Home » Forum » Vrouw wil dochter net 4 van speen af helpen

Vrouw wil dochter net 4 van speen af helpen

23 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Wijnand
Vrouw wil dochter net 4 van speen af helpen

Hallo onze dochter is net 4 geworden als ze gaat slapen heeft ze nog een tut soms als ze verdrietig is wil ze m hebben of nadat ze in bad is geweest en als ze moe begint te worden. Mijn vrouw en ik hebben er regelmatig discussies over zij vind het niet meer kunnen, maar aan mij kant van de familie is het niet raar ofzo als ze met 4 jaar nog een tut hebben(om te slapen) veel kinderen bij ons in de familie hebben “lang” een tut gehad. Juist familie van mijn vrouw etc zeggen altijd heeft ze nog een speen om te slapen?! Ik vind het totaal geen probleem als ze ‘m alleen daarvoor gebruikt en denk maar zo als ze 8 is heeft ze vast geen speen meer. En als zij lekker kan slapen met die tut waarom zou ik dat afpakken denk ik dan. Wat vinden jullie we hebben het er steeds vaker over en soms leidt het tot discussie/ruzie.

Dees
Gebitsproblemen

Mijn zus had geen speen maar had haar duim. Toen ze een jaar of 12 was werd het nogal gênant. Denk dat je vrouw wel gelijk heeft, geloof dat als afbouwen van de speen rond het jaar gebeurd er weinig permanente schade aan het gebit is. Volgens mij als het later is dat de kans op gebits en kaakproblemen redelijk groot is.

Nora
Een speen

Een speen is bedacht om de zuigbehoefte van een zuigeling te stillen ipv een fles of borst aan te bieden.
Het is daarom goed om de speen af te wennen zodra een kind volledige zuigeling af is. Dit is eind een jaar.
Idd ivm de ontwikkeling van de kaak en mond motoriek erg belangrijk om ook verstaanbaar te kunnen spreken.

Dat de speen 's avonds nog wat langer gebruikt wordt dan overdag snap ik maar niet langer dan tot een jaar of 2. Een speen is geen tut, dan heb je er een knuffelbeest van gemaakt.
Je vergoeilijkt het door het een tut te noemen omdat het raar klinkt om te zeggen dat je 4 jarige met een speen slaapt.

Phryne Fisher
Discussies?

Ik zou daar echt niet meer dan een discussie aan wijden. Hier heb ik de spenen cold turkey afgepakt. Van oudste met 2,5, na haar eerste tandartsbezoek waar de tandarts opmerkte dat dat boogje in haar bovenkaak echt niet normaal was. Dat wist ik echt niet, juist omdat je het zo vaak ziet bij kinderen die lang een speen hebben. Jongste was er dus een stuk eerder vanaf. Dat kost je een of twee nachtjes slaap, maar het is echt beter voor hun gebit.

Alkes
tandarts

Hier zijn kinderen cold turkey rond 3,5 jaar gestopt met de speen. Ook naar aanleiding van tandartsbezoek. Ik heb wel goed in de gaten gehouden of ze vervolgens niet gingen duimen. Dat laatste heb ik gedaan en echt veeeeeeeel langer dan 3,5 jaar. En ondanks feit dat mijn ouders veelvuldige pogingen ondernamen mij van duimen af te krijgen. van vieze smeersels op mijn duim tot nieuwe rolschaatsen als ik tenminste 4 weken niet zou duimen. Die smeersels was even doorzetten maar dat verdween vanzelf. 4 weken niet duimen bleek te kort om echt te stoppen.

