Home » Forum » Wat moet ik met mijn slonsje

Wat moet ik met mijn slonsje?

25 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Stoepkrijt
Wat moet ik met mijn slonsje?

Dochter van (volgende week) 11 is een echte prepuberella. Vaak lief, soms brutaal, al met al nog goed in de hand te houden. Er zijn twee dingen waar ik helemaal gek van word: ze raakt vanalles kwijt en ze komt altijd te laat, tenzij ik haar opjut. De afspraak is nu dat ik haar voor school wel jut (is verplicht en het boeit haar verder echt niet om te laat te komen) maar voor clubjes niet. Laat de dansjuf maar eens flink tegen haar uitvallen. Gevolg is wel dat ik me kapot zit te ergeren als dochter om een minuut voor vier vertrekt als de les om vier uur begint en ze zeker vijf minuten nodig heeft om er te komen. Ik vind het totaal respectloos naar andere mensen toe om na het begin van de les binnen te komen kakken.
Ander punt is dus het kwijtraken van spullen of het slordig ermee omgaan. Laatst ging ze met een vriendinnetje mee en zouden de meiden daarna samen naar ballet gaan. Ik had beloofd dat ik dan een tas met danskleding naar de zaal zou brengen. Kon ik toch nergens haar balletschoenen vinden. Ik dus maar een pakje in een tas gestopt, kom ik bij de danszaal, zie ik haar fiets staan en in een moment van helderheid kijk ik in haar fietstas. Zitten daar niet alleen de balletschoenen in, maar ook andere sportspullen en bibliotheekboeken die allang terug hadden gemoeten. Kom ik de dansschool in, krijg ik van dochter nog een opmerking dat ik er 'nu pas' ben. Uiteraard kreeg ze een flinke sneer terug, mocht ze de boete van de boeken zelf betalen en kreeg ze te horen dat dingen die gestolen worden uit fietstassen door haarzelf vervangen zullen moeten worden. Het hielp niet echt: vanmorgen bleken haar gymspullen verdwenen. Nergens in huis, niet in de fietstassen, gewoon weg. Ik heb ze ook niet in de was gezien dit weekend. Misschien bij vriendin x, dacht dochter, maar van die vriendin heeft ze geen telefoonnummer. Van een korte broek en een shirtje lig ik niet wakker, maar van die dure gymschoenen-voor-smalle-voeten baal ik dan weer.
Nu kreeg dochter vorige week van balletjuf te horen dat ze volgend jaar naar een soort extra groepje mag. Dat betekent een uur extra dansen en naast de gewone dansschoenen nog een paar spitzen. Aan de ene kant gun ik mijn dochter van harte die kans, aan de andere kant kost het me weer een hoop geld en levert het extra ergernis op. Nóg een keer in de week (ze danst al 3x) de ergernis van het late vertrek, nog meer spullen die in fietstassen blijven zitten, terwijl die fiets overal geparkeerd wordt en iedereen er dus bij kan. Dochter belooft keer op keer verbetering, maar ik geloof niet dat het erin zit dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Ik heb het natuurlijk met haar besproken, hoe weinig respectvol het is naar de balletjuf om steeds te laat te komen en naar mij toe om zo met al die dure spullen om te gaan. Dan belooft ze huilend dat het nooit meer zal gebeuren, komt een keer op tijd en haalt haar tassen leeg, maar de week erop is het weer raak.
Ik overweeg nu om dat extra uur maar niet toe te staan en daarmee dus ook niet de spitzen. Is dat te hard voor een elfjarige? Of moet ze het maar leren?

Vera*
Stoepkrijt

Kun je niet met de balletjuf afspreken dat als ze al met de les begonnen is dat je dochter niet meer mee mag doen? En dan geldt dat voor alle leerlingen dus dat ze een praatje voor de groep houdt (ik ga er maar even van uit dat de rest wel op tijd komt). Dat vindt je dochter misschien wél erg omdat het haar lust en haar leven is.
Wat betreft spullen die kwijt raken en bieb boeken. Zoon heeft hier pas € 19.35 aan biebboetes betaald. Al die tijd stonden de boeken op zijn plank maar meneer had geen zin om naar de bieb te gaan. Hij heeft het zelf moeten betalen en zal het volgens eigen zeggen 'nooit meer doen' want het kost zo wel heel veel geld. Als spullen kwijt zijn door slonzigheid kunnen ze hier wat mij betreft gewoon meebetalen. Onaardig gezegd maar je moet ze pakken waar het pijn doet.
En wat betreft te laat komen op school. Zelf krijg ik er volgend schooljaar pas mee te maken maar volgens de verhalen zijn ze daar erg streng, nog een jaar afzien voor jou dus.

maggietel
Stoepkrijt

Misschien een idee om de slordigheid/laksheid al geld te laten kosten. Dus te laat op balletles kost geld, je spullen laten slingeren kost geld. Is misschien niet zo aardig maar werkt hier wel. Hoewel ik er eerlijk bij moet zeggen dat zodra we hiermee stoppen het ook weer verslapt. Maar goed ouders moeten nu eenmaal een lange adem hebben om eea tot een goed einde te brengen.

