Babytijd Babytijd

Babytijd

Jeanne

Jeanne

02-01-2010 om 12:32

Tekst (rusttijden) geboortekaartje

Ik ben binnenkort uitgerekend van ons vierde kindje en om de rust tijdens de kraamtijd en de eerste tijd erna te bewaren wil ik op het geboortekaartje zetten dat we tussen 17.00 uur en 20.00 uur geen visite willen. De vorige kraamtijd vond ik het erg vervelend als er weer eens visite op de stoep stond om bijvoorbeeld half zes of zeven uur, de oudste kinderen moeten gewoon naar school en rust en aandacht tijdens die uren vind ik voor hen erg belangrijk. Wie heeft dit ook gedaan en hoe zet je dat op het kaartje, de normale rusttijden zetten we er niet op, maar dat is voor bijna iedereen wel duidelijk. Graag zou ik hiervoor tips willen.

Lou

Lou

02-01-2010 om 13:04

Bellen

Vraag gewoon of ze willen bellen voor een afspraak. Dat lijkt me inderdaad (net zoals Pelle al zegt) het duidelijkst en ook het fijnst voor jezelf.

groet,

Lou

Puck2

Puck2

02-01-2010 om 13:08

Ook op afspraak

Je zegt "normale rusttijden zetten we er niet op omdat die voor iedereen wel duidelijk zijn". Mmmm, als mensen überhaupt op het idee komen om om 6 uur langst te komen voor kraamvisite dan vraag ik me af of ze WEL enig besef zullen hebben van normale rusttijden. Zou ik geloof ik niet van uit gaan.
Wij hadden iets van: bezoek vinden we fijn, maar graag na telefonische afspraak.
Maar kijk ook eens in de boeken met geboortekaartjes, daar zie je vaak ook genoeg mogelijkheden in teksten.

Aïda

Aïda

02-01-2010 om 13:15

Wij hadden

eerst bellen is een must, de eerste tijd word er namelijk veel gerust.

Ik had er wel de middag rust tijden bij staan, maar er zijn dan nog heel erg veel mensen die juist rond die tijden gaan bellen of zelfs halverwegen die tijd.. Dan heb je nog geen rust. Dus als je echt rond die tijd rust wil, trek dan ook de telefoon eruit!

Jeanne

Jeanne

02-01-2010 om 13:32

Telefoon

Eerst bellen erop zetten heeft voor zulke mensen weinig zin hebben we eerder gemerkt, het zijn vooral familieleden en andere mensen uit het dorp die na het werk even langs willen komen en die bellen meestal niet vantevoren helaas.
Overdag is er kraamhulp en als ik rust ben ik boven en de telefoon is beneden dus dan heb ik geen last mensen die 's middags bellen.

angel3

angel3

02-01-2010 om 13:42

Ja precies anders verwarrend

als je alleen deze rusttijd erop zet en de andere zogenaamd normale rusttijden niet dan denk men missch: oh dan ga ik even lekker rond een uur of 2, wat dan de normale? rusttijd is....
Ik zou zeggen: bel voor een afspraak.
Ik verbaas altijd erg op dit forum dat er blijkbaar mensen zijn die zomaar langs gaan. Ik ben werkelijk nog nooit onaangekondigd op kraamvisite gegaan....

amk

amk

02-01-2010 om 14:05

En voor de aanhouders

een briefje op de deur, dat ze maar terug moeten komen of bellen.

Rembrand

Rembrand

02-01-2010 om 14:29

Tijden.

Je kan inderdaad de tijden erop zetten dat je geen visite wilt ontvangen. Wij hadden daarnaast ook "Om filevorming bij de wieg te voorkomen graag even bellen voor je op visite komt".
M.

En omdraaien?

Zou het kunnen werken als je bezoektijden vermeldt in plaats van rusttijden?

Dus: als jullie zonder vooraf bellen willen langskomen dan zijn jullie van harte welkom tussen 10 en 12 's ochtends en 's middags van 3 tot 4?

