Babytijd Babytijd

Babytijd

Baby overlijdt na wervelmanipulatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, april 2009
Casuïstiek
Overleden zuigeling na ‘craniosacrale’ manipulatie van hals en wervelkolom

Micha Holla, Marloes M. IJland, A.M. (Ton) van der Vliet, Michael Edwards en Carin W.M. Verlaat

Een voorheen gezond, 3 maanden oud meisje kwam te overlijden na manipulaties van de hals en wervelkolom door een zogeheten ‘craniosacraal therapeut’. Tijdens aanhoudende diepe buiging van de hals en rug, kreeg patiënte incontinentie voor ontlasting, atonie en een ademstilstand gevolgd door asystolie. Op basis van de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, aanvullend MRI-onderzoek en obductie was het overlijden waarschijnlijk het gevolg van een lokaal neurovasculair of een mechanisch respiratoir geïnduceerd probleem. Dit is de tweede melding van het overlijden van een zuigeling na geforceerde manipulaties van de hals. Zolang wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit en veiligheid van geforceerde manipulaties van de wervelkolom ontbreekt, raden wij deze behandeling bij pasgeborenen en zuigelingen af.

Bron: http://ntvg.nl/content/overleden-zuigeling-na-%E2%80%98craniosacrale%E2%80%99-manipulatie-van-hals-en-wervelkolom

en zie ook: http://www.wiegedood.nl/modules/content/index.php?section=20&contentID=149

Vreselijk

.... wat een vreselijk bevinding, en ik sta er niet van te kijken. Met leedwezen zie ik soms aan dat mensen piepleine babietjes naar bottenkrakers brengen, vanwege syndromen die wetenschappelijk nooit of te nimmer zijn aangetoond. Laat staat dat de behandeling enige wetenschappelijke basis heeft.

Ik kan me de wanhoop van ouders van een aanhoudend huilende baby heel goed voorstellen en dat ze daarom van alles proberen. Maar om je kind nu letterlijk, vergeef me de crue omschrijving, de nek te laten omdraaien door een kwakzalver... brrr
Mama 2005

Malihu

Malihu

24-04-2009 om 12:27

Verschrikkelijk

Inderdaad, wat een verschrikkelijk bericht zeg! Dit wens je niemand toe......

Maar om nou meteen te zeggen dat dat osteopathie gelijk staat aan kwakzalverij, dat gaat me een beetje te ver. Er zullen ongetwijfeld kwakzalvers tussen zitten, maar er zijn er ook hele goede hoor! En dan spreek ik uit persoonlijke ervaringen en ervaringen uit mijn omgeving.

Er overlijden vaker patiënten door verkeerd handelen van artsen of chirurgen, maar betekend dat dan ook dat alle artsen en chirurgen kwakzalvers zijn....?

Carolien

Carolien

24-04-2009 om 19:18

Osteopaat

Of een osteopaat een kwakzalver is, weet ik niet. Ik heb wel het idee dat sommige mensen de osteopaat zien als een tovermiddel, ook bij jonge baby's. Vaak genoeg lees je hier op Ouders Online dat mensen gauw met onrustige baby's naar een osteopaat gaan. Wordt ook regelmatig geadviseerd door andere ouders, zelfs als er geen diagnose is. Als ik dat lees, den ik heel vaak: ik zou in die situaties eerder naar een (kinder)arts willen om het probleem medisch uitgezocht te hebben.
Groetjes,
Carolien

Gruwelijk

Een gruwelijk verhaal, en ik vraag me meteen af: hoe is het met die osteopaat afgelopen? Maar dat vertelt het artikel waarschijnlijk niet.

Groeten,

Temet

dc

dc

25-04-2009 om 07:58

Osteopaat

Als je een paar keer hebt meegemaakt dat osteopathie inderdaad werkt als een soort tovermiddel dan wil je dat graag delen.

En een arts kan er heel weinig aan doen als er een spier of een bot vastzit. Dat is net zoiets als met kiespijn naar je huisarts gaan.

Cea

Cea

25-04-2009 om 14:03

Osteopaat?

