Babytijd Babytijd

Babytijd

irma

irma

08-04-2010 om 14:50

Samen slapen met je baby, hoe doe je dat

Ons derde aanstaande kind wil ik bij ons in bed laten slapen, maar ik vraag me af hoe ik dat praktisch aan pak. Op internet kan ik daar wel iets over vinden (b.v. dat je het dekbed eruit en dekens erin moet doen) maar toch niet zoveel. Ik zit vooral met de vraag WAAR het kindje dan moet liggen. Ik slaap altijd met de dekens hoog opgetrokken tot aan m'n kin. Als ze echt naast me zou liggen ter hoogte van mijn borst verdwijnt ze dus onder de dekens. Dekens onder de oksel klemmen heb ik geprobeert maar werkt bij mij niet. Ik kan dan niet inslapen/doorslapen omdat ik het koud krijg. Het kindje dan maar hoger leggen? Dan kom ik in de knoei met de kussens.... Kortom ik kom er niet uit en ik blijf maar in gedachten in rondjes draaien. Wie slaapt er samen of heeft er samen geslapen met haar baby en kan mij wat praktische adviesen geven?

Fleur Mas

Fleur Mas

08-04-2010 om 15:08

Is....

er een reden waaromje dit wil?

groet Fleur

Primavera

Primavera

08-04-2010 om 15:33

Warmere boven nachtkleding aanschaffen

Hallo Irma, de beste en safeste manier om samen met je baby te slapen is baby tussen opgetrokken kniëen en bovenarm. Dekens of dekbed laag opmaken, beslist niet over het hoofd van de baby, en zelf warmere nachtkleding aantrekken zodat je het niet koud krijgt. Tegen de neiging om de dekens omhoog te trekken kun je daaronder een laken hoger opmaken zodat je eventueel in je slaap die omhoog trekt en niet de dekens. Als je op je zij ligt en de dekens niet tot over je schouder trekt dan komen ze niet op het hoofdje van je baby terecht.
Zorg dat je de baby niet te warm aankleed, geen mutsje op, want juist door het hoofdje raakt het het makkelijkste warmte weer kwijt en samen bij de ouders in bed is het eigenlijk nooit te koud voor ze, tenzij je ze hoog legt, maar dan moet je iets aan het gevaar van de hoofdkussens doen.
Groeten Primavera

Kadonaj

Kadonaj

08-04-2010 om 22:14

Aankleedkussen...

Ik kreeg de tip om onze huilende baby in ons bed op een aankleedkussen te leggen, zo heeft ze toch een 'eigen' plekje, heb je niet het gevaar van dekens over haar heentrekken of erop gaan liggen, en toch het gemak van dichtbij en geborgenheid...

In je armen slaap je toch veel lichter en verkrampter, raad ik je niet aan...

succes

Rembrand

Rembrand

08-04-2010 om 23:14

Geen aankleedkussen!

Deze tip hoor ik wel vaker en ik wil er met klem voor waarschuwen om dit niet te doen.
Omdat het kussen bekleed is met plastic kan dit het risico op wiegendood vergroten en dan kan nooit de bedoeling zijn.
M.

vlinder72

vlinder72

08-04-2010 om 23:25

Wij hebben onze zoon

tussen ons in laten liggen. Aan de andere kant was nogal riskant omdat hij dan uit bed kon vallen. Wij waren helemaal niet van plan om onze zoon bij ons te laten slapen maar hij sliep zo slecht. Hij werd 's nachts standaard rond 2 uur wakker en sliep daarna steeds maar kleine rukjes en ging ook nog eens alleen slapen nadat hij bij mij een paar slokjes had gedronken. Dat was natuurlijk slopend dus op een gegeven moment heb ik 's nachts niet eens meer de moeite gedaan om hem terug te leggen. Wij legde ons dekbed een stuk omlaag en sliepen zelf zonder kussen. Verder had ik meestal kleding aan dat je makkelijk omlaag kon trekken. Omhoog kan ook maar dat is best koud als het winter is. Oh, en geloof mij maar als je eenmaal een baby hebt dan ben je zo moe dat je zelfs zonder dekens nog wel in slaap valt. Zeker als een baby ondertussen bij je ligt te drinken en toch geen kant op kan.

