Home » Forum » Heeft mijn dochter honger

Heeft mijn dochter honger?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Josie
Heeft mijn dochter honger?

Hallo,

Ik heb een vraag over mijn net 5 weken oude dochter. Ik geef vanaf het begin borstvoeding.

Vorige week sliep zij opeens overdag zo 3 uurtjes achter elkaar en 's avonds sliep ze dan 1 keer 5 uur en de rest van de nacht kwam ze tussen de 3 en 4 uur. Alleen gister sliep ze 2 keer overdag maar 1 uur en als ik haar wou aanleggen nadat ze wakker werd trok ze een vies gezicht. Ze hapt dan alsnog wel aan en drinkt 5 min (ze drinkt nooit erg lang, tussen 5 a 10/15 min), maar ik heb dan het gevoel dat ze geen trek heeft door die vieze gezicht dat ze trekt. Maargoed dan voed ik haar. Valt ze opeens voor 3uur in slaap. Moet ik haar voeden als ze zo'n gezichtje trekt? Of wat anders proberen?

en dan tegen 5 uur aan slaapt ze minder (30min/40min) en dan is het huilen geblazen want ze valt niet in slaap. Ze wilt dan niet aan de borst, huilt als je haar vast hebt op alle mogelijke manieren en huilt dus als ze in haar bedje ligt. Na 5/10 min huilen proberen te troosten en dat lukt voor even, maar zodra je haar alleen op de kamer laat gaat ze weer huilen. Soms valt ze heel even in slaap of is ze even stil door muziekje of wat dan ook. Dan tegen 9/10 uur pak ik haar uit bed en troost haar kort. En zodra ze haar ogen dicht doet leg ik haar weer in haar bedje. Hierdoor doet ze haar oogjes weer klein stukje open. Ga ik weg..slaapt ze door tot 2/3 uur snachts...ik begrijp dit niet...

Judith-t
regeldagen?

Zou het dit kunnen zijn:

http://www.babybytes.nl/encyclopedie/B/Borstvoeding/Regeldagen
"Als je borstvoeding geeft, krijg je vroeg of laat te maken met regeldagen. De melkproductie is dan niet aangepast aan de stijgende vraag van je babytje, en moet dus omhoog. Vaak voelen moeders zich erg onzeker tijdens regeldagen. Het lijkt immers alsof je kindje onverzadigbaar is en je borsten helemaal leeg aanvoelen. Maar die onzekerheid is nergens voor nodig. De natuur heeft het zo geregeld dat na enkele dagen van vaker aanleggen, je productie vanzelf de hoogte in gaat.

Hoe herken je regeldagen?

Als je kindje huilerig is en vaak wil drinken
Als je het gevoel hebt dat je borsten leeg zijn
Als je het idee hebt dat je kindje niet voldaan is na de voeding"

Josie
regeldagen

Dat weet ik niet zeker. Dan zal ik het een paar dagen aankijken...

dc
en sowieso

zijn jonge baby's vaak 's avonds heel huilerig, doen korte dutjes en willen vaak aan de borst. Zo leggen ze een voorraadje aan om wat langer te kunnen slapen 's nachts. In mijn ervaring (na 3 exemplaren) is het beste om de avonden gewoon lekker op de bank te zitten met baby en voedingskussen, lekker lezen of tv kijken, en net zoveel aanleggen als baby wil, verder baby bij je houden (Soms is het vroeger, zelden later geloof ik). Als je je er gewoon op instelt dat het gebeurt en ervan probeert te genieten, dan is het over voor je het weet! En wees niet bang je baby te laten huilen bij je. Als ze een schone luier hebben, genoeg gegeten, dan is er niets fijner om gewoon even fijn bij mama uit te kunnen huilen en de dag te verwerken. Veel baby's hebben dat huilen echt nodig.

Van dat vieze gezichtje zou ik me niets aantrekken, dat kan gewoon een buikkrampje, een sterke stroom melk, of zoiets zijn. Als je het idee hebt dat melk eruit spuit bij het aanleggen (had ik regelmatig), dan kan het helpen om eerst met een doekje er wat uit te laten spuiten voor je de baby aanlegt.

Josie
wennen?

Als ik haar s avonds bij me houd en haar constant aanleg als ze dat wil, word dit dan geen gewoonte dat ik dan later af moet leren? En krijgt ze dan niet teveel binnen wat zorgt dat ze misschien vaak melk terug geeft?