Een osteopaat is toch niet hetzelfde als een craniosacraal therapeut? De osteopaat waar ik ben geweest met mijn baby deed echt geen 'aanhoudende diepe buiging van hals en rug', maar hele lichte en zachte manipulaties door zijn hand op en onder de baby te leggen. Volgens mij wordt er bij osteopathie niets geforceerd of 'gekraakt'.
Desalniettemin is het natuurlijk afschuwelijk wat dit kindje en haar ouders is overkomen.

Sas

Sas

25-04-2009 om 20:02

Craniosacraaltherapeut geen osteopaat

Een craniosacraaltherapeut is iets heel anders dan een osteopaat. Een osteopaat gebruikt wel technieken uit de craniosacraaltherapie, maar het is absoluut iets anders.
Het is inderdaad een gruwelijk verhaal. De conclusie lijkt me duidelijk:
Zolang wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit en veiligheid van geforceerde manipulaties van de wervelkolom ontbreekt, raden wij deze behandeling bij pasgeborenen en zuigelingen af.
Kortom wees voorzichtig met manipulaties van de nek bij babies. Vaak wordt er over het KISS syndroom gesproken, maar hiervoor is geen bewijs gevonden.

Groeten, Sas

hout anne

hout anne

27-04-2009 om 18:09

Mijn ervaring

Mijn ervaring met de osteopaat is iig erg positief. Maar ik heb niet meegemaakt dat er iets geforceerd werd oid. De osteopaat 'voelde' het hele lichaam na door kleine 'kneepjes' in de spieren, ed. Bij de maag voelde hij wat weerstand en dat heeft hij zachtjes losgemasseerd (mijn zoontje spuugde toen veel en had heel vaak de hik) en in zijn nek hetzelfde, maar geen rare draaien oid (wat de fysio bij mij wel af en toe doet!)
Maar osteopaten in NL zijn afgestudeerd fysio, anders mag je nl. de opleiding osteopathie niet doen in NL.
Ik denk toch echt dat een cranioacraaltherapeut iets anders is als een osteopaat!

Persepolis

Persepolis

29-04-2009 om 10:56

Als er eens naar cb werd geluisterd....

Heel veel mensen zitten altijd af te geven op het consultatiebureau valt me op.... ok ieder kind is anders en hun wijsheid klopt natuurlijk niet voor ieder kind, maar goede CB arts en/of verpleegkundige zeggen dit er ook altijd bij!!!
Als ouders nou eerst even met het CB zouden overleggen voordat ze naar een kwakzalver gaan (welke idioot vouwt nou een zuigeling dubbel, elk medisch onderlegde persoon WEET TOCH dat de wervelkolom nog voornamelijk uit kraakbeen bestaat!), zouden dit soort trieste verhalen misschien niet voorkomen....
Een osteopaat is anders en als je naar een toegaat die behoort tot de beroepsvereniging is het allemaal ok!!
Maar toch even kortsluiten met je CB dus, kan nooit kwaad en die weten meestal wel of er een "slechte" tussen zit in de regio.
Moest ik even kwijt!

Persepolis

Persepolis

29-04-2009 om 11:02

Moet ik ook nog even kwijt

en toen zei die craniosacraal therapeut nog tegen de ouders op het moment dat hij een hoge dwarsleasie veroorzaakte en het kindje op tafel aan het overlijden was dat het NORMAAL IS DAT HET KINDJE IN SLAAP VALT, dat ze zich vooral geen zorgen hoefden te maken!!!
ik vind het echt schandalig!!! die moeten ze levenslang geven!!!!
als ik dat als arts zou flikken zou ik nooit meer aan het werk kunnen! zou ik bij de hema worsten kunnen gaan verkopen bij wijze van...

Persepolis

Dat vroeg ik me dus inderdaad ook af. Die therapeut - die ik dus ten onrechte voor osteopaat uitmaakte, waarvoor excuses - is bezig, en het gaat gruwelijk mis. Wat zeg je dan op zo'n moment? Nou, dit dus, kennelijk. Misschien wist-ie het echt niet...
Ik blijf er steeds maar aan denken, weet je dat? Die ouders die er bij staan... het is gewoon te erg.

Maar hoe weet jij dit trouwens, van die reactie?

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

29-04-2009 om 15:08

Dat staat er temet

Dat staat in het bericht. Tijdens het manipuleren kreeg het kind van alles.

