Home » Forum » Achter de computer verdwijnen op verjaardag

Achter de computer verdwijnen op verjaardag

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Moedervangameliefhebber
Achter de computer verdwijnen op verjaardag

Mijn zoon van 8 houdt erg van gamen. Speelt online spelletjes waar hij verslaafd aan is. Bij deze spelletjes moet je ervoor zorgen dat bv je leger niet aangevallen wordt. Als je dus bv een dag niet speelt dan kan het zijn dat je er minder goed voorstaat of dat je koeien niet genoeg eten hebben gehad. Heel vervelend want zoon wil nu de hele tijd gamen. Nu gingen we gisteren naar een verjaardagsfeestje van een vriendin van mij. Er waren buiten veel kinderen en ik zei dat hij lekker met zijn 2 broers buiten kon gaan spelen. Even later had hij alweer aan de vriend van mijn vriendin gevraagd of hij achter de computer mocht en zat hij alweer te gamen. Niet buitenspelen zoals de anderen, geen contact met de andere kinderen of volwassenen. Ik baal hiervan. Dit omdat ik met hem afgesproken had om op een feestje niet te gaan gamen en hij het toch doet. Ik heb hem toen gezegd dat als hij de computer niet dicht doet en buiten gaat spelen of gezellig erbij komt zitten dat hij dan de hele week niet mag gamen. Meteen ging mijn man ertegenin met laat hem nou maar, dan hebben wij lekker rust. Nog een mannelijke gast zij ook dat je dat toch niet tegen houdt. Ik baal omdat ik het onbeleefd vind om achter de computer te verdwijnen en ook gewoon niet goed voor zijn ontwikkeling dat eeuwige gamen en hij houdt zich niet aan de afspraken. Gaat stiekem gamen zodra er de kans voor is....

Tijgeroog
Zorgelijk

Met 8 jaar game verslaafd vind ik wel zorgelijk, dus daar zou ik echt wel wat aan gaan doen. Een verjaardag is inderdaad niet de meest handige plek om daar mee te beginnen, maar thuis zou ik het wel aanpakken.
Wij hebben thuis afspraken over games en televisie kijken. In de winter ben ik daar wat strenger mee dan nu, omdat het nu niet nodig is, de meeste dagen kijken ze niet naar de beeldschermen om. Maar ze mogen hier elke dag televisie kijken, in principe pas vanaf een uur of 5. In plaats van de televisie kan er ook gegamed worden, maar niet elke dag op hetzelfde apparaat (al is het maar om de broer/zus ook aan de beurt te laten komen)

Jillian
Zorgelijk

Hier mogen ze absoluut geen online games spelen juist vanwege de verslavende werking. Met online games bedoel ik online spellen die in real time doorlopen en waar je samen met of tegen anderen speelt. Dus zoals in jouw voorbeeld dat als je niet speelt dat je vervolgens er minder goed voorstaat. Zeker een 8 jarige zou deze spellen van mij niet mogen spelen en zeker niet een 8 jarige die al verslaafde neigingen heeft. Het vervelende van deze spellen is namelijk dat ze vaak alleen leuk zijn als je ze vaak speelt.

Jouw zoon kan hier blijkbaar nog niet goed mee omgaan (niet verwonderlijk, hij is 8) dus ik zou hem gewoon voortaan deze spellen niet meer laten spelen. Het zal echter wel op veel protest komen te staan. Ik zou proberen om het ietwat te verzachten door er iets leuks tegenover te zetten.

Daarnaast zou ik de tijd die hij mag gamen aan banden leggen. Heb je dan nog steeds het idee dat hij obsessief er mee bezig is dan zou ik er voor kiezen om gedurende enige tijd gamen helemaal te verbieden. Dat klinkt heel radicaal maar ik heb zelf hele goede resultaten behaald met het verbieden van televisie gedurende een periode toen mijn zoon hier te obsessief mee omging.

Veel willen gamen is geen probleem zolang het maar geen obsessie is. Mijn kinderen spelen ook graag games en dat is ook prima. Het is ook prima als het hun liefste hobby is. Het is niet prima als het een obsessie wordt en ze alleen maar daar aandacht aan willen besteden. Het is ook niet goed als ze bijvoorbeeld maar 1 uur per dag mogen gamen maar ze de rest van de tijd steeds bezig zijn in hun hoofd met de computer.

