Home » Forum » Opeens veel meer slapen iets te maken met leren praten

Opeens veel meer slapen - iets te maken met leren praten?

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

10 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
~~esther~~
Opeens veel meer slapen - iets te maken met leren praten?

Mijn dochter van 28 maanden is de laatste weken opeens veel meer gaan slapen. Waar ze altijd ongeveer evenveel sliep als haar tweelingboer, heeft ze nu bijna elke dag een middagslaapje van een uur of twee terwijl haar broer die haast nooit meer heeft.

Ze is op dit moment wel erg bezig met leren praten - zinnen van 4 en meer woorden, kleuren en andere bijvoeglijke naamwworden, een begin van tellen. Ik kan me voorstellen dat het vermoeiend is, maar zou het zo'n verschil maken? Of zou het toch wat anders zijn?

Heeft er iemand anders ook zoiets meegemaakt?

Massi Nissa
Hier ook slaapkopje

Hai Esther, onze dochter van 24 maanden slaapt al een paar weken superveel. Overdag moet ik haar na twee uurtjes wakker schudden en 's avonds staat ze om zes uur al in haar oogjes te wrijven en gaat ze met haar knuffel op de grond liggen. Nou moe? Ik dacht eerst dat ze iets onder de leden had, maar het gaat nu al weken zo. Ik heb drie mogelijke redenen bedacht: 1) volgens mijn moeder slapen veel kinderen meer in de echt donkere tijd van de winter, hun energiepeil gaat iets omlaag, 2) ze wordt moe van de nieuwe peutergroep op het kdv of 3) ze is aan een sprongetje bezig. Dat laatste zou goed kunnen, ze begint nu complete zinnen te zeggen met persoonlijk voornaamwoorden, vervoegde werkwoorden e.d. Dat is best een grote stap, toch? Wat dat betreft zou het bij jouw dochter precies zoiets kunnen zijn.
Ach ik weet het ook niet, haha, ze heeft het duidelijk nodig nu en jouw meisje ook. Ben benieuwd of we er nog achter komen wat er nu echt achter zit.
Groetjes
Massi
PS: Je zoon van 28 mnd slaapt overdag niet meer? Gaat dat zo snel, of zijn jongetjes minder slaperig?

Linda99
Massi

Je dochter maak je wakker 's middags en dan is ze om 18.00 weer moe? Is het dan niet handiger om haar 's middags lekker te laten slapen tot ze zelf wakker wordt ;) Is namelijk onze aanpak met de jongste van bijna 3. Als ze slaapt maken we haar niet wakker tenzij er echt een goede reden is. Ze slaapt soms 3,5 uur en dat heeft ze dan echt nodig. En ja, dan gaat ze 's avonds iets later weer naar bed, maar ik heb liever een fit en vrolijk kind.

En Esther: bij mijn kids zijn het inderdaad altijd ontwikkel-sprongen geweest waarbij ze ineens meer gingen slapen. Vaak merk je na die fase ook dat ze flink gegroeid zijn.

annemir
Kom maar op....

met die slaapfase;-)
hier eentje van 27 maanden en slapen ho maar. overdag krap aan een uurtje, savonds rond kwart over 7 naar bed en om 6 uur wakker.
al een paar dagen wordt ze vanaf 3 uur nog een aantal keer wakker en is er stellig van overtuigd dat de wereld al leeft. niet dus.
vannacht heb ik haar in het donker voor een slapende tv gezet. dit na al 4 keer eruit te willen. gehuild dat ze heeft! ze vroeg of ze weer naar bed mocht.
toen bleef ze liggen tot 7 uur, maar of ze sliep?

zucht..kom maar op met die slaapfase..