En heb inderdaad het gevoel dat ze vooral aan het begin bij drinken dat ze veel binnen krijgt. Hoor haar zulke grote slokken nemen. Ik zal het begin er wat uit laten gaan voordat ze doordrinkt.

marie
site borstvoeding.com
wizzer
nee hoor

Als dat helpt 's avonds aanleggen zou ik dat gewoon doen. Ik had zelf s avonds ook gewoon minder voeding, na een hele dag druk met van alles zijn. Vaak aanleggen helpt dan gewoon.

(en een gewoonte, daar zou ik niet zo bang voor zijn, ik ken geen enkele 18-jarige die dat nog doet ;)).

Judith-t
he nee

Mijn schoonmoeder vertelde mij dat wij onze kinderen maar moesten laten huilen want dan ging het vanzelf over. Wat ben ik blij dat ik dat advies niet opgevolgd heb. Het is belangrijk dat kinderen zich gesteund en getroost voelen als ze verdrietig zijn. Wat moet je anders als babietje: je hebt een handje vol aan manieren om je moeder te laten weten dat je haar nodig hebt (zonder dat daar een plan achter zit) en dan laat je moeder je liggen, huilend, alleen. Daar kan je niets anders van leren dat als je verdriet hebt en iemand nodig, je alleen voelt.
Ik heb dat nooit gedaan bij mijn kinderen en ik heb twee kinderen die lekker in hun vel zitten, goed hun grenzen aan kunnen geven, nauwelijks zeuren, wat kunnen hebben (frustratie tolerantie) etc. Dus, nee je kan je kind niet teveel steunen en liefde geven.

Josie
gerust

Nee, verwacht inderdaad niet dat een 18 jarige dat nog doet haha. Mijn moeder vertelde mij ook dat ze mij liet huilen. En dat ik vanaf het begin niet eens nachtvoeding kreeg, maar water. Ik zou het niet kunnen. En ze raad het mij ook aan. Maar...ik kán haar gewoon niet zo lang laten huilen. Dus het maakt mij gerust om te weten dat tussen 5 en 9 s avonds als ze zo'n onrustig momentje heeft dat ik haar gewoon bij me kan houden en ze geen rare gewoontes aan overhoud.

Rosa van der Zanden
Regeldagn

Ja hoor, regeldagen. Met 3 maanden, 4 maanden, 6 maanden en 9 maanden ook. En een baby kan je niet verwennen, lekker bij je houden. Als je op vraag en ook 's nachts voedt heb je kans dat je menstruatie langer wegblijft.

Angela67
op gevoel

volgens mij zul je bij dit soort kwesties ook zelf aanvoelen wat jij denkt dat goed is. dus blijf bij je gevoel als je denkt: nee, ik kan haar niet laten huilen. Je hoeft dat niet te 'verdedigen' of te rationaliseren. Je gaat er vanzelf wel over nadenken waarom je dat vindt en of je wellicht over een tijdje er anders over denkt, of dat je een soort afspraak met jezelf maakt dat je iets probeert maar dat je er ook weer op terug mag komen. Wees lief voor jezelf, vertrouw erop dat jouw gevoel een goede graadmeter is voor wat je voor haalt wilt doen.
gr Angela

SaarWilson
Sarah

Hoi Josie,

Ik deed dat ook, tijdens huilerige periodes veel aanleggen en troosten.. Eenmaal die keuze gemaakt is het makkelijker voor jezelf, in plaats van iedere keer dat ze huilt opnieuw de afweging maken. Dat is hartstikke vermoeiend. Gelukkig ging het bij mij na een paar dagen weer over en op dit moment is mn zoontje best wel ontspannen. Maar de volgende 'sprong' staat alweer voor de deur, dus ik bereid me vast voor op weer een paar zware dagen ;) hij is nu 11 weken oud. De tips van mijn oma en moeder vind ik ook altijd vrij baby-onvriendelijk en ik kan die ook zeker niet opvolgen! Maar mijn vriend en ik hebben wel 'afgesproken' dat ons kindje 15 minuten mag huilen, voordat we in actie komen. Heel vaak is hij dan al in slaap gevallen, maar soms ook niet en dan troost ik hem want dan zal er wel 'echt' iets zijn.
Succes en ga zo door!!

