Babytijd Babytijd

Babytijd

liora

liora

04-07-2009 om 15:25

Hoe lang bv geven

Beste allemaal,

Ben heel benieuwd als jullie bv hebben gegeven, hoe lang jullie dat hebben gedaan, en wat jullie beweegreden was om op een gegeven moment te stoppen en waarom op dat moment.

Groeten,

Liora

Risama

Risama

04-07-2009 om 15:40

Hier bepaalt kind het zelf

Oudste heeft 18 maanden BV gehad, toen ik zwanger was van haar zusje had ze het snel gezien met die borst, ze hoefde hem niet meer. Dat zusje heeft voor het laatst gedronken op haar eerste verjaardag, toen was ze er klaar mee en duwde de borst weg. Nummer 3 had de pech dat haar broertje zich niet geheel volgens planning 4,5 maand na de geboorte van nummer 3 aankondigde. De BV liep al snel ernstig terug, toen ze 6 maanden was ben ik de BV noodgedwongen gaan combineren met de fles en toen ze 8 maanden was was de moedermelk echt op.
Nummer 4 wordt volgende week 11 maanden en drinkt nog volop moedermelk, ook hij mag blijven drinken tot hij er zelf klaar mee is. Ik heb niet de indruk dat dat moment er binnenkort aan gaat komen.

Risama

Rembrand

Rembrand

04-07-2009 om 16:02

Drie keer anders.

De oudste kreeg ( door onwetendheid van mij en onjuiste voorlichting van zorgverleners ) maar drie maanden borstvoeding.
De tweede keer negen maanden borstvoeding en ging toen zo heftig bijten dat voor ons beiden de lol eraf was.
De derde stopte zelf toen hij anderhalf was. Ik had nog wel even door willen gaan.
M.

Tirza G.

Tirza G.

04-07-2009 om 17:29

Het is geen kwestie

van bewust doorgaan. Ik ben er gewoon niet bewust mee gestopt, dan gaat het heel geleidelijk. Ik heb nooit de noodzaak gezien van het vervangen van iets van gezond, gratis en gemakkelijk was voor iets wat minder gezond, duur en bewerkelijk was.

Tirza

Rafelkap

Rafelkap

04-07-2009 om 18:37

Wel bewust gestopt

Bij de eerste na 12 maanden omdat ik weer zwanger wilde worden (en ja, na de laatste slok werd ik dat ook), bij de tweede na 12 maanden afgebouwd (dus ca. 13/14 mnd) omdat meneer 1 à 2 keer per nacht nog wilde en ik het wel goed vond zo (krijgen kinderen later tenminste geen ruzie want even lang bv)

mee1977

mee1977

04-07-2009 om 18:51

Hier

Bij de oudste was het denk ik een wisselwerking.
Ik wilde graag afbouwen omdat ik weer graag zwanger wilde/hoopte te worden, en ik graag even mijn lichaam helemaal voor mij alleen wilde hebben voordat er weer een kindje in zou groeien. En mijn dochter vond het ook wel prima, dus zij heeft 11 maanden voeding gehad.
Middelste lukte niet aan de borst, dus fles, en ik had een peutertje van net nog geen 2 rond lopen, dus ook maar 3 weken gekolft.

Nu is de jongste bijna 8 maanden en ik denk er nog niet aan om te stoppen, dus we zien wel, ik denk dat zij zelf wel aangeef dat het mooi geweest is, en anders krijg ik wel een keer het moment dat ik denk, dat het mooi geweest is.
Maar ik vind het eigenlijk ook heel erg makkelijk, en het is gratis voorradig. En vooral het is even een moment voor ons samen, niemand die dat je af kan nemen.
Trouwens bij fv ook niet hoor, middelste gaf ik meestal zelf de fles, waren maar weinig mensen die dat mochten doen van mij.

