Home » Forum » Musical en ouderhulp

Musical en ouderhulp

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

24 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
marhees
Musical en ouderhulp

Ik ben heel erg benieuwd hoe het op andere scholen gaat met het voorbereiden op en de uitvoering van de musical in groep 8. Bij ons wordt er veel ouderhulp verwacht. We zijn met 8 oefenouders en 6 ouders die meehelpen bij het maken van het decor en de attributen (samen met de kinderen). We zijn al weken bezig. Daarnaast worden er voor de generale repetitie, voor de uitvoering voor de kinderen van school en voor de uitvoering voor de ouders telkens 6 ouders gevraagd om de boel te begeleiden achter de coulissen. Gevolg is, dat de ouderuitvoering dus niet voor alle ouders is...en dat is nou eigenlijk de bedoeling toch? Dat je als ouders naar de eindmusical van je kind gaat kijken?! Daarnaast is 6 ouders regelen voor de generale en voor de uitvoering van de kinderen van school lastig, aangezien veel ouders werken.

Ik ben dus heel benieuwd hoe de voorbereiding en uitvoering op andere scholen gaat.

Jesse_1
Jammer

Het is toch juist leuk om als ouders verrast te worden met de musical en de rol die je kind speelt?

Hier bij geen van de kinderen werd er hulp gevraagd, de een vertelde wat meer dan de ander er over thuis. Misschien dat de Ouderraad wel geholpen heeft, dat weet ik verder niet.

Guera
Hier klein beetje

Hier werd voor oefenen wat hulp gevraagd van 2 ouders. En voor decor 2 ouders. Ouders maakten soort schets voor grote achtergrond en kinderen hebben dit zelf verder ingekleurd. Attributen werden zelf geknutseld of geregeld. Tijdens show zelf was er geen ouderhulp . Waarvoor zou dat nodig moeten zijn????
Het is ook maar hoe profi je het wil hebben. 1 decor is voldoende. Maar als je 6 momenten wil wisselen. Kids kunnen zichzelf opmaken tenzij je vindt dat dat niet mooi genoeg is. Hier was het hartstikke leuk en kinderen hadden zelf enorm groot aandeel overal in en niet de ouders

Pirata
Nergens mee bemoeien

Wij mogen ons dit jaar nergens mee bemoeien, de kinderen doen alles zelf. Van script tot decors tot geluid tot uitvoering. Vermoedelijk helpt de leraar wel wat mee trouwens.
Er zijn 2 uitvoeringen dus niemand hoeft iets te missen.

Floria
wauw

Van ieder kind is er dus een ouder bezig?

Hier is 1x gevraagd of er een ouder kon helpen. Of er verder nog iemand persoonlijk benaderd is wegens klassenouderschap of knutseltalent weet ik niet.

Wij mogen ook niks weten over de musical, wat natuurlijk niet kan als iedereen moet meehelpen.

Pien
Juf

Ik ben leerkracht van groep 8. Wij vragen op onze school geen enkele hulp van ouders mbt de musical. Het decor maken we met de kinderen. Achter de schermen helpt op de avond zelf een collega mee.

De kinderen houden het hier ook allemaal lekker geheim voor de ouders, leuk juist.

Misdreavus
hier niet

Ik zat in de ouderraad en wij hadden bardienst, maar or-leden met een kind in groep 8 niet, want die moeten gewoon naar de musical kijken en zich verder nergens mee bezig houden.

Hier werd een leerkracht die ook theater deed ingezet om te helpen bij het repeteren van de musical.

De decors werden door de kinderen gemaakt, af en toe wierp daar de leerkracht van groep 8 een blik op.

De make-up werd gedaan door de kinderen met hulp van een leerkracht die dat leuk vond om te doen.

Rosao
hier niets

Hier wordt ook helemaal geen hulp van ouders gevraagd bij de musical. Ja, eventueel met je kind de rol leren :) Maar dat is het ook wel. Is elk jaar volgens mij.