Je ziet vaak bij het opstellen van regels dat het beter werkt als je zegt wat mensen wél moeten doen dan als je alleen maar zegt wat er niet mag.

Misschien een optie...

Vera*

Vera*

02-01-2010 om 17:41

Kraamfeest?

Ik heb het zelf nog niet van dichtbij meegemaakt maar zou het helpen als je een kraamfeest geeft en de datum vast op het geboortekaartje zet? Dan is het voor mensen duidelijk wanneer ze mogen komen.

tonny

tonny

02-01-2010 om 22:43

Wat voor mensen

komen er in vredesnaam op bezoek tussen 17.00 en 20.00 uur?? Dat heb ik nog noooit meegemaakt.

Als je dat soort kennissen hebt, zou ik inderdaad bezoektijden op het kaartje zetten. Dat is tenminste helder! Bellen kan ook vervelend zijn, zeker rond etenstijd met een gezin.

Limi

Limi

03-01-2010 om 14:50

Laat bezoek

Tussen 17.00 en 20.00? Mijn schoonmoeder. (Had ze gewild.) Ze was ziek geweest rond de geboorte en had daarna even in het ziekenhuis gelegen, dus ze had alleen nog maar foto's gezien. Toen ze weer thuis was belde ze gelijk dat ze wilde langskomen die avond nog. Het was al dusdanig laat dat ze pas om 20.00 hier zou kunnen zijn, dus ik heb toen gezegd dat dat niet kon.

Maar als je zet tussen 17 en 20 uur niet, bedoel je dan dat ze na 20.00 wel mogen komen? Dat lijkt me nou ook niks.

Overigens zijn er bij ons wel wat buren (op afspraak!) net na het avondeten op bezoek geweest.

tonny

tonny

03-01-2010 om 15:24

Nou limi... o.t.

Ik ben ook schoonmoeder, maar hoop dat mijn schoondochter in zo'n geval niet zo streng zal zijn!!

De meeste aanstaande grootouders doen er alles aan om rond de geplande geboortedatum in de buurt te zijn om snel kennis te maken met de pasgeborene.
Het is al teleurstellend genoeg als je op 'le moment supreme' in het ziekenhuis belandt, als bijna-oma!

Schoondochter

Schoondochter

03-01-2010 om 15:27

Nou ja limi,

dat vind ik wel weer heel hardvochtig en afgemeten, hoor. Oma is toch niet iedereen?
Ik vind onaangekondigd kraambezoek tussen 17:00 en 20:00 uur absoluut niet kunnen, maar voor een oma die ziek geweest is en niet eerder kon komen, zou ik zeker een uitzondering maken. Tenzij er een reden is dat ze nog beter niet bij de baby kon komen. En ja, die uitzondering zou ik zeker ook maken voor schoonmoeder met wie wij een zeer matige relatie hebben.
Schoondochter

Oma

oma en opa zijn bij ons geen *bezoek*,ze zijn bij ons altijd welkom,als is het midden in de nacht.

Limi

Limi

03-01-2010 om 16:33

Tja

Jullie zijn nu niet pas bevallen en moe, dat redeneert anders :-)

Ik stond net op het punt om een peuter (die niet meer luisterde na de bevalling) en een baby naar bed te brengen (+voeden). Bovendien ging ik zeker de eerste weken zelf ook al gelijk na de kinderen naar bed, voor 20.30 dus. Mijn man was er niet die avond. Na schoonouders op bezoek zou mijn peuter tegen 21.30 pas naar bed kunnen en erg vervelend worden, zou de baby toch al in bed liggen omdat deze toevallig vroeg moe is en zouden ze alleen een vermoeide mij hebben om tegen aan te praten. Ik praat niet terug als ik moe ben. Of ze hadden niet eens mij, als ik moest voeden.

Dan kan ze toch beter een dag later komen? Natuurlijk wil je hem als oma graag zien, maar dan toch alleen als het goed uitkomt? Helaas is deze oma niet een type waarvan je zegt ja laat maar komen, die is goed in meehelpen tijdens ons spitsuur. Die rijdt met sirenes tegen het verkeer in, zeg maar.