Zolang gamen een van hun bezigheden/hobbies is heb ik er niks op tegen maar als het hun enige bezigheid zou zijn dan vind ik persoonlijk de kans op werkelijke verslaving te groot worden.

Merel
Net als jillian

Niet goed vinden dat hij spelletjes speelt die doorgaan als je er even niet op speelt, dat zijn de meest verslavende spelletjes. Ook voor volwassenen, laat staan voor kinderen. Het betreffende spel, daar zou ik hem dus acuut mee laten stoppen en dat account verwijderen.
Andere spelletjes mogen best, maar met mate.

Rafelkap
Half uur

Een half uur per dag, langer moeten ze niet achter zo'n apparaat zitten vind ik. Je moet er wel op letten dat als jij een 'dreigement' maakt van de hele week niet gamen, je dat wel moet waarmaken.
Het is hoog tijd voor een gesprek met je man om op 1 lijn te komen, beeldschermen zijn leuk maar voor je het weet leeft je zoon in een virtuele wereld in plaats van in de echte wereld. dus ik zou heel streng zijn met de beeldschermtijd.
Ik was zelf een tijdje wat lakser (de tijd vergeten) en dan merk ik zo dat mijn zoon (ook 8) het alleen maar over levels en werelden heeft. Die ipads en andere spelletjes zijn verschrikkelijk verslavend! Hier dus een eierwekker.

P
Tja

En dat is precies de reden dat mijn oudste pas met 13 een online spel mocht doen van mij en hij taalt er niet eens echt naar.

Ik zou hem er mee laten stoppen, dit is echt niet goed en hij is veel te jong hiervoor. Er zijn ook wel online spellen die niet doorgaan als je eet, slaapt of naar school gaat.

dc
Stoppen

Zelfs voor volwassen is het moeilijk om online spellen redelijk te houden. Een kind heeft nog niet het overzicht dat nodig is om dit te doen.

Als ouder moet je je kind dus tegen zichzelf beschermen, en gewoon duidelijke grenzen aangeven. Geen online spellen dus. En verder andere spellen alleen als hij zich aan de regels houdt. (Die moeten wel redelijk zijn. Vaak kun je niet "opeens" stoppen, dus geef hem 10 minuten van te voren een waarschuwing dat hij er een einde aan moet breien).

Ik ben het echt niet eens met je man, en mijn man is het ook niet eens met je man trouwens. Je houdt het wel tegen, met duidelijke grenzen. Natuurlijk is het lekker rustig als je kinderen de hele dag achter een scherm zitten. Maar is dat nou waar je een familie voor hebt? Rust? Ik hou die kaart graag achter de hand voor als ik een keertje ziek ben tijdens de vakantie ofzo, en ik 3 kinderen rustig moet houden :-)

Loes3
Uitspelen?

Niet alle kinderen zijn hetzelfde natuurlijk, maar hier werkt uitspelen. Kind speelt vanaf 5 van die spellen. Ja, dan is het een tijdje helemaal je van het en daarna is het weer klaar. Na de 100e keer graan oogsten of loeien voeren is de lol er wel af. Ze weet het steeds beter zelf te beperken. Soms is er een nieuw spelletje waar ze iedere dag mee wil spelen en dan weer een tijd niet. Laat ze het maar ondervinden zou ik zeggen. Als ze puber ijn hou je het toch niet tegen ik heb liever dat ze er nu van leert dan straks.
Loes

P
Of

Als je niet wilt dat je kind er mee stopt zou ik in ieder geval over kan op "jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt" en niet je kind!

100%mama
Tijd

ik denk dat ik weet over welk spel je het hebt, zoonlief hier van 8 speelt het ook. Het is inderdaad verleidelijk om door en door te gaan, er zit geen einde aan namelijk. Hier heb ik met zoon afgesproken dat hij een uur tv/game per dag heeft op schoolgaande dagen. Na het eten geen gegame meer en zeker nu met het betere weer merk ik dat er dus sumier gespeeld wordt, want tja, het is nog een 2 uur voor eten, maar we willen ook buiten spelen....10 minuten voor tijd zet ik de kookwekker aan zodat hij kan zien dat het spel afgesloten moet worden.