Primavera

Primavera

09-04-2010 om 00:10

Droog oefenen is heel anders dan life

Ik denk niet dat droogoefenen een indruk geeft van hoe het is om samen met een baby in bed te slapen, een levende baby in je armen maakt toch wel heel veel verschil in hoe je slaapt. Als de andere optie een eigen kamer is is zelfs met dekbed veiliger dan de baby alleen te laten slapen.
Verder ben ik dus niet voor het hoog leggen van de baby, omdat je je dan veel minder van hem of haar bewust bent en makkelijker ronddraait dan wanneer de baby in je armen slaapt. Vooral als je borstvoeding geeft gaat het samen in slaap vallen prima door het hormoon wat daarbij vrij komt. Gebruik in ieder geval nooit een aankleedkussen!
Bij mij beviel het samenslapen zo goed bij de 2de dat ik het bij de 3e en 4e ook gelijk gedaan heb. Ik sliep afwisselend op mijn ene of andere zij en hevelde de baby eventueel over naar de andere kant als ik 's nachts behoefte voelde om van houding te veranderen. Bed stond aan één kant tegen de muur of ander bed, waarbij onze matras zo lag dat er geen spleet tussen zat en mijn man sliep aan de andere kant. Op deze manier kon de baby nooit per ongeluk uit bed vallen.
Groeten Primavera

Rembrand

Rembrand

09-04-2010 om 09:21

Clip on bed.

Je kunt ook een constructie verzinnen waarbij het ledikantje tegen je eigen bed aanzet en de spijltjes eruit haalt aan de kant van het bedje dat tegen jouw bed aanstaat. ( het moet natuurlijk wel veilig zijn zodat je baby er niet uit kan vallen of ergens tussen kan komen ). Er zijn ook bedjes te koop speciaal voor dit doel. http://www.coochicoos.com/images/co_sleeper.jpg
Meer over samen slapen ( richtlijnen ) kan je lezen via http://www.natuurlijkouderschap.org/richtlijnen-voor-veilig-slapen-met-babys-mckenna/
M.

Aan hoofdeind

afgelopen maanden heb ik ons dochtertje (nu 9 maanden) een paar keer snachts in bed gehad, dan sliep ze horizontaal (parallel aan hoofdeind) en ik zonder kussen. Dan kunnen ze niet stikken en jij kan er niet met een deken oid bovenop gaan liggen. De baby lag dan in haar eigen slaapzak.

frouke

frouke

09-04-2010 om 10:13

En mocht het niet lukken....

en je vind het toch gevaarlijk, of je slaapt zelf niet goed (ik slaap zelf heel slecht met baby naast of op me) dan is het wellicht een optie om een schommelwiegje aan het plafond te hangen? Is ook dichtbij je en lost het ruimteprobleem op.
frouke

Mailinglist

Er is op yahoogroups een mailinglist over natuurlijk ouderschap, de AP-list.

dc

dc

09-04-2010 om 15:30

Tips

sorry voor eventuele herhalingen, heb de reacties niet gelezen. Ik heb tot 6 maanden met mijn laatste samen geslapen. Mijn tips:
- koop een cosleeper (wiegje dat je aan je bed vast kunt maken) voor naast je bed, dan heeft hij een eigen plekje vlak bij je (ook voor als je zelf niet in bed ligt) (mijn baby begon de nacht in zijn eigen bedje (de co-sleeper) en ging na de eerste nachtvoeding door naast me, dan kon ik gewoon doorslapen)
- Koop een hele warme pyjama met lange mauwen, dan heb je niet de neiging om de deken omhoog te trekken
- Hou hem nooit bij je als je medicatie, drugs of alcohol op hebt, ook al in heel geringe hoeveelheden
- Natuurlijk in een rookvrije omgeving
- Het matras moet stevig zijn
- de natuurlijke plek voor een baby om te slapen is tussen je knieen en de bovenkant van je ene arm. Met de andere arm hou je de deken bij zijn gezicht vandaan. (dus over hem heen) zo kan hij niet naar beneden onder de dekens of naar boven onder het kussen komen. dit is mijn natuurlijke slaaphouding, dus had ik niet veel moeite mee... Als je niet comfortabel kunt slapen met je baby, kun je hem beter na de voeding weer terug in de co-sleeper leggen. Is ook lekker dichtbij.

uma

uma

09-04-2010 om 22:38

Irma

mijn ervaring is dat je "alerter" slaapt als je kindje naast jou ligt, misschien is het instinct? ik kan me niet herinneren dat ik ooit ben wakker geworden en de dons over mij en de baby had opgetrokken.
onbewust controleerde ik heel de tijd of ze nog wel goed lag. resultaat: ik sliep niet echt goed/diep.
maar ik deed het toch wel vaak hoor, haar tegen mij aan laten liggen.
zoals hier al gezegd, zonder hoofdkussen, maar wel aan mijn kant, ik vreesde dat mijn man minder instinct had ;-) en wat dan precies jouw kledij moet zijn en hoe de dekens of dons, dat zal je na één nachtje met je kindje perfect aanvoelen.
veel succes!