Stoepkrijt
Tja

Ze is altijd wel dromerig geweest en had veel aansporing nodig, maar die nonchalante houding is wel iets van de laatste tijd. Ze heeft het niet te druk, behalve als je haar drukke sociale leven meetelt: elk vrij uurtje wordt besteed aan vriendinnen, live of op Hyves. Ik moet voortdurend melden wat ze éérst moet doen voordat ze op de computer mag. Ben ik even afgeleid (bijvoorbeeld als de telefoon gaat) dan houdt ze meteen op met wat ze moet doen en moet ik haar later weer achter de computer wegsleuren. Bloedirritant!
Tegen de balletjuf heb ik al wel eens gezegd dat ze dochter gewoon moet terugsturen, maar dat vindt juf zielig. Bovendien zegt dochter tegen mij rustig dat ze nog op tijd was terwijl dat volgens mij echt niet mogelijk is.
Dochter krijgt maar 1,50 zakgeld. Ik zal het eens gaan invoeren, dat dat slonsgedrag gewoon geld kost, maar dan moet het niet teveel zijn. Aan de andere kant: ik betrap mezelf ook wel eens op uitstelgedrag, dan moet ik eigenlijk zelf ook geld inleveren.
Verder is dochter een gezellig, leuk kind, maar met dat nonchalante gedrag haalt ze het bloed onder mijn nagels vandaan.

Stoepkrijt
Nee hoor, gelukkig geen add

Dochter presteert uitstekend op school. Ze vindt alles machtig interessant wat er op school gebeurt, haalt prachtige cijfers en zit in divers plus-klasjes. Het gaat puur om de dingen die ze zelf niet zo boeiend vindt, zoals het uitruimen van de afwasmachine, op tijd komen, op haar spullen passen. Nu ik erover nadenk zijn het vooral dingen waar ik op lette toen ze klein was. Ik heb haar naarmate ze ouder werd steeds een klein taakje erbij gegeven, tegelijk met een verworvenheid: je moet de afwasmachine uitruimen, maar je mag nu ook een kwartier later naar bed. Je moet je eigen spullen bij elkaar zoeken, maar je mag wel zelf op de fiets naar vriendinnetje A. De verworvenheden pakt ze razendsnel op, maar onder de taakjes die erbij horen probeert ze steeds uit te komen. Gewoon geen zin in. Ze is nog een beetje te jong voor de echte puberteit, maar dat hangerige en af en toe wat nukkige gedrag zijn volgens mij wel de eerste tekenen. Ze verandert lichamelijk ook erg.
Ik denk dat ik de verworvenheden maar ga terugdraaien, zolang ze de taakjes die erbij horen niet kan onthouden. Daarmee snijd ik mezelf ook in de vingers, want dat betekent niet alleen dat ik zelf die taakjes weer moet doen, maar ook dat ze niet meer alleen naar vriendinnetjes mag. Wel moet ze weer een kwartier vroeger naar bed, dus de ergernissen zijn een kwartier eerder afgelopen. Dochter kan namelijk ook mega rekken als ze naar bed moet.

Stoepkrijt
Nieuw evenwicht

Dochter danst in een soort ensemble, dus als ik haar niet laat gaan dupeer ik ook de groep ermee. Maar misschien moet ik het gewoon doen, dan gaat de rest van de groep wel muiten tegen dochter. Zo'n kalender hebben we hier ook, alles staat erop en toch gebeurt het niet. Wat haar kamer betreft, sinds een wat ouder vriendinnetje (=dochter van een vriendin van mij) er zo'n bende van had gemaakt dat ze daar een muizen- en kakkerlakkenplaag hadden, zorgt dochter in ieder geval dat er geen eten op haar kamer te vinden is. We zullen samen een nieuw evenwicht moeten vinden. Maar de vraag blijft: laat ik haar volgend seizoen extra dansen, met alle ergernissen die daarbij horen?

