Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Jambam

Jambam

11-05-2017 om 22:45

zwemles zucht...

Even voorstellen. Ik heb twee dochters en de jongste van 7,5 zit sinds ongeveer twee jaar op zwemles. Ze zwemt heel behoorlijk, maar onder water zwemmen/duiken/het gat/gezicht onder water ging en gaat haar niet goed af. In het ondiepe duurt het een hele tijd eer ze op haar handen ging staan. Uiteindelijk mocht ze naar het diepe omdat ze in het ondiepe niets meer leerde.

Ondertussen waren we ook naar een andere snelle zwemschool gegaan die snelcursussen had omdat we het allemaal te lang vonden duren. Bij het voorzwemmen daar zeiden ze dat ze heel goed zwom, bijna op b niveau. Maar toen ze moest duiken en het gat moest doen blokkeerde ze begon ze te huilen. Met wat geduld ging ze toen door het gat. Met deze zwemschool hebben we toenbesloten een paar privelessen te doen. De eerste ging goed, na wat aarzeling ging ze door het gat en duiken. Bij de 2e priveles ging er echter wat mis, de zwemleraar drukte even op haar rug, ze dacht dat ze geen adem kreeg kwam toen snel boven en toen was het drama bij deze les. We hebben in de meivakantie verder niet gezwommen.

Gisteren op haar gewone les ging ze wel baantjes zwemmen maar weer weigeren voor het gat, huilen, op de kant blijven staan voor het gat, waarna de zwemleraren maar verder gingen met de rest van het groepje (in totaal vier kinderen). Bij de priveles vandaag hetzelfde verhaal.Daar hebben ze ons geadviseerd maar eerst weer eens met haar te oefenen met gezicht onder water, onder water zwemmen etc. Ik weet niet goed wat ik met dit antwoord moet. zo'n priveles is toch juist om dit soort problemen te tackelen? Aan de andere kant, als het drama is heeft zo'n zwemleraar er ook geen zin meer in. Hij zei dat hij had geprobeerd streng te zijn, de keer daarop lief te zijn maar het werkte allebei niet.

Iedere keer lijkt ze haar angst en blokkades overwonnen te hebben maar er hoeft maar iets te gebeuren (even schrikken, twee weken niet zwemmen) en ze is weer helemaal terug bij af.

Als kind heeft mij vader mij les gegeven, dat heeft ze gehoord en zoiets wil zij nu ook. Maar wij zijn daar helemaal niet goed in, bovendien waarom zou het bij ons anders gaan? Wat moet ik nu doen? Vaker gaan zwemmen, oefenen met onderwaterzwemdingen in combinatie met zwemles bij een zorgvuldig uitgezochte derde zwemschool? Nadeel is dat je bij ons in de buurt niet in het diepe mag zonder A. Een stop van een jaar inlassen? Ik ben bang dat die angst dan gewoon weer terug komt, ze routine verliest en je alleen maar tijd verloren hebt.

Ik wil dat ze haar A haalt. Vorig jaar klaagde ze dat ze als enige bandjes om moest bij de zomervakantieBSO (vandaar die 2e zwemschool met de vakantie in zicht) maar ik vrees dat dat dit jaar weer moet.

Iemand nog tips, want ik weet het niet meer. Weet iemand nog een goede zwemles voor dit soort dingen (omg. Almere, Gooi, Amsterdam)


Dees

Dees

12-05-2017 om 08:59

tja

Mijn tip....wijs haar erop dat ze nu door moet zetten anders zwemt ze deze zomervakantie weer als enige met bandjes.

stoppen

ze kan prima zwemmen, maar wil alleen niet door het gat? Dan zou ik gewoon stoppen met zwemles en zelf regelmatig met haar gaan zwemmen. Niet als 'les', maar voor het plezier. Eerst samen een paar banen en daarna lekker spelen. Misschien kun je in de zomer ergens heen waar ze kan snorkelen, zodat ze op een leuke manier went aan met haar gezicht onder water zijn. De rest komt vanzelf dan wel een keer.

Ik zou ook gerust met haar in het diepe gaan zwemmen. Er wordt echt niet gecontroleerd of je wel een diploma hebt, als ze al 7 en een half is gaat men daar gewoon vanuit. Vanaf 8 jaar mag je in Nederland zonder begeleiding van een volwassene in een zwembad komen. Je geeft aan dat ze goed (bijna op B niveau) zwemt, dus over de veiligheid hoef je je dan ook niet zo'n zorgen te maken.

geheel eens met Jippox

Als ze 7,5 is en van gemiddeld formaat en behoorlijk zwemt dan gaat iedereen ervan uit dat ze haar A heeft. Mocht men ernaar vragen, gewoon liegen dat het gedrukt staat, er kraait geen haan naar. Feitelijk zwemt ze goed genoeg voor (minimaal) A, alleen heeft ze een soort blokkade voor 'het gat'. Aangezien ze in zwembaden en andere zwemgelegenheden dat gat toch niet zal tegenkomen is dat feitelijk niet echt een probleem.