Tirza

Cb's hebben hun geloofwaardigheid verloren

Persepolis: Heel veel mensen zitten altijd af te geven op het consultatiebureau valt me op.... ok ieder kind is anders en hun wijsheid klopt natuurlijk niet voor ieder kind, maar goede CB arts en/of verpleegkundige zeggen dit er ook altijd bij!!! Als ouders nou eerst even met het CB zouden overleggen voordat ze naar een kwakzalver gaan (welke idioot vouwt nou een zuigeling dubbel, elk medisch onderlegde persoon WEET TOCH dat de wervelkolom nog voornamelijk uit kraakbeen bestaat!), zouden dit soort trieste verhalen misschien niet voorkomen....

CB's hebben hun geloofwaardigheid verloren. Sinds ze vaak inbakeren aanbevelen waar geen enkele wetenschappelijke grond voor is, maar juist van bewezen is dat het geen meerwaarde heeft tegenover rust-en-regelmaat. Sinds ze het verschil niet schijnen te kunnen snappen tussen een noodmaatregel (RR) voor zeer prikkelbare huilbaby's en het PREVENTIEF dezelfde maatregel toepassen voor ALLE normale baby's, terwijl onderzoek juist uitwijst dat te rigide opvoedmethode en niet reageren juist zorgt voor baby's die gemiddeld meer huilen. Sinds CB's niet standaard waarschuwen om de kleine vooral de eerste 6 maanden niet op een eigen kamer te leggen vanwege de verhoogde kans op wiegedood en meer van dit soort weidverspreide missers hebben CB's hun geloofwaardigheid verspeeld. Waarom zou iemand eerst met het CB overleggen als het zelf niet bewezen hypes aanbevelen?

Persepolis: Een osteopaat is anders en als je naar een toegaat die behoort tot de beroepsvereniging is het allemaal ok!!
Ik moet je een ilussie armer maken. Beroepsvereniging wil niets anders zeggen dat de alternatief genezer zich aan de richtlijnen houdt die ze als groep hebben opgesteld, niet dat het ok is of zelfs maar werkt. Wetenschappelijk onderzoek heeft nog geen enkele werking kunnen vinden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15819137
Zolang er niet gebogen wordt en het bij een beetje over de baby aaien en aanraken blijft kan het niet veel kwaad en zal door de placebowerking van de ouders (ze kunnen tenminste iets doen) waar baby's juist uitermate gevoelig voor zijn er meer rust gecreerd worden. Ook de aanbeveling om vooral vol te houden is een instinker, want doordat de baby groeit wordt het huilen ook normaal gesproken minder. Mensen hebben de neiging om dat toe te schrijven aan de opvoedpraktijken waar ze op dat moment mee bezig zijn. Daarom kan alleen wetenschappelijk onderzoek waarin twee grote gelijkwaardige groepen baby's onderzocht worden uitsluiten of er werkelijk een toegevoegde waarde bij zit.
Het met je eigen ogen zien of zelf merken is bedriegelijk, omdat je nooit goed kan weten wat je nou eigenlijk ziet en merkt. Zien dat een baby beter slaapt is één ding, of dat komt door osteopathie of meer rust die je uitstraald vanwege placebowerking of gewoon de baby die groter wordt is twee en drie is om achter de werkelijke oorzaak te komen. Die verschoven wervels zijn nooit met apparattur vast te leggen, alleen foto's waarbij de invloed van de houding niet duidelijk is.
Je zou van een zichzelf respecterende beroepsvereniging verwachten dat ze graag goed onderzoek doen om hun theoriën te bewijzen. Wanneer ze dat niet doen is het beter om wat argwaan te krijgen. Als vervolgens ook nog dwalwnde leden er niet uitgegooid worden dan kun je op je vingers na tellen dat het enige waar die beroepsvereniging voor staat is om het geheel een officieel en betrouwbaar tintje te geven zonder werkelijk ook maar één enkele garantie te geven.
Bijna alle alternatieve hebben wel een beroepsvereniging, bijv: Beroepsorganisatie voor Paranormaal Therapeuten NFPN, Beroepsvereniging van Spiritueel Therapeuten BST, Vereniging voor Additieve Genezers VAG, Nederlandse Vereniging Voor Transformatiewerk NVVT, Beroepsorganisatie voor Auralezers BvA, Nederlandse Cranio Sacraal Vereniging NCSV. Deze laatste vereniging specifeert nog even dat het ook genoegen neemt met een schriftelijke opleiding om lid te worden....