Liora

Mijn oudste heeft 15 maanden BV gehad, eerste 6 maand excl BV dan geleidelijk bijvoeding, tegen de leeftijd van 10 maanden dronk ze maar 2-3 voedingen meer per dag, rond 12 maanden waren het er maar 2 en toen heb ik een keer geprobeerd ermee te stoppen.
Waarom: omdat ikzelf bij het geven van BV erg aankom in gewicht, ik was toen al 20kg verzwaard op een jaar en het werd me teveel, dus probeerde ik af te bouwen, maar het voelde niet goed, niet voor mezelf en ook neit voor mijn dochtertje. Maar een paar maanden later bouwde ze zelf af en dan hadden we er beiden wel vrede mee, en zo was ze borst af rond 15 maand.

De tweede kreeg BV tot zijn 2 jaar. Hij was een heel ander BV kind, hij dronk meer voedingen, veel veel meer nachtvoedingen. Heeft ook dik 8 maanden excl BV gedronken, rond zijn eerste jaar was BV nog echt 80% van zijn hoofdvoeding, dat veranderde pas echt rond zijn 14-15 maanden. We genoten ook erg van onze BV momenten samen, ook al kreeg ik de 'seskes' van nachtelijke voedingen ... Ondertussen werd ik terug zwanger, gepland, dat gaf wel een weerslag op de productie. Ik kreeg na 8 weken een MK. Twee maand later werd ik terug zwanger, na 7 weken weer een MK en dat was de doodsteek voor de BV, mijn productie was door de twee zangerschappen en MK's zo verschrikkelijk gekelderd dat er amper nog wat te drinken viel. Dat vond mijn zoontje maar niks en dus stopte ie ermee. Borsten hadden geen probleem met het stoppen, ze waren op ;o). En ikzelf had er ook vrede mee, 2 jaar is mooi! Ik heb wel gedurende die twee jaar enorm moeten letten op mijn eetgewoontes, ik wandelde dagelijks zo'n 8 km en was fysiek erg actief, toch kwam ik ook die periode nog een kg of 7 aan. Dat is voor mezelf persoonlijk het grote minpunt!

Nu met de derde ga ik proberen lang BV te geven, dwz minstens een jaar, zolang we er ons goed bij voelen, zo lang de productie goed blijft EN op voorwaarde dat ik mijn gewicht onder controle kan houden, gaat dat niet dan stop ik ermee! EN wat deze keer ook anders zal zijn: ik wil binnenkort gaan kolven zodat ik niet alleen verantwoordelijk ben voor voeding, maar ook papa kan geven als ik eens een dag weg moet. Hopelijk gaat dit vlot lopen; in het verleden was kolven een ramp, ik krijg geen TSR dan ... maar veel oefenen zeker ...

Jenneman

Aanleiding om te stoppen

... was hier een paar dagen weg met vriendinnen (en zonder kind). Dat was toen zoon ongeveer 7,5 maand was. Hij zat met zes maanden op zes voedingen per etmaal, die heb ik met een voeding per week afgebouwd (toen trouwens ook de nachtvoeding helemaal afgebouwd) en zo was zoon dus gespeend toen ik wegging. Achteraf had ik misschien wel moeten proberen om weer de borst te geven toen ik terugkwam, maar dat heb ik dus niet gedaan, ik had zomaar het idee dat het ook wel over was met de melk.

Nu bij dochter staan er geen tripjes gepland en ga ik misschien nog wel even door met borstvoeding, maar zoals ik in een ander draadje al aangaf ben ik wel van plan om bij 6 maanden met kolven te stoppen.

Groeten,

Temet

2 x 8 maanden

Mijn beide zoons heb ik ongeveer 8 maanden BV gegeven. Na die tijd was ik er vooral zelf behoorlijk klaar mee. Ik had geen zin meer om te kolven tijdens werktijd (bij de oudste 8 keer per week kolven en bij de jongste 6 keer per week). En omdat beide kinderen met 8 maanden al behoorlijk goed aan het eten waren leek me het ook allemaal niet meer zo nodig.

Die 2 x 8 maanden heb ik wel enorm genoten van het geven van BV. Daarna wilde ik mijn eigen lijf terug oid. Beetje gevoelskwestie.