Kaaskopje
Cold turkey

Het is jammer dat jullie het moment van stoppen zolang hebben uitgesteld. Een kleiner kind kun je makkelijker iets wijsmaken dan een kleuter van 4. Bij ons was de speen op een dag écht zoek. Kind in tranen, wij beloofden goed te zoeken. Maar toen ik de speen gevonden had, hebben we besloten dat niet te zeggen. Kind had nog geen benul van winkels, dus nam aan dat weg ook echt weg was. Ze was toen 2,5. Ik geef je vrouw en schoonfamilie gelijk. Een kind van 4 met een speen is helemaal niet nodig. Minder aardig gezegd... als ik een kind van die leeftijd met een speen tegenkom vind ik dat regelrecht belachelijk. Dat doen jullie kennelijk (gelukkig) niet, maar het is nu echt zaak om er een eind aan te maken. Een kind van 4 kan al wel begrijpen hoe beloningen werken, dus dat zou ik doen. Beloon haar direct met een knuffel waar ze troost bij kan zoeken. Laat haar die zelf uitzoeken in een winkel. Hoe je het verder doet is aan jou, maar ik zie nu voor me dat je tegen haar zegt dat jullie afscheid gaan nemen van de speen, dat doe je samen plechtig. Desnoods begraven in de tuin (later wel weer opgraven en zonder dat te zeggen echt weggooien). Meteen naar de winkel om een knuffel te kopen en dan niet letten of het bij haar leeftijd past. Wil ze echt een soort baby'tut' dan gewoon doen. Natuurlijk mag ze de avonden erna nog verdrietig zijn, dus laten gaan. Als ze na een dag of 3 echt nog heel erg laat merken dat ze de speen mist, dan kun je verder gaan met het beloningssysteem. Een spaarkaart voor iets leuks. Dat kan speelgoed zijn of een uitstapje, als ze er maar blij genoeg van wordt om dapper te kunnen zijn. Succes.

Tamar
omkoping

Hier ging dochter voor het eerst slapen zonder speen en stond er de volgende dag een zeer gewenste garage voor haar klaar, omdat iemand die geen speen nodig had daar groot genoeg voor was. En de anderen deden hun speen in hun schoen, zodat Sinterklaas ze aan een baby kon geven. Zij kregen dan iets groters dan normaal in hun schoen, volgens mij een bus en een My Little Pony.

Omkoping en vleierij dus: jij bent groot genoeg voor nieuwe, leukere dingen. Het heeft bij niemand problemen opgeleverd.

Tamar
overigens

had een van mijn kinderen een heel gesprek over spenen bij het consultatiebureau. Ik hoefde niets meer te zeggen, het gesprek werd overgenomen door mijn driejarige dochter. "Ja, ik gebruik nog een speen, maar alleen 's nachts." Tja, dan weet je dat het toch echt tijd is. ;-)

Milcham
9 maanden

Met 9 maanden geen speen of fles meer, ik gaf mijn kinderen een tuitbeker en al snel een gewone beker. Spenen zijn voor baby's.
Kinderen die lang een speen hebben, krijgen vaak een andere stand van de mond en de tong ligt anders tegen de tanden aan. Ze kunnen spraakproblemen ontwikkelen doordat ze letters niet goed kunnen uitspreken of hun mond niet goed kunnen sluiten. Verder denk ik dat het onbewust ook iets met het zelfvertrouwen doet: kind wordt kennelijk niet groot genoeg gevonden om afscheid te nemen van dingen uit de babytijd.

Marrie
Eensgezind hier

Dat is ook wel eens anders :-). Maar ook ik vind 4 echt ruim oud genoeg om zonder speen door het leven te gaan. Dus ik zou ook zeggen, stoppen. Hoe, dat hangt een beetje af van je kind. Omkopen, belonen, vervangen door een knuffel, zelf weg laten gooien of gewoon geen discussie en afpakken. Daar moet je met je vrouw even van tevoren afspraken over maken, want jullie moeten wel 1 lijn trekken.
Succes!

Bosbes
eens, maar niet met die van Nora

Eens met de reacties, behalve die van Nora. "Je vergoeilijkt het door het een tut te noemen omdat het raar klinkt om te zeggen dat je 4 jarige met een speen slaapt."
Terwijl een tutje gewoon een ander woord is voor een fopspeen. Volgens mij (ik weet het niet zeker) wordt dat in het grootste deel van bijv. Limburg sowieso een tutje genoemd.
Dat heeft helemaal niks met vergoelijken te maken, is een synoniem.
Bovendien is de toon nogal bits en veroordelend.

Mijn dochter was vroeger echt heel erg dol op haar tutje (ja zo noemden wij het ook, of een variant daarop), maar we hielden deze in principe wel altijd in haar bedje.
Maar rond de 2,5 zei ik wel dat ze beter een keer kon stoppen en dat heeft ze zonder morren gedaan. Het bleek helemaal geen probleem!
Dat was lastiger met de duim van mijn zoon, natuurlijk....hij was ruim 8 tot hij stopte.

Misschien afbouwen? Eerst alleen nog voor in bed, daarna met beloning ('omdat je al zo groot wordt') weggooien?