Tirza G.

Tirza G.

09-04-2010 om 23:06

Heel informatief

Via de website van LLL kun je een informatieblad bestellen over Veilig slapen.
www.lalecheleague.nl

Tirza

Hier ook

Mijn jongste heeft ook lang bij me in bed geslapen.Vanaf dag 1.
Hij lag aan mijn kant omdat mijn man slaapverwekkende medicijnen slikt.Dat is een risico.
Om uit bed vallen te voorkomen had ik een lange dunne laminaatplank tussen bed en matras geklemd.Die stak er dan zo'n 20 cm bovenuit.
Verder had hij altijd een slaapzakje aan en 's winters daarbij nog een winterpyjama.Soms een dekentje erbij. Nooit koud gehad.Hij lag altijd wat hoger dan ik, dus niet onder mijn deken.Ik vond mezelf opvallend waakzaam. Moet wel zeggen dat ik geen alcohol gebruikte, dat leek me geen goed idee.

Damajo

Misschien nog een andere oplossing?

Hier wilde ik niet structureel met de baby slapen. Meestal sliepen ze wel aan het einde van de nacht bij me, na de voeding, maar een hele nacht lukte mij ook niet. dan was ik helemaal verkrampt. Ik draai ook veel in mijn slaap.
Hier hebben we het opgelost om de kast er uit te halen. Bed op hoge poten te zetten en lades onder het bed te maken, daar kon dan de kleding in. Wij hebben toen gewoon een wieg neer kunnen zetten.
Succes met je beslissingen!

liora

liora

10-04-2010 om 13:33

Even afwachten

Hoi Irma,

Het lijkt me lastig zoiets van tevoren te beslissen. De ene baby vindt het heel fijn, de andere wil graag in eigen bedje.

Misschien kun je de box in eerste instantie als bedje opmaken met hemeltje en zo, dan heb je een alternatief. Bovendien neem ik aan dat de baby vaker gaat slapen dan jij, dus hij of zij moet ook ergens alleen kunnen slapen toch?

Liora

Vic

Vic

10-04-2010 om 23:27

Kinderwagenbak

Ik had de eerste maanden de bak van de kinderwagen naast me op bed staan. Toen jongste 3 maanden was, was ze eruit gegroeid en is ze naar haar eigen kamer verhuisd. De nachtvoedingen waren toen al over.

kien

kien

11-04-2010 om 19:48

Inderdaad even afwachten

Het kan namelijk ook dat je het zelf helemaal niet prettig vindt. Ik heb mijn jongste van nu 9 1/2 maand weleens bij ons in bed, deed dat bij de andere drie ook wel eens, maar om nou te zeggen dat ik dan lekker slaap, nee. Het is meer een noodoplossing als hij niet stil wordt in zijn eigen bed. En zoals bij Loontje, na (en tijdens) een vroege voeding.

Kien

Primavera

Tussen het gevaar van het dekbed en het gevaar van het hoofdkussen zou ik in ieder geval geen oog dicht doen. Brr..

Natuurlijk ouderschap

Nou, als ik die site zo lees is dat maar een stelletje geschiftelingen:

http://www.natuurlijkouderschap.org/wreedheid-of-tederheid-alice-miller/

Als je je kind mishandelt (wat zij als mishandelen verstaan is natuurlijk alles wat niet 'natuurlijk ouderschap' is) wordt het een Hitler, Eichmann of Höss...