Maar waarom ben je eigenlijk nieuwsgierig naar onze verhalen Liora? Je moet vooral je eigen plan trekken en op je eigen gevoel afgaan (en natuurlijk goed kijken naar wat je kindje wil)!

Geen beweegreden tot stoppen

Stoppen heb ik na 2 jaar aan de kinderen overgelaten, voor die tijd niet.
Ik ben nooit bewust gestopt, op een gegeven moment minderde het vanzelf. Na een aantal jaar.

4,5 maand

3 maanden volledig en daarna afgebouwd, de laatste voeding heb ik gegeven met 4,5 maand en toen kwam er met moeite een beetje uit. Ik ben geen 1 dag rouwig geweest dat het was afgelopen en eigenlijk had ik veel eerder moeten stoppen omdat ik er geen lol aan beleefde en er ook een periode geweest is dat ik na elke voeding sterretjes zag en het zwart voor mijn ogen werd.

dus, ik ga nu weer borstvoeding geven, maar deze keer stop ik zodra ik het tegen mijn zin in ga doen. Verder gaan we na 2,5 maand een weekendje naar het buitenland en dan heb ik denk ik geen zin om een handkolf oid mee te nemen, bovendien moet de baby dan ook al gewend zijn aan de fles. Maar goed, misschien is deze keer alles anders en word ik nog een langvoedster hahahaha !

zon

zon

05-07-2009 om 08:03

Hier

Eerste 5 maand bv toen langzaam gaan afbouwen omdat het combineren met mijn werk moeizaam ging.
Tweede 9 maand bv toen wilde ze niet meer (ook geen fles overigens, maar na weken heel weinig drinken was productie weg).
Derde 4,5 maand bv. Toen wilde hij nog steeds elke 2 uur voeding en dat vond ik echt niet te combineren met mijn andere twee kinderen.

Biene M.

Biene M.

05-07-2009 om 08:08

Twee keer verschillend

Bij de eerst na een week of zes de strijd gestaakt. Er zat te veel tegen om het nog langer door te zetten.

Biene M.

Biene M.

05-07-2009 om 08:10

Oeps, nu dan nummer twee

Bij de tweede met 14 maanden (of zo) twee van de drie voedingen die ik nog gaf afgebouwd, om mijn cyclus weer op gang te krijgen. Hij is nu 16 maanden en krijgt nog één voeding, geen idee hoe lang nog. Als hij gaat doorslapen, is het denk ik afgelopen.

mirreke

mirreke

05-07-2009 om 10:01

Kind bepaalde, dus lang ;-)

De oudste 12 mnd borstvoeding, als ze een fles kreeg omdat ik moest werken was dat altijd gekolfde melk. Bij de tweede hoefde ik niet meer te kolven omdat ik vanaf kind 2 helemaal thuis werkte. Die heeft 13 mnd volledige BV gehad. Kind drie ongeveer anderhalf jaar, en de jongste wilde eigenlijk helemaal niet stoppen, die heeft nog slokjes gehad tot hij bijna drie was. Ineens was ik een langvoedster ;-)
Bij alle kinderen heb ik niet bewust afgebouwd, het ging gewoon vanzelf. Ze hebben nooit kunstmelk of opvolgmelk oid gehad.

Kiki

Kiki

05-07-2009 om 11:15

Bij mij ging het heel natuurlijk

Hij heeft 6 maanden volledig borstvoeding gehad, toen was de afgekolfde melk op en kreeg ik niet meer genoeg afgekolfd. Ook werd hij steeds meer afgeleid door de omgeving, dus toen ben ik deels overgestapt op biobim.

Op een gegeven moment gaf ik alleen nog 's avonds en 's nachts borstvoeding en stopte ik met afkolven want er kwam steeds minder uit. Op onze vakantie bewust mijn kolf niet meegenomen en toen wilde mijn zoontje ineens 's avonds ook niet meer, alleen nog maar 's nachts, dus toen hij doorsliep wat hij een blauwe maandag heeft gedaan was de borstvoeding over.