Sarah

SaarWilson
Sarah

Oh en moeders, als je op Facebook zoekt op 'Moeders in Leiden' dan vind je een nieuw aangemaakte groep voor moeders in de buurt, zodat we die ene leuke yogadocente of die grappige foto met elkaar kunt delen. We hebben het soms al lastig genoeg, dus zo helpen we elkaar een handje en wordt moeder zijn nóg leuker :) Link naar de groep: https://www.facebook.com/groups/1452394664980217/

Josie
regeldagen

Het lijkt inderdaad regeldagen, want mn borsten voelen niet vol aan en ze komt nadat ze een uurtje heeft geslapen.

Ik krijg elke dag meer vertrouwen in haar en mij. Lijkt alsof wr beide steeds wijzer worden van mekaar. Bedankt voor de gegeven info.

SaarWilson
Sarah

Wat fijn! Het is allemaal maar 'een fase' hoor ik men vaak zeggen, de ervaren moeders :)

Groet Sarah

Tink
Wat DC zegt

Dat heet clustervoeden, mijn oudste zoon had er ook een handje van. Als ik na het avondeten op de bank voor de tv ging zitten legde ik hem lekker naast me in het wipstoeltje ofzo, en voedde hem zo vaak hij maar wilde. Soms 2 slokken, een half uur later een grotere voeding, net wat hij wou. En dan zo tegen 11 uur, half 12 was ie daar wel klaar mee en kon ik naar bed.
Dan 's nachts nog een keer voeden rond een uur of 3 en dan was meneertje dik tevreden. Maar er waren ook tijden dat hij in de nacht wel 3x kwam.
In het begin was dat best vermoeiend maar het werd al heel snel gewoonte. Ik slaapwandelde erheen, voedde half duttend en sliep daarna weer verder.

Inmiddels is het een beer van 12 jaar :). Hij heeft bijna 2 jaar borstvoeding gehad.
Echt, het houdt vanzelf een keer op. Daar verwen je haar heus niet mee.
Bovendien, het is nog maar zo'n klein prulleke van 5 weken. Door haar gewoon te geven wat ze nu nodig heeft en waar ze ook om vraagt, krijg je een heerlijk tevreden baby en bovendien een perfect op elkaar afgestemde vraag en aanbod. Dat komt de borstvoeding alleen maar ten goede.

MamaAfrica
kleine aanvulling

Helemaal eens met Judith-t: een baby van 5 weken moet je niet laten huilen. Dan is er iets. Honger, dorst, slaap (niet kunnen vatten), boertje dat dwars zit, vieze luier enz enz. Het duurt gewoon een tijdje voordat je in de gaten hebt wat er precies is. Bij mijn eerste dochtertje hebben we zo "gemodderd". Nu bij de tweede weet ik veel beter wat ze wil.

En ter aanvulling: je kunt de borst niet dwingen. Dus als je kindje niet wil/geen honger heeft, zal het niet aanhappen. Misschien wel zuigbehoefte? Mijn dochtertje (4mnd) valt graag met het speentje in slaap. Ze huilt dan ook en andere mensen zeggen dan vaak, ze heeft honger. Maar aanleggen gaat dan niet. Terwijl ze dan meestal snel in slaap valt als ik haar een speentje geef en er even mee rondloop.

Jasam
Mee eens, regeldagen

Net als met flesvoeding, vraagt je baby na verloop van tijd meer voeding.
De natuur regelt dit zelf, doordat je baby te weinig krijgt wordt ze onrustig, komt ze vaker, en regelt ze zelf dat er meer productie komt.
Na een week is dit weer op orde, maar ook ik heb wel mijn twijfels gehad, zo rond die regeldagen. Maar het komt helemaal goed.

Donsje
oei ik groei

Ken je het boek van 'oei ik groei'?
Heel herkenbaar op per paar dagen of weken te lezen wat je kind ontwikkeld en hoe het groeit. Het gaat er om dat er vaak periodes zijn dat je kindje hangerig en huilerig is. Het valt als het ware een fase terug. Na een paar dagen of 1,5 week oid is dat weer over en kunnen ze vaak weer wat meer, en zijn ze gegroeid in ontwikkeling.

Als je je twijfels even hebt, superfijn om te lezen dat het inderdaad daar vaak aan ligt. En ik ben een heel nuchtere moeder hoor, maar vond het heel fijn.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.