Primavera

Primavera

13-04-2010 om 17:58

Almonde, doe je dan wel een oog dicht met je baby op een eigen k

Almonde:"Tussen het gevaar van het dekbed en het gevaar van het hoofdkussen zou ik in ieder geval geen oog dicht doen. Brr.."
Dat vind ik een grappige uitspraak van iemand die een fervent Ria Blom aanhanger is. Slaap je dan wel rustig met je baby op een eigen kamer? Onderzoek in de UK heeft namelijk uitgewezen dat dat nog veel risicovoller is. Zie http://www.bmj.com/cgi/content/full/319/7223/1457
Even de cijfers op een rijtje.
1) Samen de hele nacht in bed van de ouders slapen ZONDER veiligheidsmaatregelen (dus MET kussens, dekbedden, roken, alcoholgebruik, enz) geeft een verhoogd risico van 9,8 vergeleken bij baby's die in een wiegje bij de ouders op de kamer slapen.
Dan denk je oei, wat gevaarlijk. Het is vast beter om de baby op een eigen kamer neer te leggen. Mis!!!
2) Op een eigen kamer slapen geeft een verhoogd risico van 10,5 op wiegendood. Dat is dus nog hoger. Toch wordt op vreemde wijze dit nog steeds door een aantal professionals aanbevolen als veilige slaapplek voor de baby. Iemand die huivert voor een baby in het ouderlijk bed en niet huivert van een baby op een eigen babykamer is simpelweg iemand die nog nooit de cijfers bekeken heeft.
Als je vervolgens dan nog weet dat het risico op wiegendood voor baby's in het ouderlijk bed wordt echter gereduceerd tot 1 in de volgende gevallen:
a) of de baby is ouder dan 14 weken
b) of de ouders roken niet
c) of de ouders dronken niet, gebruikten geen kussens en dikke dekbedden en waren niet excessief moe door slaapgebrek.
Let op, het gaat hier om of. Eén van de bovenstaande factoren is genoeg om het risico te verlagen. (Meerdere is natuurlijk nog veiliger).
d) of de baby sliep alleen een gedeelte van de tijd in het ouderlijk bed en werd daarna weer teruggelegd in de wieg op de ouderlijke slaapkamer.
3)Samenslapen op een sofa of in slaap vallen op de bank samen met je baby is levensgevaarlijk en geeft een verhoogd risico op wiegendood van 49. Nooit doen, ga liever samen in bed liggen.
Groeten Primavera

robine

robine

13-04-2010 om 21:56

Maar primavera

je hebt het alleen over baby bij je in bed OD baby op een eigen kamer. Daar zit toch nog wat tussen namelijk baby in een eigen bedje naast je bed. Dat geeft van twee kanten het goede en dat is ook het officiële advies van de stichting wiegendood.

Kiki

Kiki

13-04-2010 om 22:16

Oef griezelig die alice miller

Ik pleit schuldig, ik heb een klein eichmannetje in de dop gecreëerd.

O nee, toch niet want mijn baby slaapt grotendeels bij mij in bed.

Weet je, volgens mij heeft een kind niets aan een moeder wat geen oog dichtdoet omdat haar kind bij haar in bed ligt.
Een kind heeft ook niets aan een moeder wat geen oog dichtdoet omdat hij/zij alleen in een kamertje ligt.

Een baby wil gewoon een rustige, prettige, ontspannen moeder en dan moet je gewoon doen waar je zelf het prettigst bij voelt.

Inderdaad berber & kiki

ik sluit me volledig aan bij jullie. Laat ieder doen waar zij zich goed bij voelt. Ontspannen & vrolijk zijn is al zo lastig die eerste maanden. Laat staan dat je dan ook nog eens perse je kind bij je in bed moet laten slapen waardoor je wakker ligt. En dat je je schuldig moet gaan voelen omdat je kindje heerlijk rustig in zijn/haar eigen kamer ligt te slapen en jij dan ook heerlijk slaapt omdat je relaxed bent. Kom op zeg, ieder doet z'n stinkende best!

Primavera

Daar slaap ik uitstekend bij, dank je!

Of vind je dat dat niet zou moeten/mogen?

Primavera

Primavera

14-04-2010 om 20:19

Maar robine

Lees mijn vorige berichtje aan Almonde maar eens goed, daar wordt juist alles vergeleken met de slaapsituatie van een baby in een eigen wieg/bedje Op de slaapkamer van de ouders.
Neem je geen veiligheidsmaatregelen bij samen slapen dan heb je een verhoogde kans op wiegendood. Die kans is bijna zo hoog als een baby op een eigen kamer laten slapen.
Neem je wel veiligheidsmaatregelen in acht zoals niet roken of geen dekbed, kussens, oververmoeidheid, medicijnen, alcohol, enz of je baby is ouder dan 14 weken dan is samen in één bed slapen NET ZO VEILIG als de baby op een aparte slaapplek in de ouderlijke slaapkamer. Je baby hoeft dus niet op een apart bedje/wiegje in de ouderlijke slaapkamer te liggen om het veilig te laten slapen, het kan net zo goed in het ouderlijk bed.
Groeten Primavera