Ik heb het met veel plezier gedaan en hij heeft helemaal zelf bedacht wat hij wilde en wanneer hij het wilde.

angel3

angel3

05-07-2009 om 11:43

6 mndn

beide kinderen hebben 6 mndn volledige bv gehad.
Ik was het op een gegeven moment zat om te kolven op mijn werk. Kolven ging me niet heel makkelijk af dus na een dag werken had ik nooit genoeg voor de volgende dag. En ik wilde mijn lijf gewoon weer terug. Ik voelde me erg a sexueel tijdens de bv periode en dat zat me in de weg ook tav mijn man. Ze begonnen al aardig wat vaste voeding te eten met 6 mndn en toen vond ik het wel genoeg geweest.
Bij de 1e stond er ook een tripje in de planning maar als dat eerder was geweest had ik denk ik gekold. Voor mij was 6 mndn een soort minimale grens :)

Primavera

Primavera

05-07-2009 om 12:12

11,5 mnd; 3,3 jaar; 2,3 jaar; 2,4 jaar

Bij de oudste was ik van plan om een jaar borstvoeding te geven, precies de periode waarin volgens de toen geldende normen vervangende melk(bv of kv) nodig was voor baby's. Toen dochterlief er met 11,5 maanden mee stopte, vond ik het voor die twee weken niet meer de moeite om te proberen door te gaan of me alsnog in flesvoeding te verdiepen en ben ik op gewone yoghurt en koemelk overgestapt.
De tweede heeft 3,3 jaar bv gehad waarvan de laatste 2,3 jaar samen met zijn jaar jongere broer. De tweede had last van reflux waardoor de voedingen zeer frequente kleine voedingen waren, maar ik heb dat eigenlijk nooit als een last ondervonden. Ik heb de borstvoeding bij beide broers afgebouwd toen de bevalling van nummertje 4 in zicht kwam, want drie aan de borst, daar had ik geen zin in.
Nummerje 4 heeft 2,4 jaar borstvoeding gehad. Een weekje wegens werk naar het buitenland toen ze 2 was, was geen enkel probleem. Ik heb zelfs niet hoeve kolven en na thuiskomst pikte ze het gewoon weer op. Maar een paar maanden later kreeg ik en gecomplicerde blinde darmontsteking met zware AB en andere medicijnen wegens gewrichtsklachten die ook niet echt samen gingen met bv. Vanwege haar leeftijd (bijna 2,5) vond ik het niet de moeite waard om uit te zoeken wat nou precies wel of niet samenging met de bv. De puzzle welke medicijnen me nou precies hielpen was al lastig genoeg zonder daar ook rekening mee te houden en dus ben ik gestopt met de bv.
Groetjes Primavera

dc

dc

06-07-2009 om 07:00

18 mnd en nog bezig

de oudste heb ik 18 mnd bv gegeven. Toen was ik 4 mnd zwanger van nummer 2 en hoefde hij niet meer (blijkbaar smaakverandering). De jongste is nu 16 mnd en krijgt nog 2 keer per dag bv. Kolven heb ik bij hem niet gedaan trouwens.

Ik zie wel wanneer hij stopt. Misschien als ik zwanger raak van nr 3 ofzo ;-)

8, 12, 16 mnd.

Bij de eerste wilde ik na 8 maanden mijn cyclus terug om opnieuw zwanger te proberen te raken. De tweede gaf er rond zijn eerste verjaardag de brui aan. Vond ik erg jammer want dat hoefde nog niet voor mij, maar: ik was toen wel weer heel snel zwanger van mijn dochter, die zelf stopte na 16 maanden. Hier had ik veel moeite mee, waarschijnlijk hield ik de bv op een té laag pitje (een, soms twee per dag), want ze was gewoon niet meer geïnteresseerd.

Niet representatief

ik zie vooral mensen die lang hebben gevoed, ik vind lang voeden alles meer dan 3 maanden. Er zijn heel veel vrouwen die na een week of meerdere weken gestopt zijn er of er om wat voor reden dan ook nooit aan begonnen zijn.

