Home » Forum » 3 baby tijd 0 1 » Bv afbouwen 1 jaar

Huilt jouw baby extreem veel?
Voel jij je als ouder machteloos door het vele huilen?
Kom naar de middagbijeenkomst van Ouders Online over huilbaby's!

BV afbouwen (1 jaar)

7 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Alie.D
BV afbouwen (1 jaar)

Hallo medemamma's,

Mijn kleine meisje wordt over drie weken 1 jaar, hiep hiep!
Nu wil ik héél graag stoppen met borstvoeding, maar weet niet goed hoe ik dit aan kan pakken. De pediater zegt dat ik gewoon kan stoppen zonder te substitueren met KV of gewone melk. Langzaam afbouwen of gewoon "de kraantjes dichtdraaien", het is aan mij (aldus de pediater).

Het punt is echter dat meisje voornamelijk nog 's nachts drinkt en als ze thuis komt van KDV en alleen met mij is (en dan heel hangerig wordt).
's Nachts wordt ze heel vaak wakker en ik krijg haar bijna onmogelijk in slaap zonder borst. Overdag op het KDV en wanneer ik 's avonds werk en ze met haar pappa is, kan ze echter wel gewoon slapen.

Ik ben bang voor drama's als ik ga stoppen, en omdat ze al zo'n moeilijke slaper is, heb ik niet zoveel energie voor nog meer drama. Echter baal ik zo van borstvoeding dat ik echt heel graag z.s.m. wil stoppen. Ik heb superveel respect voor langvoeders en benijd moeders die wel kunnen genieten van borstvoeding, maar ik ben er echt niet happy mee. Ik heb het alleen zo lang volgehouden omdat het zo goed is voor meisje.

Ons schema is nu zo'n beetje:

6:00 BV
8:00 ontbijt (yogurt, gezonde babykoekjes, versgeperste sinaasappelsap)
9:00 naar KDV
9:30 tussendoortje (fruit)
11:30 heel uitgebreide lunch (op z'n Italiaans, want wij wonen in Italië)
13:00 - 15:00 slapen
15:30 - tussendoortje (yogurt)
16:00 naar huis
(16:30 BV in geval van hangerige huilbui)
18:00 avondeten
19:30 BV en slapen
23:00 huilend wakker en BV
2:00 huilend wakker en BV
4:00 huilend wakker en BV...

(Soms wakker om de twee uur, soms om het uur...)

Iemand tips om het stoppen soepel te laten verlopen? Beter afbouwen of cold turkey? En zal het nachtelijke gespook verbeteren of nog erger worden?

Alvast bedankt!!

AnneJ
Tuitbekertje

Nou was mijn dochter al 2,5 jaar toen we gingen stoppen maar ik gaf haar een tuitbekertje met karnemelk bij het slapengaan en zonodig nog een keer in de nacht.
Ze sliep wel bij mij.
Je kunt proberen, in plaats van borstvoeding, iets in een tuitbekertje te geven. Even uitproberen. Misschien helpt een knuffeldoekje er bij ook wel?

Of een fles met een stevige speen waar ze hard haar best voor moet doen?

Fransien
Bij ons bij 11 maanden...

Onze derde was een prima drinker en een beroerde slaper. Ze had een forse koemelkallergie waardoor ik op borstvoedingsdieet ging en het heel belangrijk vond dat ze zo lang mogelijk borstvoeding kreeg. Ik heb het bijna een jaar volgehouden voordat ik echt te dun werd en ik bij broeken maat 34 een riem nodig had.
Onze derde was nooit een grote eter, altijd van de kleine beetjes en sliep slecht. Overdag was het vervelend maar goed te doen, 's nachts was het om 11 uur, om 2 uur, om half 4, om 6 uur en daarna nog een keer om half 8 het ontbijt.
Toen ik met 11 maanden stopte heeft mijn man gezegd dat hij de nachten ging overnemen. Hij ging er iedere keer heen als ze huilde maar ze kreeg alleen om 11 uur en om 6 uur eten, voor de rest niet. Het heeft anderhalve week geduurd en toen sliep ze door, en na nog een week sliep ze van half 8 tot 7 de volgende ochtend.

Tijgeroog
Borstvoeding probleem?

Is het probleem werkelijk de borstvoeding, of eigenlijk dat je er 's nachts steeds uit moet om haar te troosten mbv de borst? Want niet door kunnen slapen lijkt me de grootste energie-vreter.

