Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Tafelmanieren?!

Hallo daar!
Mijn kleine pipo houdt veel van lekker eten (en daar ben ik heeeeeeeel blij mee!) maar het ziet er niet uit...
Véél te grote happen yoghurt/muesli, waardoor alles overal zit. Elke lepel wordt ondersteund met de andere hand en die andere hand smeert alles onder. Wanneer hij iets lekkers niet binnen twee seconden op zijn vork krijgt, pakt hij het met zijn handjes, want dat gaat natuurlijk veel sneller. Niet lekkere stukjes worden het liefst naast het bordje gelegd, etc. etc.
Tot nu toe probeerde ik een middenweg te vinden tussen lekker eten en een béétje op de manieren letten. Ik vind het tenslotte zo fijn dat hij graag eet, die pret wil ik niet continu bederven. Hij wordt overladen met complimenten wanneer hij netjes met vork of lepel eet.
Maar nu gaat het me wel opvallen dat hij ten opzichte van leeftijdgenootjes best een beetje slorig eet. Hoe leren jullie je kind aan om netjes te eten? Zijn jullie er streng in? Gaat het op een dag vanzelf?
Ben benieuwd!
Saskia

Twee dochters, twee manieren

mijn oudste is van het keurige eten, bijna als vanzelf.

mijn jongste klinkt als die van jou: een schrans waar alles erin én er weer uit gaat als het zo uitkomt.

Ik laat het maar een beetje. Het enige wat ik niet tolereer (pick your battles), ook niet van de oudste, is echt spélen met het eten - als dus duidelijk is dat het niet meer richting mond gaat, dan is het klaar met eten, bord weg.

En tegenwoordig probeer ik haar ook te wijzen op haar ongebruikte lepel als het te veel met de handen gaat. Die suggestie pikt ze wel op, maar als het eten te lekker is, werkt ze het toch met de hand naar binnen. Ik ben maar blij met het lekkere eten - mijn eigen ervaring is dat je tafelmanieren vanzelf wel gaat afkijken als papa en mama het verder netjes doen. Want dat vinden ze uiteindelijk toch ook heel leuk: om het net als pap en mam te doen. Maar nu blijkbaar nog niet ;)

Maar wie weet zeg ik over vijf jaar ook wel: dat was een stomme zet, om daar niet bovenop te zitten :) Wie weet!

Oh help!

Werk aan de winkel dus!! Ik zou het VERSCHRIKKELIJK vinden als er later zo over mijn kinderen wordt gepraat qua tafelmanieren....
Maargoed: het goede voorbeeld geven, aansporen en complimenten geven doen we al. Eten wegzetten zodra er echt mee gespeeld wordt, doen we ook al. Nog concrete tips hoe de boel verder te verbeteren??
Saskia

Talia

Talia

09-04-2009 om 19:44

Hoe oud?

Hoe oud is je peuter eigenlijk, [email protected]? Ik vind net twee hierbij nogal wat anders dan bijna vier. En verder denk ik persoonlijk dat je op deze leeftijd weinig meer kunt doen dan jij al doet. Ik zou zelf er een beetje benauwd voor zijn dat je peuter gaat dwarsliggen aan tafel vanwege de "tafelmanieren", daarom zou ik er niet teveel mee doen. Maar je kunt natuurlijk ook eens kijken hoe hij reageert als je aangeeft dat een lepel gebruiken m o e t. Wordt hij weerspannig, dan stop je er toch gewoon weer een paar maanden mee?
En verder hebben we hier kort geleden een 9-jarige met een hele leuke sticker-actie "gedwongen" haar mes te gebruiken, want dat vertikte ze consequent. Beloning: uit eten met pa en ma in een echt restaurant. Dus ik bedoel maar dat je ook op latere leeftijd nog best een beetje kunt ingrijpen en bijsturen, het wordt echt geen holenmens als je hem nog wat laat aanklooien ;).

Groet, Talia

Net twee

Het manneke is twee jaar en een maand. Op aansporingen om de lepel of vork te gebruiken, reageert hij mondjesmaat, simpelweg omdat hij het te druk heeft al dat lekkers naar binnen te stoppen! ;-))
Ben benieuwd, hoe eten/aten jullie peuters van net twee?
Saskia

Asa Torell

Asa Torell

09-04-2009 om 20:15

Pandia

Mijn ervaring is dat er ook wel kinderen (en volwassenen) zijn die slechte manieren hebben terwijl ze wel veel gecorrigeerd werden. Het kan ook de aard van het beestje zijn helaas... dit geldt enigszins voor mijzelf, mijn ouders hebben zich vroeger te pletter gecorrigeerd maar ik eet nog steeds te slordig. En ik zie het ook bij mijn zoontje (5) die inderdaad ook dat met de hand erachter aanduwen doet, o gruwel! En dat afvegen aan de kleding, bleh! En dat zeggen we heus wel, maar ja, hij denkt er gewoon niet aan op het moment zelf.