May
Hier ook een achtjarige gamer..

Als hij de kans krijgt, doet hij niets anders. Maar als het mooi weer is, gooi ik hem echt naar buiten. Als de computer uit gaat, is hij eerst heel boos. "je weet toch dat ik niets anders kan verzinnen." Maar daarna komen toch wel de skates te voorschijn of gaat hij een vriendje bellen. Dan moet ik er wel bij zeggen dat ze niet direct mogen gamen, eerst een paar uur buiten spelen.."

passiebloem
Loesj

"Als ze puber ijn hou je het toch niet tegen ik heb liever dat ze er nu van leert dan straks"

Ik vind deze redenatie behoorlijk krom. Er zijn wel meer dingen die je bij een puber niet tegen houdt, maar dat wil tooh niet zeggen dat je dit bij een 5 jarige toestaat?
De toppicstarter beschrijft nu al verslavingsgedrag, ik zou zeggen nu tijd om te stoppen dan hij in de puberteit niet al helemaal verslaafd aan games.
Een acht jarige kan lekker buiten spelen, hutten bouwen, gezelschapsspelletjes doen, bouwen met lego, kapla of wat ever!

gr Passiebloem

Loes3
Puber

Ja Passiebloem, dat is inderdaad niet zo belangrijk.

Ach, ik zie er gewoon het kwaad niet van in denk ik. Soms heb ik ook een periode dat ik ieder vrij moment Wordfeud en soms niet. Soms kijk ik een hele zondagmiddag detectives. Soms browse ik de hele avond op ouders online.

In die tijd kan ik ook Spaans leren, of mijn huis schoonmaken en de schoonmaakster opzeggen, of een legoboot bouwen met mijn kind. Maar ik hang en ik beeldscherm en ik ontspan en geniet.

Mijn kind gaat naar school, sport en speelt op de BSO, speelt een muziekinstrument, gaat lekker mee naar het bos enzovoort en soms wil ze lekker hangen en ontspannen met een beeldscherm. Als dat een week lang uren per dag is, prima. De dag daarop wil ze een terrarium bouwen voor bladluizen (op dat beeldscherm gezien) of schrijft ze een schrift vol met een zelfbedacht computerspelletje.

Ik begrijp het begrenzen van beeldschermgebruik gewoon niet zo.
Loes

Jillian
Loes

Jouw dochter gaat op een gegeven moment uit zichzelf wat anders doen. Misschien speelt ze wel vaak games maar daarnaast heeft ze ook andere interesses. Begrenzen is dus niet nodig. De moeder van game liefhebber geeft aan dat haar zoon 'verslaafd' is en elk vrij moment achter de computer doorbrengt. Haar zoon kan er blijkbaar niet mee omgaan en dan lijkt me begrenzen wel degelijk noodzakelijk. Sommige kinderen kunnen nu eenmaal niet uit zichzelf grenzen stellen. Games kunnen heel verslavend werken en niet iedereen heeft genoeg zelf discipline om zelf te stoppen en regelmatig wat anders te doen.

Mamvangameliefhebber
Tijd voor verandering.....

Gisteren heb ik met zoon gepraat. Hem uitgelegd dat het zo niet langer kan, dat het niet goed voor hem is. Ik heb hem verteld dat hij niet meer online mag gamen maar wel op de playstation en niet te lang. Duidelijke afspraak gemaakt wanneer en hoelang het mag....
Eerst rende hij boos en huilend naar zijn kamer. Toen bracht ik hem een boek (de waanzinnige wereld van Tom Groot) als cadeautje. Ik hou niet van lezen riep hij. Ik liet hem even alleen, hoorde nog een half uur huilen en "ik heb een rot moeder" roepen en mijn vrienden mogen wel altijd gamen en hebben een 3 computers een tv een mobiel met internet op hun kamer etc,etc. Toen was het stil. Na een half uur weer gaan kijken. Hoor ik "mam dit boek is gaaf, bestaat er ook een deel 2" Blij dat ik was! Het is namelijk geen lezer behalve de Donald Duck en andere strips. Dus we zijn weer goed op weg. Ik heb eigenlijk niet beseft hoe verslavend online gamen is.