Maar van ander bezoek in de avond, zoals mensen uit de straat, vond ik het prettig als ik het vantevoren wist, zodat ik eventueel de oudste al naar bed kon doen.

Kitty

Kitty

03-01-2010 om 17:10

Limi

Mijn schoonouders zijn ook geen mensen waaraan je in het spitsuur wat hebt en ze kwamen bij ons ook totaal ongelegen en volledig onaangekondigd. Natuurlijk mochten ze toch even komen. Ze kwamen toch niet voor mij, maar voor hun kleinkind. En dat ze na een half uur weer twee uren moesten terugrijden was hun probleem. Maar helemaal weigeren had ik echt niet gekund.

Limi

Limi

03-01-2010 om 17:42

Ja, dus?

En ik kan ze wél weigeren (over de telefoon). Andere familieleden vroegen vantevoren ook eerst wanneer ze het beste konden komen. Lijkt me dat je daar dan ook eerlijk op mag antwoorden. Ik vind vraag+eerlijk antwoord niet meer dan normaal, eerlijk gezegd. Ik sta er juist van te kijken dat het normaal wordt gevonden als familieleden totaal onaangekondigd langskomen op een moment waarvan ze ook zelf wel hadden kunnen bedenken dat het niet schikte ;-)

Maar de vraag was, zijn er mensen die rond die tijd op bezoek willen komen? Ja, die zijn er.

Bastet

Bastet

03-01-2010 om 18:18

Limi

Ik weet precies hoe het is om net bevallen te zijn,na vier keer ervaring.Maar opa en oma zijn geen visite..:)
En ach,al is het even pittig hen dan te ontvangen,ze zijn hier altijd welkom.
Groetjes,Bastte

tonny

tonny

03-01-2010 om 19:40

Het voelt voor mij beroerd

dat ik als oma ineens 'bezoek' ben en niet de moeder van mijn zoon/dochter (en daarmee de grootmoeder van zijn/haar zoon/dochter).

Sorry, je bedoelt het vast prima, maar ik moet nog zien hoe jij je zou voelen als je schoondochter je t.z.t. zo nadrukkelijk tot 'bezoek dat eerst moet bellen' degradeert!!!

Mijn schoonmoeder kwam bij onze drie oudste kinderen 250 km rijden (nou ja, ze werd gereden door een van haar kinderen) om de pasgeborene te zien; en het waren bepaald haar eerste kleinkinderen niet, maar vanaf 12, 13 of zoiets ;) Ze kwam zonder eerst te bellen. Ze was namelijk gebeld door haar zoon dat er een kind geboren was!

(Eerlijk blijven: bij vier ging het anders, moeder en kind waren doodziek en lagen in een academisch ziekenhuis.)

Aïda

Aïda

03-01-2010 om 20:03

Nou ik herken het wel iets

Bij de jongste ging mijn schoonmoeder op vakantie 3 dagen voordat ik uitgerekend was. Ik heb een week over gelopen en dus kwam mijn schoonmoeder thuis toen jongste 2 dagen oud was.

Ze was die nacht om 02.00 thuis. En ze belde ons om 11.45 om te vragen of ze kon komen. Ik heb toen gezegt dat we eerst gingen slapen en dat ze dan maar om 16.00 uur moest komen. Ik vond dat ze ook al eerder die ochtend had kunnen komen, maar ze was eerst boodschappen wezen doen en bij een vriendin langs geweest.. Ja nou dan gaan mijn rust tijden voor hoor. Oma of niet! Ik neem aan dat een oma bij de telefoon zit te wachten tot haar kleinzoon/dochter is geboren en dan gelijk komt (uizonderingen daar gelaten).

