet om 10 uur, maar later. Rond 12 uur - half 1. En daarmee kwam er langzaam wat ritme in.

De melatonine heeft daar ongetwijfeld ook bij geholpen, maar waarschijnlijk speelde ook mee dat hij totaal geen slaapritme had opgebouwd in die eerste 2,5 jaar.

Wij gaven overigens ook geen gewone melk in de nachtelijke fles maar, wat zwaarder spul.

Mama5
Hoi

Hier vijf van die onrustige baby's gehad. Een beetje troost: het gaat ooit voorbij.

Ik ben het met een paar dingen eens van mijnvoorgangers. Je geeft. veel bijvoeding. Mijn kinderen aten pas met een maand of negen drie bijvoedingen. Ik zou pap in die laatste fles gaan doen.

Het lijkt of dat zweten en kokhalzen bij het naar bed brengen, te maken heeft met drift/paniek . Hij is het niet gewend krijgt een niet-pluis gevoel. Misschien is hij heel gevoelig? Ik herken dat er een beetje in.
Hier hielp de vijf minuten methode, leren dat slapen niet eng of naar is. Kind op bed leggen en duidelijk zeggen: ' je gaat slapen, welterusten.' Dan weg, na vijf minuten, of drie, kom je bij hem als hij huilt. Niet oppakken, maar goed neerleggen en zeggen: ' slaap maar'. Daarna elke vijf/drie minuten weer terug komen en niets zeggen, maar weer neerleggen. En weer weg. Zo min mogelijk prikkels geven, maar wel laten zien dat paniek niet nodig is. Hij is veilig, hij kan dit.
Bij mijn kinderen gaf dit na een paar keer verbetering, ze konden niet slapen door overprikkeling/overgevoeligheid. Het zijn nog steeds matige slapers.

En verder bedacht ik nog: kan het zijn dat hij maagklachten heeft? Ben je al bij de huisarts geweest?

Mama 5
Oh ja,

Hoe groeit hij?

Het klinkt namelijk een beetje of je zorgen maakt, dat hij te weinig voeding krijgt, omdat hij zo kort aan de borst zit. Maar mijn kinderen zaten ook zo kort aan de borst. En ze zijn toch 'normaal' opgegroeid. Dus het hoeft niet erg te zijn.

Ik kreeg wel als tip, om het zo te doen: eerste borst, na paar minuten andere borst, en dan de eerste weer terug geven. Zodat het kind uit de eerste borst echt alle 'achtermelk' heeft gedronken. Want daar schijnt veel vet en eiwit in te zitten.

Het zijn maar ideetjes he? Het is zo moeilijk, ieder kind zijn eigen gebruiksaanwijzing. Man o man, wat kun je zoeken en ploeteren dan. Sterkte ermee.

MarSy
Hier

De 5 minuten methode was hier korter, kon niet zo lang naar geblèr luisteren, deed 1 minuut werkte ook!

Verder gaf ik met 6 maanden inderdaad alleen pap als bijvoeding, en begon net langzaam met opbouw van de rest, cb dacht daar trouwens anders over....

En als laatste wat hier wekte met die leeftijd: Max 1 uur wakker, dus wakker worden, spelen, eten, naar bed, toen kreeg ik er eindelijk ritme in. En wandelen werkte hier ook goed, lekker ingepakt in de wagen, lopen tot ze slapen en in de tuin of gang laten staan.