Sas

Sas

29-04-2009 om 21:04

Beroepsvereniging etc

Hier ook een goede ervaring met een osteopaat, maar iemand die niet gelooft in KISS/ KIDD. Daarom heb ik aangegeven bij de behandeling dat ik GEEN manipulaties van de nekwervels wilde en aangezien ik zelf paramedicus ben, kan ik aardig beoordelen wat er gedaan word. Ik heb ontzettend getwijfeld of ik wel of niet naar een osteopaat zou stappen, juist vanwege mijn twijfels of het veilig is of niet. Uiteindelijk heb ik het gedaan met een SUPER positief resultaat. En Jessicah, ik kan je garanderen dat dit geen placebo-effect was.
In ieder geval, een beetje craniosacraal therapeut staat geregistreerd bij het Upledger instituut. Het is inderdaad (nog) niet wetenschappelijk bewezen, zowel cranio als osteopathie. Ik weet dat er vanuit de osteopathie wel aan gewerkt wordt. Overigens heb ik zelf ook een cranio behandeling ondergaan. Vraag me niet hoe, maar er gebeurt absoluut wat. Het ongrijpbare maakt het meteen ook zo lastig om te bewijzen.
De cranio uit deze casus is mijns inziens gewoon een prutser. Vooral het stukje over dat het kind "in slaap valt" Dat hoorde bij de behandeling, zulke lariekul heb ik werkelijk nog nooit gehoord!!
Groeten, Sas

Dees 68

Dees 68

29-04-2009 om 23:34

Argh persepolis

Mijn maag draait om bij het lezen van jouw stukje.
Ik ben overtuigd. Aan mijn baby zal niet gewrikt worden.

Ben trouwens wel benieuwd of dit nog consequenties gaat hebben voor de betreffende behandelaar...

Tirza

Nee, ik bedoelde niet de reactie van het kind op de behandeling, maar de reactie van die behandelaar 'ja, het is gewoon dat het kind in slaap valt' [overigens, iemand merkt op dat ze dat nog nooit gehoord heeft, maar mij komt die bewering gek genoeg bekend voor; er zullen ook wel eens kinderen in slaap vallen trouwens, maar dat terzijde]