robine

robine

15-04-2010 om 07:47

Oke primavera

Ik heb niet alles gelezen, ik las dat je twee punten schreef. ( 1) Samen de hele nacht in bed van de ouders slapen geeft een verhoogd risico van 9,8 2) Op een eigen kamer slapen geeft een verhoogd risico van 10,5 op wiegendood.) Daarom zei ik er zit nog wat tussenin, namelijk de baby in een eigen bed op je kamer.
Dat je zegt Toch wordt op vreemde wijze dit (babykamertje) nog steeds door een aantal professionals aanbevolen als veilige slaapplek, in Nederland zegt de stichting wiegendood juist dat op de kamer bij de ouders het meest veilig is.
Neem je wel veiligheidsmaatregelen in acht dan is samen in één bed slapen NET ZO VEILIG als de baby op een aparte slaapplek in de ouderlijke slaapkamer, mooi want dat kun je ook omdraaien. Dan dan hoeven ouders die echt niet goed slapen met een baby in hun bed zich geen slechte ouders te voelen. Daar leek het eerst een beetje op.

Co-sleeping

Primavera, ik heb geen principiele bezwaren tegen co-sleeping. Ik heb het zelf geprobeerd en het werkte niet anders zou ik het misschien nog doen. De Ria Blom methode werkte bij ons wel.

Het probleem met die voorwaarden voor veilig samen slapen is dat ik er veel te veel mee bezig zou zijn en als gevolg daarvan geen oog meer dicht zou doen. Dat bedoel ik met die opmerking.

Als jij dat wel kan en het werkt voor jou, dan veel succes ermee.

Maar ga me nou niet als reactie met allerlei onderzoeken om m'n oren slaan dat ik onverantwoord bezig ben, want dan begin je op die natuurlijk ouderschapstypes te lijken. ;)

Wat ik deed is

Baby bij mij in bed, maar dan onder eigen deken of onder onze sprei. Ik lag dan onder mijn dekbed dat ik inderdaad tot over mijn oren over me heen trok. Baby lag trouwens meestal wel tussen mijn opgetrokken benen en een uitgespreide arm, die dan wel bloot lag. Ben namelijk een keer wakker geschrokken omdat mijn kleintje heel raar met zijn hoofd lag te schudden en toen bleek dus dat ik het dekbed ook over zijn hoofd had getrokken. Vandaar dus dat ik overgestapt ben op een eigen dekentje voor hem. En mijn eigen dekbed draaide ik dan helemaal om me heen.

En wat ik ook een tijdje heb gedaan is baby op bed van manlief leggen en dan ik op de andere matras en dan wisselden baby en ik gedurende de nacht van matras als er weer eens vanaf de andere kant gevoed moest worden. Was overigens ook omdat manlief tijdelijk naar zolder was gevlucht omdat hij de slaaploze nachten even niet meer trok, de stakker.... Hoewel dit voor ons huwelijksleven natuurlijk niet de meest romantische tijd was, heb ik er toch wel goede herinneringen aan. In die tijd sliep tussen de voedingen door namelijk echt goed, en was toch ook wel gezellig zo samen met zijn tweetjes. In de tijd dat we met zijn drieen in bed lagen, werd ik vaak zo stijf als een plank wakker en lag ik altijd half met een arm in de aanslag om manlief "van de baby af te slaan", mocht dat nodig zijn. Echt diep lekker diep slapen zat er dus niet in. Maar ach, dat lukte toch niet echt met die hazeslaapjes van 2 uur aan een stuk. Ik deed dit overigens meestal pas tegen de ochtend, de rest van de nacht lag mijn kleintje dan in zijn wiegje dat naast het bed stond.

andrea2

andrea2

22-04-2010 om 14:55

Niet...doodeng

Toen mijn zoon geboren was (inmiddels 8 jaar geleden) dacht ik ook dat dit een goede manier was om de onrustige nachten door te komen. Hij lag tussen manlief en mij in. Ging een hele tijd goed. Totdat ik een keer (ws slaapgebrek) in slaap viel terwijl ik hem probeerde te kalmeren door mijn hand op zijn borst te leggen. Ik schrok wakker doordat mijn hand richting z'n nekje was gegleden en hij geen lucht meer kreeg! Daarna heb ik als een gek een wiegje geregeld die naast mijn bed stond. Totdat ik hem 's nachts minder vaak hoefde te voeden en hem in zijn kamertje in zijn eigen ledikantje heb gelegd. Zodra je slaapt heb je geen controle meer over wat je doet en ben je een gevaar voor je kind (is inmiddels mijn mening/ervaring )

Is er geen andere manier om je baby wel bij je op de kamer maar niet in je bed te leggen? Hangwiegje boven het voeteneind bijvoorbeeld?

groet,

Andrea2

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.