AnneJ
je overgeven - accepteren

Jammer dat het je zo uitput. Ik zou denken dat je je er eigenlijk meer aan over zou kunnen geven hoe je kind nu drinkt. Kinderen houden zich er niet mee bezig of je nog in staat bent om ernaast te werken.
7 keer drinken kan te weinig zijn, een kind kan behoefte hebben aan meer drinkmomenten, dat is voeden op vraag.
Overigens had mijn zoon een koemelkeiwitallergie, dat kan soms ook onrust verklaren. Je kunt de huisarts vragen om dit te testen.
Het kost ook heel veel energie om het drinkpatroon van je kind te proberen te regelen. Dan kan het accepteren dat het nou eenmaal zo gaat een opluchting zijn.
Overigens wil een kind van 6 maanden ook veel ontdekken. Misschien kun je hem iets meer aanbieden overdag zodat hij s'nachts vermoeider is.
Maar ook dan is het lastig dat je er naast wil werken. Altijd als ik probeerde voorrang te geven aan mijn plichten in het huishouden bijvoorbeeld boven mijn kinderen werd de druk op mijzelf groot. Je kunt je niet in 2 stukjes hakken. Ik heb geleerd om dan toch even eerst de aandacht aan mijn kind te geven en dan pas aan het huishouden.
Ik begrijp niet goed hoe mensen kunnen werken terwijl ze de zorg hebben voor zo'n klein kind. Dat kan alleen als het per toeval een heel rustig en planbaar kind is dat veel slaapt of voor zich uit pruttelt. Niet bij een echt kind dat wil ontdekken en bewegen en dat heeft jou nou eenmaal daarbij nodig.
Het kan alleen als je werk ook even kan wachten en niet jou volle aandacht vraagt.

guera
wil je misschien niet horen

Maar onze dochter dronk weinig overdag om dat lekker s nachts bij mij in te halen. Ook 3 x wakker. Ik heb vader de fles s nachts laten geven. Niks gezellig de borst bij mama. Fles van oapa en weer slapen. Na korte tijd vond ze daar geen lol aan. Ging overdag beter drinken en s nachts beter slapen. ...

moeder met herk...
AnneJ

Wat een toon in jouw reactie, jij weet het zoals wel vaker weer allemaal het beste. "Jammer dat het je zo uitput, je zou denken dat je je er meer aan overgeeft" dat is gewoon een verwijt. Cindy vraagt niet wat ze allemaal niet goed doet, ze vraagt tips.

Ja dit is slopend en ja dat mag je gewoon zeggen en ja je mag wensen dat dit anders gaat en ja je mag dit ook verschrikkelijk vinden en daar eens flink om huilen of vloeken.

En je begrijpt niet hoe mensen gewoon kunnen werken met kleine kinderen, en als je dat wel doet kan een kind niet genoeg ontdekken? Die luxe hebben de meeste mensen tegenwoordig niet, fijn dat jij die luxe wel had, maar dat wil niet zeggen dat werkende moeders hun kind niet kunnen uitdagen.

Na 2 hele moeilijke babies kan ik zeggen dat die nachten je kapot kunnen maken, dat is niet iets wat veranderd als je berust in de situatie.

Cindy: ik zou bij de huisarts het verhaal doen, liever nog bij een kinderarts. Als iets medisch uitgesloten is, is pap in de laatste fles een goede tip. Hopelijk kan je dan wat uren achter elkaar slapen, want dat is onmisbaar met een druk gezin! Sterkte!

AnneJ
Onmogelijk

Wel, wat ik denk is dat Cindy onmogelijke eisen aan zichzelf stelt. Ik heb wel gewerkt toen mijn eerste een huilbaby was, bijna fulltime, maar gelukkig had ik werk en opvang. Dan is het al bijna niet te doen. Maar een huilbaby en dan ook nog geen opvang en thuis werken lijkt mij een onmogelijke opgave. Juist buitenshuis werken kan je redding zijn denk ik.
Maar je hebt gelijk, je zoekt in iedere situatie naar mogelijkheden om het zo goed mogelijk te verbeteren en mijn situatie is nou eenmaal mijn situatie, daar heeft een ander niets aan.