Asa Torell

Asa Torell

09-04-2009 om 20:22

[email protected]

Je kunt vast wel nagaan dat zoon, die nu met 5 nog steeds niet netjes met vork en lepel eet, dat zeker met net 2 absoluut niet deed ;-). Overigens was ik toen nog van de overtuiging (had ik me laten aanpraten) dat het goede vork-en-lepel voorbeeld vanzelf gevolgd zou worden en mocht ie met de handen eten. Toetjes at hij wel met een lepel, en dan zat lekker alles binnen een halve meter van hem onder de prut. Ik weet dat hij wel aan de slordige kant is maar als ik naar zusje kijk (in juni 2) geloof ik echt niet dat al die 2-jarigen zo netjes eten als het jou toelijkt. Zij doet het wel netter dan haar broer maar ze kan evengoed aardig knoeien met de toetjes.
Ik geloof trouwens ook wel dat het echt moeilijk kan zijn, je hebt toch bijv. aardig wat motoriek nodig om netjes een stukje eten op een lepel te schuiven (al helemaal als dat ook weer met een vork moet) en die vervolgens in je mond te doen zonder dat het er weer afvalt. Ook het afvegen van een lepel vol toetje zodat er onderweg geen klodders afdruipen, is best een precisiewerkje.

Guinevere

Guinevere

09-04-2009 om 20:58

Hier

Mijn vrijwel 2-jarige hier heeft geweldige tafelmanieren. Hij gebruikt zelfs af en toe zijn handen niet, kunnen ze ook niet vies worden. Je kunt gewoon je hoofd voorover buigen en net zo eten als de kat eet tenslotte. Toetjes eet hij daarentegen op geheel andere wijze (als ik niet kijk). Je steekt je hand erin en likt die af. Hagelslag wordt slagje voor slagje van het brood gesnoept, en de leverpastei wordt er lekker afgelikt. Kortom: een voorbeeld voor alle kinderen! ;-)
Ik duw hem trouwens wel regelmatig een lepel in zijn handen natuurlijk. En als ie knoeit is ie weer erg netjes: dat móet onmiddelijk schoongemaakt worden. Verder ga ik me volgend jaar wel een keer inspannen om er echt iets van te maken qua tafelmanieren. Of het jaar daarna....

Massi Nissa

Massi Nissa

09-04-2009 om 21:09

Precies hetzelfde als zoon van guinevere

Hier ook zo'n peuter van ruim twee die geweldig kan eten. Ze gebruikt wel een vork en een lepel, vindt ze erg leuk om te doen, maar neemt dan gi-gan-ti-sche happen, waarbij de helft tussen tafelblad en kind verdwijnt (uh-oh, meldt ze dan vaak even). Verder eet ze nog veel met haar vingers, ze kneedt dan op Aziatische manier van die balletjes van haar eten en stopt ze keurig in haar mond. Toetjes eten met een lepeltje kan ze als de beste, pas halverwege stapt ze over op vingertjes erin stoppen en aflikken, verven met yoghurt en dan bleren om een doekje. Want (net als zoon van Guinevere, ik lach me dood hier) alles moet wel meteen schoongemaakt worden. Ik maak me er nu helemaal niet druk om, ze eet weinig en alles wat erin gaat is meegenomen. Qua tafelmanieren besteed ik nu al een beetje aandacht aan smakken en aan samen aan tafel blijven tot iedereen klaar is. Verder kom ik nog niet, nou ja, ik probeer ook om haar zover te krijgen dat ze "Mama/Papa, mag ik..." zegt in plaats van "Ik wil...".
Groetjes
Massi

MLN

MLN

09-04-2009 om 22:44

Bestek

Hier een 2,5 jarige die zonder zijn complete Nijntje-bestek weigert te eten. Gebruikt hij dit dan ook??? Ben je mal, daar heb je toch handen voor! Maar papa en mama hebben ook bestek, dus hij ook, heel simpel. En dan na ieder hap zijn handjes omhoog houden en zeggen: bleeehhh. Want handjes zijn dan vies en die moeten eerst schoon gemaakt worden voordat de volgende hap genomen kan worden.... Nassi, spaghetti en chili wordt wel 'keurig' met lepel of vork gegeten. En af en toe prikken in een stukje vlees is ook leuk. Vooral als het dan lukt, want dan kun je met je handje het stukje weer van de vork af halen.
Toetje wordt met lepel gegeten. Gaat redelijk goed op hier en daar wat klodders na. Totdat hij eigenlijk genoeg gegeten heeft en dan is het leuk om met je vingers het toetje op te eten. Dat zijn handjes dan ook vies worden is dan kennelijk geen probleem meer, want bij een toetje lik je die gewoon af!