Tirza G.
Tijd voor........

een goed gesprek. O Stoepkrijt, ik moet zo lachen om je posting, je schrijft zo leuk en zooooooo herkenbaar. Mijn dochter is 19 :-))) en daar bedoel ik verder he-le-maal niets mee......
Je lieve schattige meisje leunt, Stoepkrijt. Lekker leunen. Op haar moeder die haar tóch wel achter de broek zit, op haar IQ waarmee ze het tóch wel klaarspeelt op school, op haar talent waarmee ze tóch wel in een balletgroepje komt, op haar lieve snoetje (en traantjes?) waardoor de balletjuf haar tóch wel zielig vindt..........sommige kinderen komen gewoon overal mee weg. Ze zou de boeken bij wijze van spreken nog naar de bieb terug kunnen brengen zonder boete te krijgen. Het is een gift en die moeten zij en jij vooral koesteren. Maar tot die tijd is het verrekte lastig en zal ze geen noodzaak zien om haar gedrag te veranderen (ze komt er tóch wel mee weg....) en je kunt op deze leeftijd nog niet verwachten dat ze zichzelf grenzen op kan leggen. Integendeel, ze is nu aan het beginnen te leren dat ze er toch wel mee wegkomt.....Tijd voor moederlijk ingrijpen en voor begrenzing. Voor ouderwets "omdat ik het zeg". Voor het smoren van discussies (ja maar mam je doet het zelf ook) met: ik ben moeder, ik mág dat. Voor boute opmerkingen als: lieverd, de strónt die je schijt is nog niet eens van jou....Kortom: een reality-check.

Dat spitzen-gedoe, dat is volgend seizoen pas toch? Aug-sept.? Misschien kun je overleggen met juf dat je een blok betaalt - van tien lessen ofzo? En dan nog even geen spitzen kopen? Ze gaat ook naar het VO dan? Dus je weet helemaal niet hoe ze in haar tijd komt te zitten? Een dansseizoen is meestal 30 lessen toch - als ze er zeg maar 5-6 zonder spitzen doet, dat moet kunnen volgens mij. Iedereen mist wel eens een lesje. En die spitzen heb je ook nog niet zomaar, die moeten aangemeten worden, dat doen ze pas na de start van het seizoen als het goed is. Dat spitzengedoe is sowieso een dure toestand, je moet namelijk nog al eens nieuwe.

O, en voordat je nou in een depressie stort: mijn dochter is geweldig. De jouwe ook. En gelukkig vínden ze dat ook van zichzelf, wat meer kun je een kind meegeven.....een positief zelfbeeld, heerlijk toch? En echt, het gaat over. Zoals ik zei: die van mij is 19 :-)

Tirza

Stoepkrijt
Ohhhh tirza

Nog acht jaar en dan is het NOG niet over...
Jouw posting was precies wat ik nodig had. Ze leunt inderdaad, ze komt ermee weg en tegelijkertijd is ze fantastisch. En slim en getalenteerd. En irritant en drammerig. En zo lief met kleine kinderen (kleuters dwepen met haar), maar zo blasé naar mij toe. En zo hangerig thuis, maar zo geconcentreerd op ballet. Net een echt kind ;-) Die traantjes herken ik ook, samen met een aandoenlijk trillend lipje. Ze huilt trouwens prachtig: een verstilde traan glijdt langs haar wang naar beneden. Niks van dat snotterige, pafferige rode gedoe dat ik zelf heb als ik huil.
Dat spitzengedoe begint inderdaad gelijk met het nieuwe schooljaar. Dochter gaat naar groep 8, dus ze heeft nog een jaar om lekker te dansen voordat het VO haar opslokt. Juf heeft mij zojuist aangeboden dat ik voor het extra klasje maar de helft hoef te betalen. Blijkbaar wil ze mijn schattige prepubertje er graag bij hebben. Oja en iedereen mist wel eens een lesje, maar dochter niet: die heeft in zeven jaar nog maar één les gemist, toen had ze hoge koorts en mocht ze écht niet van mij. Voor de rest mist ze liever een feestje dan een balletles. Helemaal bezeten.
Tot voor kort had dochter niet zo'n goed zelfbeeld. Op haar oude school is ze erg gepest. Sinds een maand zit ze op een andere school en bloeit ze helemaal op. Helaas ook gedeeltelijk in de richting van de puberteit. Maar haar sociale leven is aanmerkelijk vooruit gegaan. Voor haar verjaardagsfeestje moest ze kiezen tussen haar 13 nieuwe beste vriendinnen ;-)