Elenna

Elenna

03-01-2010 om 20:31

Oma

Na de geboorte van onze jongste hebben wij opa en oma ook een keer "geweigerd". Ze hadden de jongste al een keer gezien, maar wilde hem de volgende dag nog een keer zien (logisch). Ze stonden om 20.45 uur aan de deur. De tijd weet ik nog precies. Ik was perplex en stond op het punt om naar bed te gaan. Op dat moment waren ze beledigd.
Later gaven ze ons wel gelijk, maar gaven aan dat ze er niet bij stil hadden gestaan dat de eerste tijd enorm veel energie kost.
Dus geef duidelijk aan op het geboortekaartje wat je wilt. Het is echt niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Schoondochter

Schoondochter

03-01-2010 om 20:33

Ach, weet je limi

het is waarschijnlijk ook jouw toon die me wat tegen de borst stuitte. Het klonk (nu ja, las) wat agressieverig, alsof je wilde zeggen dat je dat weer even goed gedaan had, oma afwimpelen. Maar goed, ik weet natuurlijk helemaal niet wat voor relatie je hebt met je schoonmoeder en wat hier aan voorafgegaan is.
Ik snap trouwens heus heel goed dat je na een bevalling soms doodmoe bent (heb ook een aantal kinderen gebaard) en geen zin hebt in bezoek. Ik snap ook dat een komst van oma van alles in de war kan schoppen met je anderen kind(eren), maar een oma die vers uit het ziekenhuis de moeite neemt om haar kleinkind te leren kennen, die zou ik niet weigeren. Zelfs niet als de verhoudingen niey denderend zijn als in onze situatie, dus helemaal niet als ie misschien wel gewoon goed zijn.
Trouwens, bij grootouders die rondom de uitgerekende datum op vakantie gaan en bewust het risico nemen er niet te zijn als hun kleinkind komt, daar zou ik heel simpel mee omgaan. Ik zou er weer helemaal geen moeite mee hebben om die te zeggen dat een tijdstip me niet goed uitkomt en dat we maar een ander moment moeten afspreken. Maar een oma die uit het ziekenhuis komt, daar zou bij mij heel veel voor wijken.....

Elenna

Elenna

03-01-2010 om 20:36

Geen/wel bezoek zijn

Opa en oma (mijn schoonouders) zijn voor mij wel bezoek overigens. Zo gedragen zij zich ook. Ze gaan zitten op de bank en verwachten een kopje koffie. Prima hoor.
Mijn moeder, en vroeger ook mijn vader, zijn geen bezoek. Mijn moeder gedraagt zich ook niet zo. Zij pakt mee aan, als zij ziet dat ze iets kan doen.

Tirza G.

Tirza G.

03-01-2010 om 23:06

Tja

Mijn oudste is in het ziekenhuis geboren, man heeft ouders gebeld vlak na de geboorte's ochtends vroeg. Zij kwamen allemaal halverwege de ochtend, buiten het bezoek om.
Jongste is thuis geboren, 's avonds vrij laat. Man heeft rond 22.30 gebeld en ze kwamen allebei nog even snel, zomaar even een kwartiertje. Mijn schoonmoeder was zelfs eigenlijk al een beetje naar bed aan het gaan, die heeft gauw nog wat aangeschoten. De kraamverzorgende was nog niet eens weg.

Tirza

Kitty

Kitty

04-01-2010 om 08:56

Geen bezoek

Als mijn schoonouders gewone kennissen waren geweest, waren ze allang geen kennissen meer geweest. Ik kan helemaal niet goed met ze opschieten. Maar ze zijn we de opa en oma van mijn kinderen. Als ze dat niet waren hadden ze helemaal niet op kraambezoek hoeven komen. Maar nu ze dat wel zijn en ze nemen de moeite om zo ver te komen rijden om hun kleinkind te komen bekijken dan ga ik ze echt niet van de deur sturen. Hoe moe we zelf dan allebei ook waren.