Wij hadden op die leeftijd het probleem dat m’n dochter alleen maar meer en meer wilde gaan drinken, 's nachts. Dat hebben we uiteindelijk langzaam verbroken door haar niet meer te voeden. We hebben de tijd voor ze weer een voeding kreeg steeds verder opgerekt (in jouw geval zou dat bv om middernacht kunnen zijn, ipv 11 uur, en daarna pas weer 3 uur later, en dat steeds verder schuiven). Als ze eerder toch wakker werd ging m’n man naar haar toe (want hij werd niet met de borstvoeding geassocieerd ;-)) en troostte haar tot ze weer sliep. (En ondertussen kon ik doorslapen, wat ik ook goed kon gebruiken)
Het maakt op zich niet uit of je de met borstvoeding of flesvoeding doet. Het is wel zo dat voor een fles midden in de nacht veel meer moet doen dan aanleggen aan de borst. Dus het kan handig zijn om die borstvoeding nog even aan te houden. (Mijn man bracht de babies 's nachts altijd heen en weer.Hij kan beter tegen slaapgebrek dan ik, dus ik hoefde alleen maar de baby te knuffelen)

Jackie
afbouwen proberen

Je kunt kijken of afbouwen werkt, zo niet dan kan je het altijd nog cold turkey doen. Drinkt ze wel uit een fles? Waar ik mee zou beginnen is haar vóór 23.00 uur, dus voor ze zelf huilend wakker wordt, zelf om 22.30 uur (half slapend) een papfles aanbieden. Misschien dat dat helpt bij het doorslapen. 's Nachts kun je de bv steeds korter houden. Zo deed ik dat ook bij dochter, dan zei ik "melk is op" en dat ging geleidelijk van 10 minuten naar op een gegeven moment 30 seconden, dus de melk raakte steeds sneller op. Op het laatst nam ze de borst echt maar voor 2 seconden en liet toen ook zelf los en zei "melk op!".

Alie.D
Bedankt voor de reacties!

AnneJ, karnemelk bestaat niet in Italië, maar ik heb het al eens geprobeerd met KV 's nachts. ze spuugde het gewoon weer uit! Misschien gewenning en moet ik overdag ook wat KV geven af en toe? Ze is ook geen fles of tuit gewend, want drinkt overdag haar water of sap uit een gewone beker. Ook al in de weer geweest met knuffeltjes, maar ze wil 's nachts maar één ding...

Fransien, inderdaad zou het wellicht helpen als papa er wat vaker op af ging, maar helaas slaapt hij overal doorheen en is moeilijk wakker te krijgen. Ik ben een extreem lichte slapen en ben meteen actief als ik een geluidje hoor. Het leek steeds zo logisch dat ik de nachten op me nam en dat is er een beetje zo ingesleten. Maar misschien toch maar proberen dan.

Tijgeroog, het zijn niet alleen de gebroken nachten, tot 6 maanden sliep meisje wel gewoon lekker, en toen vond ik het voeden ook geen pretje. De eerste maandjes spruw gehad zonder dat te weten en dat was nogal een hel. Daarna is het nooit meer helemaal goedgekomen met mij en BV. Ook mijn meisje wil alleen maar steeds meer drinken 's nachts. Ze laat me niet meer los, valt moeilijk weer in slaap en ik heb ook dan nog moeite om weg te glippen, want ze roept me zo weer terug. Als papa eropaf gaat dan is het een hoop wiegen en heel en weer lopen en zingen voor ze weer in slaap valt. Van mij accepteerd ze dat minder, waanwereld de al door jou genoemde borstassociatie. Zoals ik tegen Fransien zei, slaapt papa meestal overal doorheen, maar misschien moet hij toch wat meer nachten op zich nemen. Hoewel ik veel beter tegen slaapgebrek kan dan hij. Aan de andere kant slaap ik al vier maanden niets dus kan hij natuurlijk ook wel een weekje afzien ;)

Jackie, ze is niet gewend aan fles of tuit, want drinkt overdag uit een gewone beker. De pap voor 't slapen gaan heb ik geprobeerd, maar dat hielp niet. Het probleem heeft weinig met honger te maken denk ik. BV steeds korter houden werkt ook niet, of althans, dat wordt niet geaccepteerd. Het wordt dan al snel hysterisch gekrijs. Mevrouw heeft een karaktertje!

Nogmaals bedankt allemaal, ik ga wellicht toch maar wat KV proberen..

Lilian1
Gewoonte

Het is een gewoonte geworden en dat is wat lastiger af te leren. Daar zal wel wat tijd overheen gaan maar met volhouden kom je dr echt wel. Het is niet goed voor haar tanden om zo vaak te drinken.
Afbouwen ( en steeds wat later voeden)kun je proberen maar als dat een heel gekrijs wordt elke keer dan zou ik toch voor de cold turkey methode gaan. Als je nml na lang krijsen toch overstag gaat zal ze de volgende keer weer blijven volhouden want het had effect. Dan kun je misschien beter 1 minuut geven en zeggen...op , de melk is op. Maar dit zou ik ook overdag doen. Dat ze ziet dat het echt op is. Dan is het inderdaad even doorbijten maar dan is het wel sneller over. Ze moet nu snachts gaan leren dat ze zichzelf “troost” en zelf weer in slaap valt en zo langere stukken gaat slapen.
Zet een flesje water in haar bed voor het geval je denkt dat ze dorst heeft. Koop samen een mooi antilekflesjezodat ze weet dat dit voor de nacht is.Die kan evt je man ook aanbieden.
Het zal echt even niet leuk zijn maar t gaat echt over.