mirreke
Leunende dochter

Dat herken ik wel, dat leunen. Ik probeer dan vooral dochterzelf de consequentie te laten dragen. Dus een verloren gympakje omdat het in de fietstas zit: zelf laten betalen. Idem met boeken en zo.
Over balletles... tja, als ze het erg leuk vindt en daar wel moeite voor doet, zou ik het dus wel doen. En de kosten zijn al wat lager hoor ik...
Slordigheid, bv. rommel in haar kamer. Eerst opruimen, anders niet naar balletles, elke week weer, en controleren. Niet alleen maar erop vertrouwen dat het gebeurt omdat het op de kalender staat, jij moet controleren voordat ze naar die balletles gaat. En dan ook een keer echt consequent zijn als het niet gebeurd is. Dan heeft dochter maar mot met haar medeleerlingen....
En dat moet je dan een beetje afstandelijk toepassen, alsof het jou echt niets doet dat ze niet naar balletles kan (dan kun je hier je hart luchten...), ze heeft het immers in eigen hand.

Stoepkrijt
Het idee was

Het idee was om haar een tijdje als een baby te behandelen. Dat vindt ze namelijk vreselijk. Dus het schatje hoeft geen taakjes te doen, daar is ze blijkbaar nog niet aan toe, maar ze mag verder ook niks, want daarvoor is ze ook nog te klein. Ik vermoed dat ze dan als een speer uit zichzelf die taakjes gaat doen om de leuke dingen ook weer te mogen. Het probleem is alleen dat het enthousiasme voor taakjes nooit lang blijft hangen...

Tineke
Lichtelijk o.t.

Nu al spitzen? Hier mogen ze dat voor het eerst met veertien jaar!

Stoepkrijt
Tja

Ze laten het hier afhangen van de voeten en van de mate van gestrektheid en stevigheid van de benen. Ik vind het ook wat vroeg. Dochter is bekeken, bevoeld en betast door twee dames. Eén gaf wel permissie, de ander twijfelde nog. Twee meisjes van dochters leeftijd hebben al spitzen. Ik denk eerlijk gezegd dat dochter nog maar een jaartje gewoon op leren schoentjes moet doen. Ze heeft wel al leren schoentjes met linten, ook heel volwassen ;-)

Noelia
Spitzen

Zodra je dochter thuis komt zou ik meteen tegen haar zeggen, tassen legen. Uit je fietstas. Of is dit te simpel hahaha.
Maar even wat anders. Mijn dochtertje mag als ze 10 wordt al spitzen. Op internet had ik gelezen dat dat met 12 jaar mag. En haar balletjuffrouw was 9 toen ze begon. Ik heb haar voeten mogen bekijken en er was niets vreemds aan te zien. Ze zou dan 1x in de week op spitzen gaan. Mijn dochter is zo blij dat ze op spitzen mag. Maar ik word nu toch wel een beetje bang. Door wie worden de voetjes nagekeken of het mogelijk is? Ik denk dat ik maar even navraag ga doen bij de dokter.

Noelia
Spitzen 2

Sorry, ik lees net dat de voetjes en beentjes door 2 dames is gecontroleerd. Stevigheid van de beentjes? Mijn dochter heeft dunne benen en heeft pas maat 32 voor de voeten. Er gaan nog meer meisjes met 10 jaar op spitzen.

maan.
Nu al spitzen?

Hier ook een dame die dolgraag op spitzen zou willen maar zowel de balletjuf als de (commerciele) verkoper van die dingen weigerden om kinderen van die leeftijd op spitzen te zetten.

Minimaal twaalf en dan ook nog eens onder bepaalde voorwaarden, is wat mij is verteld.

Wie zijn die twee genoemde controlerende dames? Belanghebbenden of (ervaren) buitenstaanders?

Tineke
Afspraak

Ik geloof dat er een Europese afspraak is tussen dansdocenten, vanaf 12 jaar pas op spitzen. Maar goed, daar mag ieder natuurlijk best van afwijken.
Stoepkrijt, ik zou het trouwens niet doen, nog een afspraak erbij en dus nog meer gedoe voor jou. Laat haar eerst maar eens wat zorgvuldiger omgaan met waar ze nu aan moet denken. Overigens zou ik haar daar nu nog wel meer bij helpen. Op tijd wegsturen en altijd de tassen bij thuiskomst controleren.

