Meld je hier aan voor de gratis webinars tijdens De Week van de Opvoeding
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Baby overdag helpen slaap verlengen

hoi,

ik heb een prachtige dochter van 12 weken oud (met 36+5 geboren; dus gecorrigeerd bijna 9 weken oud). We zijn bezig om haar overdag in haar bedje te laten slapen. Dit lijkt vooralsnog steeds slechter te gaan. Eerst viel ze gemakkelijk in slaap binnen een paar minuten, nu moet ik vaak een aantal keer op en neer lopen en troosten; en wordt ze uiteindelijk na ongeveer 3 kwartier pas rustig als ik mijn hand op haar borst leg en wegloop net voor ze in slaap valt. Als we niet troosten heb ik een overstuur baby die keihard blijft huilen, dat wil ik niet en daar slaapt ze niet beter op ook. Verder sliep ze eerst soms 2 of 3 slaapcycli achter elkaar, maar tegenwoordig wordt ze na stipt 1 slaapcyclus keihard huilend wakker. Ik krijg haar dan niet meer in slaap in haar bedje. Tegelijkertijd heeft ze niet genoeg aan die 3 kwartier slaap, dus ik heb of een chagrijnige baby, of een baby die nog even een slaapje doet in de draagdoek of draagzak. Heeft iemand tips over hoe ik de slaapcyclus van mijn dochter kan verlengen? Ik gun haar om beter tot rust te komen.

s avonds gaat het wel goed; dan valt ze meestal in slaap bij de laatste fles, en kunnen we haar wegleggen. Of ze valt net niet in slaap, dan moeten we een aantal keer lopen, maar wordt ze niet na 1 slaapcyclus weer wakker. Ze heeft nog 1-2 nachtvoedingen, na de eerste slaapt ze rustig in, na de tweede wordt ze onrustig. 
Overigens is er een vermoeden dat ze verborgen reflux heeft, hiervoor ha ik op advies van de kinderfysio naar de huisarts toe deze week.

ik wil haar graag leren zelf in slaap te vallen en meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen, maar wil ook geen oververmoeide baby. Tegelijkertijd wil ik haar geen verkeerd gedrag/slaapassociaties aanleren en ben ik bang dat ik dat nu doe door haar dan maar in de zak te laten slapen. 

iemand tips? Alle mooie boeken gaan er vanuit dat je baby vanzelf in slaap valt als je maar genoeg probeert.. en dat ze ook zelf die cycli aan elkaar kunnen koppelen, maar dat lukt hier dus niet..


Ze slaapt dus niet in de wandelwagen zeg je. Ik neem aan dat ze dan in de kinderwagenbak ligt? Onze kinderen sliepen als baby altijd heerlijk buiten in de kinderwagen.  En met regen in de bijkeuken met de buitendeur open. Tot wel 10 maanden (ja dan liggen ze "klem" als ze languit zouden liggen, maar dat doen babys niet). Maar dat werkt blijkbaar bij jullie niet. Onze meiden moesten echt wennen aan het slapen in ledikantje overdag.

Op kdv sliepen ze ook zoveel mogelijk in de kinderwagen en later ook wel in lutjepotje. Maar dit is al 20 jaar geleden, ik weet niet of slapen in kinderwagens nog mag tegenwoordig.

Hoe slaapt ze in haar bedje? Met slaapzak? Onder laken en deken? Op de zij of de rug?
Soms werkt een andere slaaphouding gewoon beter. Onze meiden lagen het liefst op de zij, lekker opgerold, foetushouding. Ja ik weet het, levensgevaarlijk, volgens het consternatiebureau. Maar soms moet je wat. Net zoals lekker hoog instoppen. Mag tegenwoordig ook niet meer. Sommige dingen zijn gewoon erfelijk volgens mij. Hoe slaap je zelf het liefst? Op de rug, zij, buik?
Wellicht is zo'n speciaal "instoplaken" van Fedde en Kees iets om te proberen?

Hoeveel drinkt ze per voeding? Fles of borst? Misschien gewoon een beetje honger?
Of een groeispurtje/sprongetje?

Het is soms een beetje zoeken, en echt het komt ooit goed....

Follow

Follow

28-10-2021 om 07:07 Topicstarter

oh, zo’n opluchting om te merken dat ik niet de enige ben.. het wordt vaak gedaan alsof het allemaal maakbaar is (schema voeden-verschonen-spelen-slapen) als je maar goed genoeg probeert. Daar word ik onzeker van merk ik. Het moe maar wakker wegleggen klinkt mooi, maar werkt dus niet (altijd).

grappif dat meerderen goede ervaring hebben met buiten laten slapen. Wellicht ga ik dat nog proberen, of haar buiten neerzetten als ze dan toch per ongeluk na een wandeling in slaap is gevallen. 

iemand vroeg of ik haar inbaker. Ze heeft een inbakerslaapzakje van puckababy, daarin slaapt ze altijd en daar heeft ze ook baat bij volgens mij. Ze slaapt op haar rug. Op haar buik liggen vindt ze wel heel fijn, dus denk dat ze uiteindelijk een buikslaper wordt, maar ze valt ook daar nu niet gemakkelijk in slaap.  
Ik geef flesvoeding aan haar. Daarna laat ik haar meestal even spelen en als ze moe wordt, gaat ze naar bed. Gisteren ook een gesprek met de kinderfysio gehad (de dame overstrekt zich enorm) en uitgelegd dat in slaap vallen in haar bedje heel snel gat als ik er even bij blijf en een hand op haar borst hou. Maar dat ik het idee heb dat dat niet ‘mag’, omdat ze moet leren zelf en zonder mij in slaap te vallen. Kinderfysio heeft dat uit mijn hoofd gepraat. Inslapen ging gisteren overdag dan ook een stuk makkelijker, maar het bleven slaapjes van 3 kwartier.

op het kdv zullen ze vast ervaring hebben met baby’s die niet spontaan in slaap vallen, geloof dat niet alle baby’s dat doen. 

Follow: je doet het echt prima op deze manier. Dat zelf in slaap vallen komt allemaal vanzelf. Je zal merken, dat je steeds minder lang je hand op de buik hoeft te houden. En die slaapjes gaan ook vanzelf langer worden. 

KDV: mijn ervaring is dat kinderen op  KDV heel anders slapen ( en gaan slapen) dan thuis. Zoon was destijds thuis op geen enkele manier weg te leggen, sliep met 3 maanden ook veel op mij. Op KDV konden ze hem zo weg leggen om te slapen. Hierdoor ging het thuis uiteindelijk ook steeds soepeler en kwamen we ook meer in een ritme. 

Al die voorbeeldschema's op internet met  slaapjes van twee uur, totaal niet realistisch 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.