Pirata
Het enige

Het enige dat ik weet is dat mijn zoon zich voor àlle dansjes heeft aangemeld. 😃

Pennestreek
Hier ook nauwelijks ouderhulp

Toevallig was er in de groep 8 van oudste een decorbouwer onder de ouders, die heeft wel een paar workshops gegeven. Deed hij al jaren en doet hij nog steeds overigens.
Verder heeft mijn man de video-opnames gemaakt en gemonteerd. Hij had toen geen opdracht (ZZP-er) en dus alle tijd. Helemaal leuk, geen must. Bij jongste heeft er een moeder uit een andere klas die grimeuse is geholpen bij de make-up.
Verder mochten we er allemaal vooral zo min mogelijk van weten. Wel werd er ouderhulp gevraagd (lees: was verplicht) bij het vullen van de laatste week. Daarin wordt geen les meer gegeven, maar zorgden de ouders voor een leuk programma. Zonder budget, oftewel, voor alle plannen die wat kostten moesten we met de pet rond. Had ik dat geweten, dan was ik geen klassemoeder geworden 😠. We hebben heel wat moeite moeten doen om die week te vullen, inclusief het afscheidscadeau voor school.

Zo is er altijd wel wat, denk ik dan maar. Maar bij de musical dus weinig ouderhulp.

Knurf
Alleen bijzondere dingen

Wij hoefden alleen te helpen als je eigen kind iets bijzonders wilde. Die van mij speelde een oud omaatje, en ze had zelf bedacht dat daar een rollator bij moest. Die hadden ze niet op school, dus heb ik er zelf eentje voor weinig via marktplaats geregeld. Maar verder niet hoor. De ouderraad schonk drankjes, maar dat waren alleen ouders die op dat moment zelf geen kind in groep 8 hadden.

Bregje
Hier

Mijn man doet de regie, ook al hebben we nog geen kinderen in groep 8, hij heeft dit als hobby en doet dit 2x in de week vanaf de carnaval. Een andere moeder, die nog kinderen in de onderbouw heeft, die bekommerd zich om de dansjes en de juf over het in studeren van de liedjes

Voor de rest wordt er verwacht dat van elk kind 1 van de ouders zich in zet in een van de volgende groepen: Kleding of decor. Kinderen helpen ook mee met verschillende decorstukken. Het is nooit een probleem.

Op de dag zelf mogen de ouders genieten, die hoeven niets te doen! Alleen maar kijken en genieten.

Flavia
Grote werk

Hier alleen hulp bij het decorbouw.
En dan de gevaarlijke handelingen met decoupeerzaag en lassen.
Ontwerp en schilderen werd door de kinderen gedaan. Met wat begeleiding van 2 ouders omdat de docent niet op 3 plekken tegelijk kan zijn.
Wel hebben we nog een avond van tevoren met 2 ouders en 3 kinderen een extra decordeel gemaakt omdat het podium groter bleek dan gedacht.

Op de avond zelf helpen de docenten van de parallelklas. De ene klas heeft afscheid op woensdagavond de ander op donderdag. Met 2 locaties is dat ook geen probleem ze hebben de kinderen van de parallelklas ook niet in de klas gehad.

Floria
Bregje

"Voor de rest wordt er verwacht dat van elk kind 1 van de ouders zich in zet in een van de volgende groepen: Kleding of decor."

Kleding maken?

Ik zou dat echt niet doen; ik kan gewoon geen van beide en ik zie het mijn man ook nog niet doen.

In de kast zoeken naar een specifiek kledingstuk, prima, maar ik ga niet verplicht aan de naai of de knutsel.

Emmawee
Geen hulp

De school doet het hier zelf. De 3 bovenbouw-leraren hebben de taken verdeeld. De één oefent het toneelspel, nr. 2 de liedjes en nr. 3 bouwt het decor. Verder is er een stagiaire van een theateropleiding die met de doorlopen oefent. De uitvoering is bij een VMBO-school in de buurt. Leerlingen van die school doen de techniek, garderobe en kantine. Geweldig geregeld, het zijn ook vaak oud-leerlingen die dat heel leuk vinden.
Voor de kleuters doen ze 's ochtends een korte voorstelling met voornamelijk de liedjes, dan de voorstelling voor de hele school en evt. ouders uit andere klassen en dan 's avonds de voorstelling voor de ouders / familie van groep 8.