Groeten,

Temet

Kari1

Kari1

30-04-2009 om 21:09

Placebo

“En Jessicah, ik kan je garanderen dat dit geen placebo-effect was.” Dat denk ik niet. Placebo-effect kan alleen worden uitgesloten door placebogecontroleerd onderzoek, niet op grond van een casus. Veel mensen denken dat placebo-effect iets is “waar je in moet trappen” en weten zeker dat dat bij hen dus niet gebeurt. Zo ligt het niet. Omdat wij mens zijn speelt placebo-effect altijd een rol, bij iedereen, bij elke (be)handeling. Onderzoekers (die meestal echt niet van gisteren zijn) weten dat en daarom wordt onderzoek in die placebogecontroleerde (en liefst ook dubbelblinde) vorm gegoten.
Lidmaatschap van het Upledger instituut geeft helaas geen enkele garantie tegen ongelukken. Zie de posting van Jessica.
Sas, je zegt ”Vaak wordt er over het KISS syndroom gesproken, maar hiervoor is geen bewijs gevonden” en dat je iemand bent “die niet gelooft in KISS/ KIDD”. Verder zeg je dat je bij de behandelingen die je hebt ondergaan wel meende te merken dat er iets gebeurde, en dat het allemaal nog niet wetenschappelijk is maar dat daar wel aan wordt gewerkt. Waarom geldt dat dan niet voor KISS/KIDD, waarom geloof je daar niet in?
Wat misvattingen:
“Maar osteopaten in NL zijn afgestudeerd fysio, anders mag je nl. de opleiding osteopathie niet doen in NL.” Er wordt een (para)medische opleiding gevraagd, of anders kun je aan de toelatingscommissie vragen of je toch mag starten na een basiscursus medische kennis. Dus ook niet-fysiotherapeuten kunnen terecht. Vervolgens volg je in 5 jaar tijd zo’n 120 opleidingsdagen (=iets meer dan 4 weken per jaar). De opleiding tot CST is nog veel summierder. Na het voltooien van de opleiding mag je je aanmelden als lid van de Vereniging ter Bevordering van de Alternatieve Geneeskunde.
“Het ongrijpbare maakt het meteen ook zo lastig om te bewijzen.” Welnee. Dat is een bekende misvatting, dat je om te bewijzen dat iets werkt zou moeten weten hoe het werkt. Ook of osteopatische en/of craniosacraal therapeutische behandelingen effect hebben is prima te bewijzen, op die dubbelblinde en pacebogecontroleerde manier. Maar de therapeuten hechten daar blijkbaar niet zo aan. Net als Onno te druk met de praktijk?
Dit zegt wikipedia over osteopathie:
"Het is het gedachtegoed van de Amerikaanse arts Andrew Still. Hij meende dat bij veel ziekten de oorspronkelijke oorzaak te vinden was in het mobiliteitsverlies van beenderen of gewrichten. Hij combineerde de toenmalige medische kennis met zijn eigen overtuiging dat als lichaamsweefsels hun beweeglijkheid verliezen dit nadelige effecten op de gezondheid heeft. Still ontwikkelde deze methode om met zijn handen minder beweeglijke weefsels op te sporen, de beweeglijkheid ervan te kunnen herstellen en zo ziekten te kunnen genezen of voorkomen. Op 2 juni 1874 gaf hij zijn methode de naam osteopathie. Stills opvattingen over de oorzaak van ziekte zijn heden achterhaald door de ontdekking van bacteriën, virussen en andere oorzaken. De filosofie van Still moet dan ook in de tijdgeest worden geplaatst waarin hij is ontstaan, zo is ook de leer der humores van Hippocrates van Kos niet meer algemene kost voor de reguliere arts. De osteopaat meent ook door het betasten van de schedel een diagnose te kunnen stellen door de "stroming en pulsaties" van het hersenvocht te voelen. Het bestaan van deze pulsaties is echter nooit aangetoond. Ook menen zij de “vochtstroom” te kunnen reguleren door de beenderen van de schedel "goed te zetten"; volgens de moderne anatomie is de volwassen schedel een solide beenderige doos waaraan niets te manipuleren valt."
Kari

Kari1

Kari1

30-04-2009 om 21:17

In slaap vallen

Ja Temet, dat wordt idd wel vaker gezegd. Op de site van een osteopaat: "Sommige kinderen huilen tijdens de behandeling terwijl anderen in slaap vallen."
http://www.paulinehoogland.nl/kind.htm
Op deze site trouwens ook een práchtige foto van een dubbelgebogen baby....Want ook flink dubbelvouwen kan best met heel zachte technieken. :-(
Kari

liora

liora

30-04-2009 om 22:10

Walgelijk

Bah, het is toch te walgelijk voor woorden. Die baby is gewoon doodgevouwen.

Ik snap niet dat mensen naar dit soort kwakzalvers toegaan.

Liora

dc

dc

30-04-2009 om 23:05

Placebo effect

voor mij zou het placebo effect opgaan als het effect pas na een tijdje zichtbaar wordt. Ik heb drie ervaringen met een osteopaat, waarvan 2 bij mezelf en 1 bij mijn baby.

Ik was niet gestressd, maar kon horen dat mijn baby niet 'normaal' huilde. En hij sliep of hij huilde. Een bezoek aan een osteopaat en dat was de volgende dag over. Sindsdien huilt hij enkel als hij honger heeft of moe is op een normale manier. Het kan natuurlijk dat de baby erin geloofde en zich opeens gedroeg, maar dat lijkt me stug.

Verder had ik een scheve nekwervel door een val met een paard. Op foto's gezien, na zo'n 8 behandelingen door een osteopaat allemaal netjes recht. Lijkt me ook niet zo placeboachtig.

Laatste ervaring was een spier die tijdens mijn zwangerschap een aantal zenuwen afsloot. Ik kon twee weken niet lopen. Na een behandeling door een osteopaat kon ik de volgende dag weer normaal lopen.