AnnaNiem
Tut

Weg met dat ding.... Heeft de tandarts er nog niets van gezegd? Ook voor de spraak is het beter. Ik snap eerlijk gezegd niet waarom je er zo'n punt van maakt dat je vrouw haar dat wil afleren. Onze dochter had haar duim, dat is altijd voor handen en niet kwijt te raken. Dat heeft tot haar 7e geduurd om dat er uit te krijgen, ondanks lakjes, beloningen etc. Met als resultaat een matige mondmotoriek en overbeet in de kaakstand. Echt, gooi dat ding weg, want hoe vaak is ze moe na school, gebruikt ze het bij tv kijken, heeft ze het nodig voor troost of om in te slapen. Dat is meer dan je denkt.

tsjor
Wijnand

Mijn dochter nam nog stiekem een speen mee naar school, die ze goed verstopte. Ze was toen 4. Het is een beetje afwegen: de problemen op korte termijn (huilend kind dat niet wil slapen) en op lange termijn (de kaakontwrichtingen en de overbeet, heeft dochter niet, maar goed, we gaan ervan uit dat dat de gevolgen zijn).
Misschien helpt het je als je met je vrouw afspreekt dat zij voorlopig je kind nar bed brengt, omdat jij het moeilijk vindt om haar zoveel moeite te zien hebben met in slaap vallen.

Tsjor

Wijnand
Vervolg...

Bedankt voor de reacties heb het er nog eens goed over gehad met mijn vrouw, en moet toegeven dat ze en jullie ook gelijk hebben. Denk dat het voor mij heel moeilijk is om haar zo snel te zien opgroeien . Na een paar dagen “voorbereiding” en praten met ons meisje is vandaag dan ook de eerste nacht zonder “tut” (speen) Aan het tijdstip te zien weten jullie wel hoe het is afgelopen, ze slaapt echt net pas was een paar uur flink overstuur en het gaat door merg en been maar het is idd tijd. Ben benieuwd hoe het morgen gaat.

Tamar
O jee

Bij ons ging dat veel makkelijker. Sterkte.

Alkes
tsjor

"lange termijn (de kaakontwrichtingen en de overbeet, heeft dochter niet, maar goed, we gaan ervan uit dat dat de gevolgen zijn". Volgens mij is dat niet gezegd. Het KUNNEN de gevolgen zijn. Bij mijn oudste kon de tandarts niet zien dat hij nog speende toen hij al bijna 4 was, bij jongste was het duidelijk zichtbaar. Dus ja dan heb je wel de neiging om er wat aan te doen.

Rosemarije Diss...
Veel succes

Veel succes met het afhelpen van de speen. Het is inderdaad wel wennen voor zo’n kleintje als het tot 4 jaar altijd met een speentje getroost werd. Persoonlijk vind ik 4 jaar ook wel wat lang en de hoogste tijd dat ze het afleert. Hopelijk gaat het de komende avonden wat beter :)

Jackie
Succes met het wennen!

En mag ik hier misschien tussendoor heel offtopic vragen of iemand dé gouden tip heeft bij duimzuigen? (Dochter van ruim twee)

AnnaNiem
@jackie

Uiteindelijk is het ons gelukt met een duimhandje. Officieel heet het Tumbguard of Tguard. Het is een soort kunstof handje waar de hand/duim in gaat. Hierdoor kon ze het niet meer vacuüm zuigen. Gelukkig duimde ze maar aan 1 hand en met dat ding was ze er in een maand vanaf. Goedkoop is het echter niet. Alleen was ze toen al 7 en we hadden al het andere al geprobeerd. Niet proberen was door spraakproblemen en een vergroeide kaak van het duimen heeft, geen optie.

Jackie
AnnaNiem

Daarom wil ik het haar ook zo vroeg mogelijk helpen afleren, ik hoop dat het wat sneller gaat nu ze jong is.
Bedankt voor de tip, ik ga op zoek.

Tamar
duimen

Mij is het gelukt met een verband om mijn duim. Dan voelt het anders. Anders doe je het automatisch.

Wijnand
Update

Het is uiteindelijk gelukt!! Sinds 3 nachtjes slaapt ze zonder speen. Nog wel moeite met inslapen. Het heeft voor mij gevoel 20 jaar van me leven/slaap gekost. Maar uiteindelijk ben ik stiekem ook wel blij dat ze er vanaf is. Bedankt allemaal voor jullie tips 😉

Mary
Bedankt

Bedankt voor je update. Fijn dat het nu goed gaat.

En, ook goed dat je je vrouw gelijk kon geven (dat is soms best moeilijk).