Loes ik snap het wel dat als je een dochter hebt die niet gevoelig ervoor is je het probleem niet ziet. Bij mijn oudste dochter was er ook nooit een probleem. Ze kon wel eens een tijdje een bepaalde game leuk vinden maar kan toch makkelijker afstand nemen en raakt ook sneller uitgekeken en gaat dan spelen. Dit is bij zoon van 8 niet het geval. Laatst ging hij bij zijn opa en oma logeren. Belt mijn vader en verteld. Ja, hij zit de hele tijd lekker te gamen. Zegt tegen mij, hij wil ook niet mee wandelen of naar de dierentuin, hij zegt dat zijn knie pijn doet bij het lopen en dat zitten wel gaat. Tja denk ik dan, de lieve man is er ingetrapt, er mankeert echt niets aan zijn knie. Zoon liegt om te kunnen gamen. Kiest alleen maar voor gamen. Hangt op de bank tot hij mag gamen, zegt niets anders leuk te vinden. Zoon is ook midden in de nacht stiekem uit bed gegaan om te gamen. Dit terwijl hij altijd een heel goede slaper is geweest. Als ik beneden kwam ging de computer snel dicht en zei hij heel zielig mam ik zit op de bank want ik kan niet slapen. Dus ik moet dan echt maatregelen nemen en de mogelijkheid wegnemen.

Ik zie nog wel een probleem met bij vriendjes spelen. Hij zoekt vriendjes uit die onbeperkt mogen gamen. Een vriendje heeft 2 laptops op zijn kamer staan. Daar wil hij spelen want dan heeft hij een eigen laptop tot zijn beschikking. Als ik hem daar ophaal zegt de moeder van vriend altijd dat ze altijd zo lekker rustig zitten te gamen. Ik vind het echt niet erg als ze een uur samen gamen, het alleen maar (willen) gamen zit mij dwars. Het blijft lastig. Ik ben blij dat mijn zoon enthousiast reageerde op zijn nieuwe boek. Nu moet ik hem nog aan het buitenspelen krijgen. Hij zit op voetbal en dat doet hij heel erg graag. Lekker buiten spelen maar! Bedankt voor jullie reacties. Ik zou er zelf niet op gekomen zijn om het online gamen te verbieden, de playstation is ook leuk en veel minder verslavend voor zoon :-)

Merel
Goed van je

Goed dat je zo'n gesprek hebt gevoerd! Ik denk dat uitleggen waarom je bepaalde regels toepast het beste werkt. Heb ik hier met zoon ook gedaan. Natuurlijk mag hij gamen, maar met mate. Huiswerk moet gedaan zijn en zoon moet ook regelmatig even wat anders doen. Nu is hij net als ik een beetje een huiselijk type dus hij gaat niet graag buiten spelen. Wel houdt hij van trampoline springen, dus dat doet hij iedere dag in de achtertuin, ten eerste omdat hij het leuk vindt, maar ook omdat hij weet dat alleen maar op de computer zitten niet goed is voor je. Tevens fietst hij 8km per dag (naar school heen en weer) dus met de lichaamsbeweging zit het verder wel goed.
Ik denk dat als je hem zo nu en dan prijst voor het feit dat hij goed de balans weet te vinden tussen computeren en andere dingen doen, dat hij het dan wel gaat leren. (en dan is een middagje eens onbeperkt gamen bij een vriendje ook niet zo'n ramp) (zo nu en dan natuurlijk!)

P
Super hoor

Goed doorgepakt, het is echt schadelijk voor die leeftijd (en schadelijk voor het huiswerk als ze ouder zijn).

Maak je niet druk om dat vriendje, laat hem lekker die paar uurtjes maar zeg dat vriendje ook om de beurt bij jullie mag/moet.

Loes3
Tuurlijk

Dat maakte ik niet op uit je eerste post, maar tuurlijk, als hij niet uit zichzelf tot iets anders komt, dan moet je wel in gaan grijpen. Alleen maar gamen maakt uiteindelijk niet blij.
Loes

Onderwerp gesloten