Polly Shearman

Polly Shearman

06-07-2009 om 10:49

Hier

eerste: 6 dagen reden er kwam na 6 dagen elke uur aanleggen incl kolven nog steeds niks uit, kind kreeg honger en moeder raakte uitgeput

tweede: 2 dagen reden: een fles baileys ( hihih) nee hoor, het ging dezelfde kant op als de eerste keer, ondanks dat ik nu veel beter voorbereid was, curses gevolgt hulp van lactatie deskundige bij de hand. maar na precies 32 uur ging de fles er in, ter voorkoming van uitputting moeder

derde: 0 dagen, reden medicijn gebruik, BV mocht niet en kon niet... en ja hoor.. nu had ik mega stuwingen en spoot het er bijna uit...

En hier

eerste: 7 weken. Het bleef tobben, slechte hongersignalen en slechte groei. Curve begon steeds meer naar beneden te buigen. Ikzelf had een tamelijk depressieve zwangerschap gehad en een verleden met angst-paniekstoornis, en begon labiel te worden. Hoewel een lactatiekundige in de laatste week nog een wonder bewerkstelligde (300 gram aankomen in 1 week!) was dat te laat: ik schoot in heftige paniekaanvallen die medicatie nodig hadden die slecht samenging met bv, en had het ook erg nodig om de zorg te gaan delen. Cold turkey gestopt, zonder stuwing. Zo weinig had ik dus.

Tweede: 5 weken, alleen maar gekolft. Meisje met slechte start, iets te vroeg geboren. Geen hongersignalen, erg suf, uiteindelijk met neussonde op de neonatologie. Bij thuiskomst in net verhuisd huis eigenlijk geen plek om te kolven (nog geen gordijnen!!) en overgegaan op de fles.

Overigens beide keren wel cursussen gedaan en lk geconsulteerd, maar de combi van slecht drinkende kinderen en niet erg 'toeschietelijke' borsten maakte het te moeizaam.

Lies

En hier

eerste: 7 weken. Het bleef tobben, slechte hongersignalen en slechte groei. Curve begon steeds meer naar beneden te buigen. Ikzelf had een tamelijk depressieve zwangerschap gehad en een verleden met angst-paniekstoornis, en begon labiel te worden. Hoewel een lactatiekundige in de laatste week nog een wonder bewerkstelligde (300 gram aankomen in 1 week!) was dat te laat: ik schoot in heftige paniekaanvallen die medicatie nodig hadden die slecht samenging met bv, en had het ook erg nodig om de zorg te gaan delen. Cold turkey gestopt, zonder stuwing. Zo weinig had ik dus.

Tweede: 5 weken, alleen maar gekolft. Meisje met slechte start, iets te vroeg geboren. Geen hongersignalen, erg suf, uiteindelijk met neussonde op de neonatologie. Bij thuiskomst in net verhuisd huis eigenlijk geen plek om te kolven (nog geen gordijnen!!) en overgegaan op de fles.

Overigens beide keren wel cursussen gedaan en lk geconsulteerd, maar de combi van slecht drinkende kinderen en niet erg 'toeschietelijke' borsten maakte het te moeizaam.

Lies

Vic

Vic

06-07-2009 om 11:28

15 en 10 weken

Bij de eerste heb ik zo'n 15 weken bv gegeven. Vanaf dat ik ging werken (11 weken) heb ik combi bv/kv gegeven en toen liep het snel terug. Bij de tweede ben ik ook na een week of 8 gaan afbouwen omdat ik twee weken later zou gaan werken. Dat liep toen zo snel terug dat ik niet aan combineren ben toegekomen. Ik heb bij de eerste een paar keer geprobeerd te kolven, maar daar voelde ik me zo onprettig bij dat ik het echt niet zag zitten.