Sowieso wordt er steeds minder een beroep gedaan op ouders en steeds meer met vrijwilligers en stagiaires opgelost bij ons op school. Een positieve ontwikkeling, vind ik.

Bregje
Flora en Emmawee

Nee geen kleren maken, nee zo moeilijk doen we niet, gewoon verzamelen, rond kijken wat iedereen thuis heeft. *dus wat jij bedoeld. Dan is het wel fijn dat van elke ouders er eentje in de app zit, ook voor de maat van de kleren, en dan weten ze meteen wat hun kind aan moet. Natuurlijk zijn er ouders die hier actief in zijn en die minder actief in zijn. Naaien zal ook niets voor mij zijn hoor en verven ook niet.

We hebben maar kleine klassen, dit jaar 15 maar volgend jaar zijn het er maar 6.. dus alle hulp is welkom.

We doen wel met een andere school dezelfde musical, maar ieder heeft een eigen regie en treden appart op, dit om ook de kosten besparen met het decor. Gelukkig hebben we hier een schildersbedrijf waar we al het overige verf van kunnen gebruiken en die ruimte als werkplek kunnen gebruiken.

&Emmawee, hier op school doen ze juist echt de laatste jaren te extreem veel hulp van de ouders vragen, het is een kleine school met 70 leerlingen ongeveer. Mijn dochter heeft een klas van 6 en ik weet bij voorbaat als ik een keer nee zeg dat het echt niet door kan gaan. Eerst voelde ik mij schuldig maar ik kan moeilijk alles gaan doen en de andere ouders niets gaan doen..

Floria
Maar

Moet je dan wel een musical doen met zo weinig kinderen?

Waarom is er trouwens overal een musical?

Flavia
Floria

Een musical is een beetje cultureel erfgoed, traditie om op die manier de lagere school carriere af te sluiten.

Bregje
Floria

Ja waarom niet, hier was het trouwens jaren niet maar dat vonden ze super jammer dus hebben het weer ingevoerd.

Floria
ik heb er niks mee

Misschien omdat ik in het buitenland woonde in die periode.

Maar ik had te vroeg gereageerd: er worden nu wel ouders gevraagd om te oefenen, voor iedere dag.

Marie
een paar

toen onze meiden de musical deden, hebben een paar ouders geholpen met decor bouwen en verven (paar avonden geloof ik). Verder werd ouders gevraagd om mee te zoeken naar bepaalde kledingstukken. Verder deden ze alles op school.
Alle ouders konden dus gewoon komen kijken.

Marit
Nauwelijks

Ze doen alles zelf. Evt rol leren met je kind en helpen bij de outfit, maar thats it.

Marit

Mantra123
Bij ons op school

Bij ons op school doen de kinderen alles zelf. Ik moet er wel bij vertellen dat toneel al vanaf groep 1 een redelijk prominente plek inneemt in het curriculum van school. Elke vrijdag is er toneel (telkens twee andere klassen die iets voorbereiden). En groep 7 doet de kerstmusical, ook helemaal zelf. De kinderen vinden dat fantastisch.

Er is ook een vakdocent muziek die de groep acht kinderen begeleidt bij het oefenen met de musical. We moeten zelf een kostuum bij elkaar zoeken. Gaat goed komen en ook nog eens leuk om te doen.

Calenzia
Kerstmusical

Hier is de musical van groep 8 in de laatste week voor de kerst vakantie. Alle andere groepen spelen het voorprogramma. De musical is 2 dagen.

Ouderhulp is bij het decor, grime en kapsels, drinken voor de kinderen van het voorprogramma en musical, helpen achter de coulissen, licht en geluid.

Omdat het twee dagen zijn kunnen ouders kiezen om of 1 dag of beide dagen te helpen. Het zijn niet alleen ouders van groep 8 die helpen, ouders van alle klassen helpen mee

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.