En hier

bij dochter van 2j en 2mnd. Wij wijzen haar op vork of lepel, ik moet zeggen dat gebruikt ze regelmatig en ook redelijk netjes. Ook toetje gaat goed, wij geven juist een wat grotere lepel omdat ze dan kleinere happen neemt: lepel past niet helemaal in mond, dus punt van lepel heeft dan yoghurt en dat past wel netjes. Met een kleine lepel wordt het een bende.

Maar hoe goed ze ook haar bestek gebruikt, ook altijd haar handen! Dus idd zelf prikken en dan met hand eraf halen of met hand op vork prikken en dan happen, of met een hand de vork gebruiken en andere hand om te eten, want dat gaat sneller :-) En ook hier wordt bij elke keer gezet: oh noeid! en de poes wordt ter orde geroepen, want die mag haar eten niet opeten!! (nee is mij!) maar het ligt wel op de grond!

Ik blijf haar op haar vork wijzen en zeg dat ze kleine happen moet nemen als ze te groot zijn, maar verder is ze gewoon oranje icl haar, na het eten van pasta! Verder moet ze an tafel zitten tot wij klaar zijn, soms wil ze na (g)een hap al een toetje, dat moet ze wachten tot wij klaar zijn en vaak eet ze dan toch nog een paar happen, na het toetje moet ze eerst schoon voor ze van tafel mag, dat is soms wel eerder dan wij klaar zijn.

groetjes

Jakiro

Jakiro

10-04-2009 om 09:55

Hierzo

Een tweeling van 3,5. Ze eten al 2 jaar helemaal zelf met lepel en vork. gedwongen door de situatie denk ik, want ik was vaak alleen met ze en er moest toch eten in...
Dochterlief eet redelijk netjes (jaja, met mes en vork), ze knoeit alleen af en toe op haar shirt doordat er te veel opzit.
Zoonlief is een hork en veegt met zijn vingers het eten op zijn lepel en stopt dan de lepel in zijn mond. Altijd vieze handen en die veegt hij lekker af aan zijn shirt, heerlijk die spaghetti vlekken op een wit pointer shirt....
Onze oudste at ook als kind ontzettend netjes; knoeide nooit, at snel met mes en vork en kon je fantastisch meenemen naar een restaurant.
Maar nu ???? Het lijkt wel een boer; ze zit met opgetrokken benen op de stoel, ene arm om haar bord heen en met de andere hand stouwt ze alles naar binnen...gruwel !!!!
Oftewel, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst.

Jakiro

Verschillend

Mijn oudste heb ik het eigenlijk nooit hoeven leren, op de een of andere manier ging het netjes eten bij hem vanzelf. Hoef nooit te zeggen dat hij met zijn mond dicht moet eten oid. Heb hem alleen op een gegeven moment een keer uitgelegd hoe hij mes en vork goed vast moest houden en dat was het.
Gek genoeg lukt dat bij die andere 2 niet... *zucht*

Mathilde

Mathilde

10-04-2009 om 12:13

Grappig

Zo herkenbaar jullie verhalen! Mijn jongste is drie. Aan tafel leg ik nog regelmatig eten terug in zijn bord dat hij op tafel heeft gelegd. Zijn drinkbeker zet ik ongeveer tien keer wat hoger (hij zet het zelf ALTIJD precies op de tafelrand), bestek wil hij alleen maar hebben omdat wij het hebben en naderhand klaagt hij dat hij vieze handen heeft. Al een jaar lang vertel ik hem oorzaak-gevolg, spoor aan om met bestek te eten etc etc. Inmiddels kan hij wel goed een lepeltje met toetje aan de onderkant afvegen aan het bakje. De klodders geknoeide yoghurt nemen af :-).
Mijn oudste is bijna zes en heeft heel wat commentaar op jongste maar zelf kan ze er ook wat van. Mond en neus afvegen aan haar mouw bijvoorbeeld. Ze oefent nu met het gebruik van een mes :-). Vork en lepel gaan goed en ze eet ook met gesloten mond (hebben we flink op moeten oefenen).
Nee, dan ikzelf. Op de fotoreportages uit mijn prille jeugd ziet het er allemaal keurig verzorgd uit. Maar ik had natuurlijk een hysterisch nette moeder, dat scheelt haha. Voor mijn kids leg ik de lat minder hoog. Mijn man is op latere leeftijd ook gepromoveerd van arm-om-je-bord en schuiven maar tot restaurantniveau, dus ik heb alle hoop :-).
Mathilde

Hilarisch dit!

En ik ben weer helemaal gerust gesteld!! Mijn ventje doet dus niet veel viezer dan de meeste anderen van die leeftijd. (waarschijnlijk ken ik toevallig een paar héle, niet normaal nette kindjes, haha)
Erg leuk, jullie beeldende beschrijvingen!!
Sas

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.