Ik kan mezelf dan blijkbaar wel heel erg goed voor de gek houden.

Kari1

Kari1

01-05-2009 om 11:28

“Ik kan mezelf dan blijkbaar wel heel erg goed voor de gek houden.” Nee, placebo-effect gaat juist niét over erin trappen of jezelf voor de gek houden. Het is een algemeen menselijk fenomeen, altijd, iedereen, overal. Placebo-effect speelt altijd mee, net zo goed bij reguliere behandelingen. Bij werkzame, reguliere behandelingen is aangetoond dat er behalve de placebowerking ook nog een andere werking is, en dat is dan de werking van de behandeling zelf. Bij alternatieve behandelingen kan niet méér worden aangetoond dan de placebo-werking, dat is daar de enige werking.
Om te weten of een behandeling meer doet dan een placebo moet je die behandeling vergelijken in placebo-gecontroleerde onderzoeken. Je kunt dat nooit zien door bij losse gevallen te bekijken of er een effect is (en ook niet bij handenvol losse gevallen, want dat blijven losse gevallen) terwijl daar juist het gros van de alternatieve behandelingen op is gebaseerd.
B.v. “Op foto's gezien, na zo'n 8 behandelingen door een osteopaat allemaal netjes recht. Lijkt me ook niet zo placeboachtig”, dat zegt toch niet veel. Je weet namelijk niet hoe het was gegaan zónder die osteopatische behandeling. Om te weten of zo’n behandeling idd een verbetering geeft, moet je groepen mensen met scheve nekwervels echte en nep-osteopatische behandelingen geven, zonder dat de patiënt en de beoordelaar van de foto’s weten wie echt en wie nep behandeld is. Pas als je dan een duidelijk verschil tussen de groepen ziet mag je concluderen dat dat dan wel door die behandeling zal komen. Het probleem bij heel veel alternatieve behandelingen is dat zulke onderzoeken er nauwelijks zijn, en als ze er zijn dan was er geen duidelijk verschil tussen de groepen.
Kari

Tirza G.

Tirza G.

01-05-2009 om 15:16

Wervels manipuleren

Dát kan een ostheopaat prima. Een manueel therapeut ook. Een chiropractor ook. Of het afdoende is, is maar zeer de vraag. Ik laat zelf mijn wervelkolom een aantal keren per jaar recht zetten (na een autoongeluk heb ik wat wervelproblemen), maar afdoende is het nooit. Ik moet altijd weer terug, helaas.
Dat manipuleren van die wervels: prima. Als ik er zelf bij kon, zou ik het zelf doen maar helaas, dat lukt me niet. De rest van het verhaal mogen ze houden (opheffen van blokkades, afvoeren van afvalstoffen, organen die niet of minder functioneren omdat die wervels scheefstaan): allemaal onzin.
Er is maar 1 manier afdoende tegen verschuivende wervels: opereren en vast laten zetten.

Tirza

Sas

Sas

01-05-2009 om 17:04

Kari

Met mijn posting wil ik aangeven dat ik allereerst een kritisch persoon ben ten aanzien van osteopathie, CS etc. De reden dat ik niet geloof in KISS en KIDD is dat ik het levensgevaarlijk vind om de wervels van een baby (dan gaat het nu dus alleen even over KISS) te manipuleren. Ik ben van mening dat het A niet voelbaar is en B het nog zoveel kraakbeen is dat er niets te manipuleren valt.
Vervolgens kwam ik zelf in een situatie waarin ik uit pure wanhoop toch de stap naar een osteopaat nam. Met daarbij de nodige mitsen en maren, omdat ik absoluut geen manipulaties van de nekwervels wilde bij mijn baby. Deze osteopaat heeft mijn dochter 3x behandeld en toen had ik een ander kind. Een ziekenhuisopname wees geen afwijkingen uit. Ook ik zag dat er iets aan de hand was, maar ik kon er met welk wetenschappelijk inzicht of evidence based verhaal geen vinger achter krijgen. Ik zou nog steeds mensen niet zomaar aanraden om naar een osteopaat of CS-therapeut te stappen, maar ik heb er een goede ervaring mee.
Verder wil ik niet zeggen dat het Upledger geen garanties tegen ongelukken biedt (dat biedt het NHG ook niet als er een misdiagnose plaatsvindt bij een huisarts) alleen dat het een betrouwbaardere organisatie is dan de Ned CranioSacraal vereniging.