Massi Nissa
Linda

Onze dochter gaat elke avond om acht uur naar bed, dat vind ik zelf al best laat. Als ik haar overdag laat slapen zolang ze wil, gaat ze haar dag/nachtritme omdraaien, daar is ze erg goed in.
Groetjes
Massi

Massi Nissa
Annemir

Een paar nachten geleden spookte dochter ook. Ik deed net of ik sliep, dus man sjokte zuchtend naar dochters kamer. Hij kwam grinnikend terug en zei: "Ik weet dat je wakker bent, wil je even lachen?". Ja dat wilde ik wel. "Ze stond rechtop in bed, met slaapzak en al, en riep: Nieuwe regenlaarsjes aan!". Even snapte ik de clou niet, maar toen drong het tot me door dat het buiten hard regende. En we hadden dochter natuurlijk beloofd dat ze haar nieuwe regenlaarsjes aan mocht zodra...
Groetjes
Massi

Es76
Onze slaapmuts

Onze dochter is nu ruim 2,5 en slaapt 's middags, na toch wat demonstreren, ook 2 a 2,5 uur. Vervolgens kan ik haar 's avonds het bed niet inkrijgen omdat ze nog te wakker is.
Ik maak haar ook 's middags na 2,5 slapen sowieso wakker anders krijg ik haar 's avonds helemaal niet in bed. Mijn dochter neemt het me niet in dank af dat ik haar wakker maak maar wat moet ik dan....?
Als ik helemaal het middagslaapje schrap is ze rond etenstijd zo moe dat ze niet eet en alleen nog maar haar speentje wil. Echt een dilemma.
Wie heeft er tips voor mij?

thein
Een echte slaper

Hier altijd al een echte slaper geweest en ik heb hem nog nooit wakker gemaakt, tussen de middag dan maar wat later naar bed in de avond.
Hier gaat hij tussen 19.00 en 19.30 naar bed en komt om ongeveer 6.00, dan gaat meneer om 11.30 weer naar bed en eigenlijk slaapt hij binnen 10 min en slaapt dan door tot een uur of 15.00 Soms nog langer.
Het kan indd zijn dat ze zo moe is van alles, dat ze eerder naar bed wil. Zal er denk ik gewoon aan toegeven (hier een lastige peuter als ik dit niet doe) Ze zal het waarschijnlijk zelf wel weer aangeven dat ze het niet meer nodig heeft. (thein is trouwens 27 maand)

Mama Marjan
Wat heerlijk!

Mmmmmm, ik wou dat die van mij daar last van had. Hier een érrug wakkere peuter (van sinds gisteren 2 jaar, hoera!). Altijd al weinig geslapen, nu gaat ze 's avonds om half 8 naar bed, slaapt dan tot 6 uur-half 7 en is dan erg wakker. Overdag slaapt ze sommige dagen NIET meer, soms nog een uurtje laat op de middag (tussen 4 en 5). Ik vind het heel fijn als ze dat uurtje meepikt, want dan is ze 's avonds toch wat beter te genieten. In de auto valt ze ook soms nog in slaap. wakker maken doe ik niet, maar ja, langer dan een uurtje slaapt ze echt zelden. De fase van de voltooid deelwoorden, voorzetsels, tellen en kleuren is hier ookal een tijdje aangebroken, maar langer slapen? Neuh...Ik zou zeggen: geniet ervan, dat doe ik ook van mijn wervelwindje!

Groetjes Marjan

~~esther~~
Bedankt voor de inbreng

Bedankt voor al het meedenken. In ieder geval fijn om te weten dat opeens meer slapen vaker voorkomt.

Ja, de donkere dagen kan het natuurlijk ook zijn. Ze is wat dat betreft ook nog wel erfelijk belast - Mama is ook altijd erg moe van November tot Januari (dit jaar zelfs voor het eerst lichttherapie gehad).

En haar tweelingbroer slaapt niet meer dan anders, maar die praat ook nog niet zoveel. Hij zit nog op de losse woordjes.

Ik laat de kinderen alleen een middagslaapje doen als ze na de lunch moe overkomen, en na vieren gooi ik ze niet meer in bed, dan moeten ze maar volhouden tot na het avondeten. Anders is er de kans dat ze door het avondeten heenslapen, en dat is niet goed voor hun ritme.

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.