AnneJ
geen verwijt

Ik snap nog niet hoe je kunt volhouden met een huilbaby. Ik was jong, ik maakte mijn dag gewoon wat langer, ik stond om 3.00 uur s'nachts de bedden op te maken. Om 6.00 uur ging de wekker voor de ochtendvoeding. Ik nam een snelle douche en een kop koffie, kinderen aankleden en ik reisde naar mijn werk. Totaal uitgeput was ik maar accepteren dat het zo was en overgeven en rustig doorgaan heeft geholpen. Maar ik had wel mijn zoon bij mij in bed of in zijn bedje naast ons bed. Dat gaf meer rust s'nachts. Ik denk wel vaker dat mijn werk mij erdoor gesleept heeft. Als je al heel veel energie in je kinderen moet steken als je voor ze zorgt dan is het een opluchting om naar je werk te gaan en je even competent te voelen en heel wat anders te doen, ook al loop je op je tandvlees, het werk kun je je dan nagenoeg volledig aan geven.
Werk je thuis dan moet je je steeds in stukjes hakken, je wordt steeds minder efficient, en dat is heel frustrerend want je wilt allebei goed doen.

Cindy
Aanvulling en dank

Hartelijk dank aan iedereen die met mij mee probeert te denken en tips heeft gegeven.

Nog een aantal opmerkingen:
- het gewicht van mijn zoontje is prima. Precies goed. Ook al drinkt hij dus heel kort aan de borst (maar wel 7 voedingen), aan zijn gewicht valt niets te merken. Het heen en weer switchen van de borst werkt bij ons niet. Hij wil echt niet langer drinken. De achtermelk krijgt hij dus niet? of nauwelijks??

- ik kan me er goed iets bij voorstellen dat ik hem wellicht te veel bijvoeding geef. Maar ze zeggen dat een baby zelf kan aangeven hoeveel hapjes hij wil. Ik stop zodra hij niet meer wil. Maar ik ben nu wel bewust van de porties die ik hem aanbied en probeer deze kleiner te houden (ook met de bedoeling dat hij dan meer borstvoeding neemt). Hij krijgt ook geen water of ander vocht, dit ook om juist het drinken aan de borst te verbeteren.

- Gisternacht heb ik hem de borst gegeven voor het slapen gaan, en daarna bleef hij onrustig dus een fles gegeven. Hij heeft max 150 ml gedronken en viel gelijk in slaap. Om 00:00 was hij weer wakker. Toe hebben we hem laten huilen. Wer waren van plan pas om 02:00 uur weer borstvoeding aan te bieden. Wel zijn we elke 10-15 minuten bij hem geweest om hem even goed in te stoppen en sussende woordjes toe te spreken. We hebben hem er niet uit gehaald. Hij zweette heel erg. Het duurde 1 uur en 40 minuten voordat hij in slaap viel. Toen ws het dus 01:30. Hij heeft toen geslapen tot 05:30 uur. Toen even kort gedronken en hij viel al meteen weer in slaap. Wakker om 07:00 uur. Toen borstvoeding en een papje om 08:30. Om 09:15 weer in bed en zonder problemen geslapen tot 11:45 uur. Hij moest zeker alles verwerken van de vorige nacht.

Het consultatiebureau zou een kinderpedagoog inschakelen en die zou mij moeten bellen, maar heb er nog niks van gehoord. Even afwachten.

Verder: ik heb me eraan overgegeven, ik heb me ook heel lang niet verzet tegen zijn ritme en probeerde met hem mee te gaan hierin. Maar omdat er geen enkele verbetering kwam, ben ik toch van mening dat ik nu het initatief moet nemen en iets anders moet doen en dus niet meer hem het ritme moet laten bepalen. Ik verwacht echt niet dat hij al doorslaapt. Maar het zou fijn zijn als het aantal voedingen in de nacht naar 1 of 2 x teruggebracht kon worden.

Ten slotte: ik ben zzp'er. En heb een goede reputatie opgebouwd de afgelopen jaren. Maar doordat ik nu dus veel minder werk, en me minder goed kan concentreren, presteer ik nu minder goed in mijn werk. Tja, ik heb nooit de energie gehad om om 03:00 uur 's nachts bedden op te maken ;) Het plan was om in de avonduren wat werk gedaan te krijgen, maar momenteel trek ik dat ook niet. Het huishouden is al meer dan zat naast een kind van 4 en een baby die niet goed slaapt.