Stoepkrijt
We doen het niet

De benen en voeten werden gecontroleerd op stevigheid, niet op dun/dik maar op hoeveel kracht ze hadden. De ene dame was van de balletschool, de andere van een balletgezelschap (en die twijfelde). We doen het nog niet en dochter heeft zich erbij neergelegd. Ze mag nu in een ander groepje dat nog niet op spitzen mag en gaat werken aan de stevigheid, zodat ze volgend jaar wel mag. Dan is ze twaalf, dus dat is prima en vroeg genoeg.
Verder heb ik een goed gesprek gehad over verantwoordelijkheden en zelf op je spullen passen. Niet dat ik denk dat het helpt, haha, maar dochter was wel onder de indruk. Zeker toen ik zei dat ik ook hard moet werken en niet altijd tijd heb om achter haar kont aan te zitten en dat als het mij teveel word, dat ook consequenties voor haar gaat hebben.
Op naar de volgende ronde...

Tineke
Oke

klinkt als een strak plan! Succes!

Stoepkrijt
En ondertussen slonzen we gewoon door...

Deze week was de score: gymspullen kwijt, High School Musical haarband kwijt, broodtrommel kwijt, één slipper kwijt, balletspullen niet in de was. Alles weer teruggevonden behalve de haarband en gedanst in stinkende kleren. Ik heb het opgegeven. Jammer voor dochter, maar ik neem ook niet meer spontaan een leuke haarband mee uit de winkel. Ze raakt 'm toch kwijt.

Clarisse
Wat betreft te laat

Even over wat betreft dat ze aldoor te laat weggaat en dus te laat is... Hier ook zo'n meiske, de hele ochtend moet ik haar manen op te schieten, denkt ook altijd dat iedereen wel op haar blijft wachten, moest altijd op haar mopperen, gewoon niet leuk meer.

Ik heb dus alle klokken in huis ruim 5 minuten voor staan. En dat scheelt...

Geen echte oplossing maar misschien een tip.

Clarisse

Stoepkrijt
Haha

Ja, dan moet ik de kerk vlak bij ons ook vragen of ze misschien de kerkklok vijf minuten eerder laten slaan: dochter hoort precies hoe laat het is ;-)

Niny
Collega-slonsje

Hoi Stoepkrijt,

Hier ook zo'n portret. Mijn oudste dochter is 11, ze komt vaak te laat en ze raakt alles kwijt. Elke dag moeten we weer een zoektocht organiseren naar haar beugel (vanochtend vonden we hem buiten, waarop haar jongere broer heel gevat zei: natuurlijk, de naam zegt het al 'buiten'boordbeugel). Huiswerk verdwijnt op mysterieuze wijze, scoutingspullen is dubbele stress: ze kan haar baret/dasknoop enz niet vinden en komt dus te laat op scouting. Nu heeft ze kans gezien haar SCHOENEN kwijt te raken. We moeten haar maar gauw kleedgeld gaan geven ;-)

Ik hou me ook aanbevolen voor tips!

Niny

Stoepkrijt
Premie

Dochter is vorige week jarig geweest en wilde eigenlijk wel graag zakgeldverhoging. Ik heb er een premie van gemaakt. Ze krijgt gewoon haar zakgeld, maar kan er per week vijftig cent premie bovenop verdienen, door zelf op tijd en spullen te letten. Ik ben reuze benieuwd. Ik heb wel verteld dat ik snoeihard zal zijn: spullen één keer kwijt is onverbiddelijk tien cent van de premie voor die week weg, net als één keer te laat. Ze kan dus vijf misstappen maken per week, lijkt me meer dan genoeg. Nu is het vaak meer dan tien, halvering lijkt me al de hemel op aarde.

Balletmama76
Ook zo'n bella slonzella hier...

...alleen is zij maar 9. Naar balletles te laat komen zal ze niet, want haar juf let wel erop, dat de meiden op tijd komen en als ze te laat komen, krijgen ze een snauw.

Maar verder herken ik het allemaal. Zo zorgvoudig zij met haar balletspullen is - haar kamer ziet eruit, alsof een tornado erdoor heen gegaan is.

Balletmama76
Spitzen

Bij ons op school mag het vanaf 9 jaar, mits het meisje er lichaamelijk en kwa techniek klaar voor is. Ook moeten de meiden naar een physiotherapeut of orthoped ter spitzenkeuring. Ook moeten ze tenminste 2 jaar les bij deze juf achter de rug hebben.
Dochterlief is er maar net een half jaar bij nu, dus we horen het wel, waneer het zover is - van mij mag het best nog ff duren, want wat zijn spitzen toch duur!

Op het begin doen ze het ook maar heel voorzichtig, 15 minuten per les, en alleen maar aan de barre. Ze draaien niet meteen pirouettes en fouettes op spitze.

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.