Groeten Sas

mirreke

mirreke

02-05-2009 om 17:48

Temet, reactie behandelaar staat in de beschrijving van de casus

Namelijk hier:
http://ntvg.nl/publicatie/overleden-zuigeling-na-ocraniosacraleo-/volledig
Het zou je kind maar zijn...

Tirza G.

Tirza G.

02-05-2009 om 20:09

Het zal je kind maar wezen

Schokkend. Gewoon doodgedrukt en dan nog het verschil niet kunnen vaststellen tussen slapen en overlijden.

Tirza

Persepolis

Persepolis

04-05-2009 om 09:25

Osteopaat

ik ben trouwens vorige week naar een osteopaat met mijn baby geweest. Hij vond dat er bij het rechterachterhoofd erg veel spanning zat. Tijdens de behandeling begon hij trouwens wel op de gebruikelijke manier te huilen, deed dus echt wel pijn blijkbaar. Maar tot nu toe niet echt effect gemerkt moet ik eerlijk zeggen, het inbakeren en rust en regelmaat hebben toch het meeste effect. Ach ja, baat het niet dan schaadt het niet he.....

Ben ik nou gek?

Nu dus maar het stuk gelezen (dank voor de link, Mirreke), en ik zie dat kennelijk bij onderzoek is vastgesteld dat een dergelijke behandeling bij meer dan de helft van de baby's reacties vertoont zoals rood aanlopen (als ik het goed begrijp) en het stokken van de ademhaling, in een andere studie blijkt dat bijna een derde een verlaging van de hartslag krijgt, bij zeer jonge zuigelingen kennelijk nog tamelijk serieus ook.
En dan zijn er twee baby's dood.

Dat is toch waarempel geen kattenpis? Ben ik nou gek als ik mij afvraag waarom hier niet op grote schaal tegen gewaarschuwd wordt?
Ik ben wat gevoelig nu, enerzijds omdat ik kort geleden mijn tweede kind gekregen heb, maar aan de andere kant omdat dit mij bij het eerste kind had kunnen overkomen. Nummer 1 was, ik beschreef het hier al vaker, een wat lastige baby. Mijn altijd behulpzame moeder kwam op een gegeven moment met een stukje over het KISS-syndroom aanzetten. Nu had ik op dit forum al opgepikt dat dat waarschijnlijk kul is, en met dat in het achterhoofd las ik het bewuste stukje en zag toen ook verschillende elementen van alterneuten-kul erin terug (met name een zodanig ruime omschrijving van de klachten en oorzaken dat elke baby wel aan het 'syndroom' kon lijden). Daarnaast was mijn baby overduidelijk wel gezond. Maar had ik de info op dit forum niet gehad, was mijn kind destijds minder duidelijk een wolk van een baby geweest, was ik iets wankeler geweest door chronisch slaapgebrek, dan had ik ook met mijn zoon bij zo'n therapeut kunnen zitten. En ok, de kans op overlijden zal niet groot zijn, maar op vertraagde hartslag of stokkende ademhaling zit je ook niet te wachten. Wie weet wat voor schade het aanbrengt.

Maar dit weet je als gemiddelde ouder toch helemaal niet? En dan denk je al gauw dat dit allemaal geen kwaad kan. Kijk, homeopathische druppeltjes werken in het geheel niet dus doen ook geen kwaad, maar hier gaat het 'baat het niet, het schaadt ook niet' duidelijk niet op. Ben ik nou erg overbezorgd als ik denk dat een forse waarschuwing van overheidswege geen gek idee is?

Groeten,

Temet

pristel

pristel

04-05-2009 om 12:00

Je hebt gelijk

Temet schrijft:

"Maar dit weet je als gemiddelde ouder toch helemaal niet? En dan denk je al gauw dat dit allemaal geen kwaad kan. Kijk, homeopathische druppeltjes werken in het geheel niet dus doen ook geen kwaad, maar hier gaat het 'baat het niet, het schaadt ook niet' duidelijk niet op. Ben ik nou erg overbezorgd als ik denk dat een forse waarschuwing van overheidswege geen gek idee is?"