MamaAfrica
medisch uitsluiten

Het lijkt mij niet de bedoeling om een baby van 6 maanden te laten huilen.
Normaal gezien huilt zo'n kindje met een reden en niet om jou het leven moeilijk te maken. Tenzij het een huilbaby is, daar hebben ze van die criteria voor van gedurende een x aantal uur huilen per dag.

Mijn eerste zin klinkt nu misschien erg hard. Maar ik bedoel ermee dat het belangrijk is om eerst medisch gezien alles uit te sluiten. Ken je het borstvoedingsforum al? Ik begrijp dat je dit toch graag wilt blijven geven en hier kun je meer info en tips vinden. Heeft je zoontje misschien een te kort lipriempje waardoor hij niet zo goed kan aanhappen? Ik noem maar een optie.

Met de ervaring die ik heb met mijn jongste dochterje van 4mnd nu, kan ik je niet echt helpen. Maar mijn oudste (nu 2,5jr) ging vanaf moment van bijvoeden (met 4mnd) ook slechter slapen. At ook gelijk graag en best veel. Heb enorm veel geploeterd met lange voedingen (45min) en een paar keer per nacht. En daarna wilde madame soms niet meer slapen. Uren hebben we ermee op onze arm gelopen, slapen ho maar. Ook steeds op de klok kijken, hoe lang ze dronk en hoeveel tijd er tussen de voedingen zat. We hebben ons erdoor geploeterd totdat ik weer zwanger was en de melk vanzelf 'opdroogde'. Toen KON ik 's nachts gewoon niet meer voeden... Heb dus geen gouden tip. Behalve het forum en borstvoeding.com

Nu bij de tweede is het zo anders. Die drinkt binnen 10min borst leeg en slaapt van ong. 23u a 24u tot 5 uur 's ochtends.

In ieder geval succes ermee. Ik herken vooral de chaos en vermoeidheid van bij mij eerste dochtertje.

Jasam
Elk uurtje slaap benutten.

Heb wel eens gezegd, wat zou het handig zijn als er een gebruiksaanwijzing bij geleverd werd. Heb ook altijd op verzoek de borst gegeven. En heb daarbij mijn ritme aan de baby aangepast.
Ben, waar mogelijk, als de baby ging slapen (3-4 uur), ook een paar uurtjes gaan slapen, zette de wekker en ging het resterende uur (of meerdere uurtjes) aan het werk.
Had wel een voordeel, mijn man was boer en kon overdag vaak wel even oppassen op de andere kinderen, of uit school halen.
'Nachts lagen ze naast mijn bed in een ledikantje, dat was dan even aanleggen en weer terug, al slapend:)
Je kindje van 4 gaat nu naar school denk ik, je zou voor het halen en/of brengen een andere moeder uit de buurt kunnen vragen, dat geeft ook een hoop rust.

Marjanne
koemelkallergie ??

Hoeft bij jou niet zo te zijn, maar ik heb de volgende ervaring
Bij mijn dochter haar tweede zoon viel het voeden erg tegen. Zij was een kind gewend dat na 2, 5 jaar nog dagelijks een keer dronk maar bij de tweede was geen enkele voeding relaxed. Aanvankelijk dacht ze dat er teveel aanbod was, daarna is het tongriempje gekliefd omdat dat idd erg kort was, maar ook dat gaf weinig verbetering. Als zij niet bijna altijd haar zoon in de draagdoek had ( wat ze bij de eerste ook veel deed) en niet samen zou slapen, had ze echt een 'huilbaby' Toen is ze na 4 mnd zelf gestopt met melkproducten en ze had na een dag een ander kind. Vrolijker, dronk rustiger en langer, wreef niet meer zo in zijn toet. Pas toen werd voeden voor beide partijen prettig.
Koemelk( en soja) vrij is lastig want 'ze stoppen het echt overal in'. Maar zelfs na een ijsje of chocola krijgt hij al last
Als hij 6 mnd is krijgt hij bijvoeding echt als bijvoeding. dwz volgens de rapely-methode. Moedermelk blijft het hoofdvoedsel Zoals het nu gaat moet dat (weer) lukken.