6 maanden en tot nu toe 11 maanden

Bij de eerste ben ik na 6 maanden gaan afbouwen. Zoon had koemelkallergie en ikzelf moest daarom ook dieet houden. Ik had me voorgenomen in verband met deze en andere allergieën in de familie in ieder geval de 6 maanden vol te maken, maar daarna vond ik het ook wel genoeg.

Bij nummer twee hetzelfde voornemen, maar ondanks de moeizame eerste twee maanden (pijn!) voed ik inmiddels al weer 11 maanden. Omdat het nog goed gaat en ik het wel heel erg gemakkelijk vind zo. Ik zie vanzelf wel wanneer het stopt.

Chris

Bijwerking

Polly, dat kan heel goed een bijwerking van je medicatie geweest zijn.

Vast ook niet representatief

Oudste met flinke opstartproblemen en onwetendheid bij CB en mij: 8 maanden.
Middelste met lichte opstartproblemen en veel meer kennis van zaken bij mij: 13 maanden.
Jongste, natuurtalent en flesweigeraar: 15 of 16 maanden.
De twee jongsten zijn zelf gestopt, bij de oudste meende ik dat ik "opgedroogd" was (het bleek een naderende menstruatie te zijn, maar goed, ik was gestopt)

En verder

sluit ik me geheel aan bij Tirza: "Ik ben er gewoon niet bewust mee gestopt, dan gaat het heel geleidelijk. Ik heb nooit de noodzaak gezien van het vervangen van iets van gezond, gratis en gemakkelijk was voor iets wat minder gezond, duur en bewerkelijk was." Extra beweegreden voor bv bij de jongsten was het feit dat de oudste hevig allergisch was gebleken. (En dan bedoel ik écht heel allergische reacties. Een halve nacht krijsen doordat ik een cracker met sesamzaad had gegeten, dat via de bv bij hem terecht was gekomen)

Dees 68

Dees 68

06-07-2009 om 15:09

Beetje lang, langer, langst? ...

Bij de oudste heb ik ongeveer 6 maanden gevoed (of iets langer). 6 maanden was het minimum voor mij en toen was ik er ook wel een beetje klaar mee. Bovendien ging ik toen over van een baantje voor erbij naar een echte baan voor 4 dagen met een behoorlijke reistijd. Ik was tijdens het baantje voor erbij al begonnen met kolven maar de opbrengst daarvan liep steeds meer terug. Dus toen ik van baan veranderde ben ik gestopt met kolven. Ik heb wel nog en tijdje een ochtend en een avond voeding gegeven. Op een gegeven moment viel de ochtendvoeding weg omdat hij langer ging slapen en bleef alleen de avond voeding over. En toen die ook korter en korter werd ben ik er mee gestopt. Een beetje in een opwelling, dat wel ja.

Bij nummer 2 heb ik 10 maanden gevoed. Het eerste half jaar volledig (flesweigeraar) en daarna met steeds meer bijvoeding. Met 10 maanden vond ik het mooi geweest en ben ik ermee gestopt. En toen had ik spijt....

En nu bij de jongste: die is 9 maanden en krijgt nog steeds voor het merendeel bv. Hij eet daarnaast natuurlijk wel fruit- en groentehapjes en brood, maar bv is toch nog steeds zijn hoofdvoeding. Geen idee hoelang ik nog door zal gaan. Mijn kolfrecht zit erop, maar voorlopig ga ik er nog wel even mee door, dat uurtje in de week plooi ik wel tussen mijn andere bezigheden. Ik had de deadline eerst op een jaar gezet, maar nu die grens dichter en dichter bijkomt schuift hij gevoelsmatig op naar anderhalf jaar. Ach we zien het wel....

Asa Torell

Asa Torell

06-07-2009 om 20:18

Beide keren gestopt voor vakantie

Bij de oudste was dat na 10,5 maand en bij dochter na 14 maanden. Vanwege een week weg zonder kinderen de bv maar alvast afgebouwd. Bij dochter (nu net 2) mis ik het eigenlijk nog steeds een beetje... dat was echt knus. Bij zoon vond ik het meer een plicht, hij dronk ook vaak onrustig in de laatste maanden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.