Mee eens. Ook deze 'behandelaars' grossieren in onkunde met aan alternatief sausje. Er is geen wezenlijk verschil met de Onno's in deze wereld: kwakzalvers, die handig gebruik maken van de onzekerheid en soms wanhoop van moeders

Niet heen gaan!

Pris

Kari1

Kari1

05-05-2009 om 14:23

Temet

Een waarschuwing van overheidswege, sja. Ik denk dat de gedachte is dat Nederland een vrij land is. Wie zich met beun en kwak wil inlaten mag dat en kiest zelf voor de daarbijhorende risico’s. De overheid geeft soms waarschuwingen als er iets nieuws gevaarlijks op de markt komt, waar nog niet veel over geschreven of bekend is. Dat kan op gezondheidsgebied zijn (rare afslankpillen ofzo) of op ander gebied (Nigeriaanse oplichters e.d.). Je inlaten met alterneutische praktijken is lang niet nieuw.
Manuele manipulatie is overigens niet het enige veld waarin ongelukken gebeuren. Er zijn b.v. ook ernstige gevolgen beschreven van ayurvedische middelen (zoals loodintoxicatie), en van Chinese kruiden waar allerlei gevaarlijke stoffen inzaten.
Het lastige hiervan is ook dat het om incidenten, casussen, gaat. Er is niet wetenschappelijk aangetoond dat het kwaad kan en hoe groot het risico is. En het gaat natuurlijk vaak wel goed in de zin van: er gebeurt geen ongeluk). Zie je ook hoe voorzichtig in het artikel over die zuigeling wordt gezegd dat de relatie tussen de behandeling en het overlijden “waarschijnlijk” is? We moeten het doen met de vaststelling dat wetenschappelijk niet is aangetoond dat het wél werkt en wél ongevaarlijk is (of tenminste dat de risico’s opwegen tegen de baten).
Ik denk dat redelijk bekend mag worden verondersteld dat die ondergrond er niet is. Dat mensen zich dan toch door alterneuten in de luren laten leggen met verhalen als: maar dit kán ook helemaal niet op de wetenschappelijke manier onderzocht worden, er is meer tussen hemel en aarde, deze kennis is al duizenden jaren oud, er is een complot in de reguliere geneeskunde om dit niet te erkennen omdat ze bang zijn voor hun brood, etc....daar is geen voorlichtingskruid tegen gewassen vrees ik. De overheid zit dan immers net zo dik in dat complot. :-s Mensen geloven wat ze willen geloven.
Hier wat rapportages van beschreven manuele ongevallen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19051799?ordinalpos=7&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373786?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=3&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14579025?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=4&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19065058?ordinalpos=4&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
Daar tegenover staat dan b.v. dit: een beschrijving van 1 casus waarbij de klachten na manipulatie verdwenen, en de conclusie dat het gevaar van manipulatie niet groter is dan van verschillende geaccepteerde operaties. De bekende alterneuten-denkfouten dus: 1 casus is geen bewijs van effect, na is niet door, en zeggen dat er bij operaties ook mensen (geaccepteerd) dood gaan is een vreemde verglijking.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532139?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=3&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed
Er is een Nederlands literatuuronderzoek geweest naar ‘kiss’ en de behandeling. Staat hier:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15819137?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_RVAbstractPlus
Kari

Tirza G.

Tirza G.

05-05-2009 om 19:12

Zucht

Ik hoorde van een kennis, dat er recent een grote studie is geweest naar KISS en dat het wel dégelijk bestaat en dat er nu een pilot gaat komen naar het eventueel meteen na de bevalling ingrijpen door verloskundige danwel gynaecoloog. Oftewel: wij zetten dat nekje wel even recht mevrouw.
Uiteraard (of mag ik dat niet zeggen...) wist ze niet meer precies hoe en wat. Ze had het binnen gekregen via haar opleiding, via kennislink. Ik heb me kléurenblind gezocht, maar kan niets vinden (niet over die studie en ook niet over die pilot). Heb de vraag ook al voorgelegd aan de KNOV, maar nog geen reactie.
Tja. Zo gaanne we nog wel effe bezig blijven.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.