Limi

Limi

04-01-2010 om 10:22

Pff

Het wordt een beetje "ik vind ze ook irritant maar ik pak het zoooo goed aan".... ;-)

Nou fijn, maar wat schieten we er mee op? Ik niks, want ik ga niet meer bevallen. De oorspronkelijke vraag is er ook niet bij gebaat, misschien alleen bij de constatering dat grootouders voor bijna iedereen uitzonderingen zijn die zich niet aan rusttijden op het kaartje hoeven houden.

Overigens is mijn schoonmoeder niet de oma van mijn kinderen, maar ben ik de draagmoeder van haar kleinkinderen. Er is ook behoorlijk tegen mijn man aangedramd dat de baby van zeg 3 dagen bij haar in een ziekenhuis 2 uur verderop op bezoek moest komen, dat liet ze anderen doen. We moesten dit en we moesten dat.

angel3

angel3

04-01-2010 om 12:09

(schoon)ouders en broers/zussen

zijn geen bezoek vind ik. Die kwamen en gingen altijd (wel aangekondigd meestal) maar die zoeken het allemaal maar zelf uit. Ik ging gewoon slapen al waren zij er. Zij gingen dan opruimen en schoonmaken of boodschappen doen. Nee ik vind mijn (schoon)moeder geen bezoek, maar ik ga dus wel gewoon mijn eigen gang....

Kitty

Kitty

04-01-2010 om 12:40

Limi

Mijn postings zijn geen kritiek op jou, maar een hart onder de riem voor Tonny. Maar ik denk niet dat Tonny op zo'n slechte voet met haar schoondochter staat als jij met jouw schoonmoeder. Ik zou mezelf harteloos gevoeld hebben als ik mijn schoonouders de deur geweigerd had op zo'n moment.

Jeanne

Jeanne

04-01-2010 om 16:41

Reactie

Wat veel reacties n.a.v. mijn vraag, niemand heeft dus zulke rusttijden op het kaartje staan. Mijn ouders en schoonouders zijn de eerste keer buiten de rusttijden om welkom als de geboortetijd en plaats zo uitkomt. In het ziekenhuis mag dat toch alleen tijdens het bezoekuur. En bezoek tussen 20.00 en 21.30 uur vind ik thuis juist wel fijn, hangt natuurlijk van de bevalling af, maar dan kun je juist even vrij (zonder oudere kinderen) praten. De mensen die op die onhandige tijden komen zijn vooral familie/vrienden zonder jonge kinderen of met één kind die absoluut geen idee hebben van de drukte om die tijd. Mensen met meerdere jonge kinderen weten meestal wel dat je niet rond die tijd bij een gezin langs moet gaan.

Schoondochter

Schoondochter

04-01-2010 om 20:37

Limi (ot)

Het was zeker niet mijn bedoeling jou het gevoel te geven dat ik het zo goed oplos ondanks allerlei irritaties met schoonmoeder en jij niet. Als ik je dat gevoel gaf, dan spijt me dat.
Na mijn laatste posting van gisteren heb ik lopen denken wat het nu eigenlijk is dat me zo triggerde in jouw eerste posting. Eigenlijk is dat niet eens het feit dat je aangaf dat het beter was dat je schoonmoeder op dat ene moment niet kwam. Daar kunnen idd goede redenen voor zijn. En vanuit de situatie die je beschrijft kan ik me er ook nog wel weer iets bij voorstellen dat je dan denkt: morgen is er weer een dag. Als het gied zit zou daar ook wederzijds begriop voor moeten zijn.
Het zat 'm veel meer dat je in die posting je schoonmoeder nogal bot in een hoek zette vanwege het feit dat zij wel zo gek was om er tegen 20:00 uur te willen zijn. Dat was namelijk de vraag: wat voor iemand doet nu zo iets... En die wens om zo snel mogelijk met een kleinkind kennis te maken vind ik dus helemaal niet raar. Sterker nog, het zou mij veel meer raken als oma er geen moeite voor zou doen om op de kortst mogelijke termijn te doen. Dat was de reden dat de reactie die je in die posting gaf op mij heel raar overkwam.

Schoondochter

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.