Regelmatig zwemmen voor de lol om het bij te houden is inderdaad een goed idee. En als het ontbreken van een diploma haar dwarszit kan ze op latere leeftijd altijd nog, al is het wat ongebruikelijk.

Groeten,

Temet

Phryne Fisher

Phryne Fisher

12-05-2017 om 11:51

Bandjes

Mijn oudste heeft tot 9 jaar met bandjes om gezwommen. Dat was verder ook geen issue eigenlijk. In het ondiepe mocht ze van mij wel zonder bandjes, en in het diepe durfde ze toch niet. Uiteindelijk is ze na een lespauze van 2 jaar op haar 9e weer begonnen met zwemles, en had toen binnen vier maanden haar A-diploma.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

12-05-2017 om 11:53

En de BSO

Ik heb wel eens ruzie gehad met de BSO omdat ik geen toestemming gaf om naar het zwembad te gaan. Drie leidsters met 15 kinderen waarvan de helft zonder diploma vond ik geen strak plan. Toen ging het uitje niet door, jammer dan.

Angela67

Angela67

12-05-2017 om 12:04

ik weeet niet . . .

oudste kon prima zwemmen maar durfde niet door het gat. Dus alle lessen gingen in normaal tempo, alleeatn dat gat lukte niet (niet bij proefzwemmen, en niet bij afzwemmen). Uiteindlijk mocht hij zonder publiek nog een keer komen om door het gat te zwemmen mét brilletje op en toen kreeg hij diploma. Maar voor B lukte het niet, dat gat halen. Dus wel lessen voor B gevolgd en hij kon goed zwemmen maar dat gat lukte niet.
Ik denk persoonlijk dat de angst bij jouw dochter groter is en wellicht iets meer omvat dan alleen specifiek dat gat. En dat zou mij een wat minder gerust gevoel geven. Bij mijn oudste had ik echt geen onrustig gevoel over zijn zwemcapaciteiten of hoe hij 'in paniek' zich in het water zou gedragen. Ik zag het vooral als een technisch probleem en de zweminstructureurs kennelijk ook. Dus dat ze 'm voor A beetje gematst hebben snap ik, maar ik snap ook wel dat ze dit voor B niet nogmaals wilden doen. Je moet het systeem wel een beetje in ere houden .
Al met al zou ik haar toch een half jaar rust geven of een jaar en dan volgend jaar alsnog laten doen. ijd

Ik vind haar ook nog wat jong om 'te doen' alsof ze A heeft. Tegen oudste heb ik toendertijd gezegd dat hij prima kon zwemmen op B niveau behalve dat gat. En dat hij wat mij betreft best mocht jokken als iemand ernaar vroeg. Maar hij had wel al A, dus dat is toch anders. Ik weet niet of jouw dochter het niet té spannend vindt om te jokken.

gr Angela

Jambam

Jambam

12-05-2017 om 12:06

Ja maar ik wil dat ze A haalt

Bedankt voor jullie reacties. Ik wil echter dat ze A haalt. Zelf heb ik geen diploma kan wel zwemmen maar ik vond het altijd wel jammer. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar?

Angela67

Angela67

12-05-2017 om 12:10

priveles

ik denk dan een kwestie van geld, ga rondbellen en zoek uit waar en hoe je speicfieke begeleiding kunt kopen.
en dan zorgen dat je met die privé-zweminstructeur goed kunt schakelen dat je ook zelf oefeningen kunt doen met haar. en of er nog andere manieren zijn om haar te helpen (ademhalingsoefeningen, ontspanning, filmpjes erover kijken etc).
gr Angela

thuis oefenen

met een bak met water en wat snoepjes etc? T ouderwetse snoephappen. Met haar gezicht in t water en dan een snorkel geven en laten ademen. Is er neimand die graag zwemt die met haar zonder les dus een aantal x gewoon zou willen gaan zwemmen? En dan weer even terug naar de spelletjes in t ondiepe. Evt oordopjes in zodat ze niet meteen voelt wanneer haar oren onder water gaan.
Ik herken het paniek gevoel wel van op je rug geduwd worden. Ik ben vroeger een keer gesopt en kreeg toen flink wat water binnen en was echt in paniek. Terwijl ik een hele goede zwemmer was en al vroeg mn diplomas had gehaald. Dat gevoel komt echt steeds weer even terug, daar moet ze aan wennen om t te leren wegzuchten/niet te laten overheersen.
Je wil dat ze haar diploma haalt, dat snap ik maar nu met de vakantie in t vooruitzicht is de druk wel hoger. Als ze weer naar de vakantie bso gaat, geef haar dan kurken mee, dat zwemt fijner.

Freya

Freya

12-05-2017 om 15:36

Waarom?

Sorry topicstarter voor deze vraag die eigenlijk niets met jouw probleem te maken heeft, maar ik vraag het mij al een tijdje af: ik merk heel vaak dat er in Nederland heel veel belang gehecht wordt aan zwemdiploma's (A, B, ... ). Hier in Vlaanderen is dat totaal niet zo. Veel kinderen leren gewoon zwemmen van mama of papa, sommigen ook op school. Het ene kind kan goed zwemmen, het andere wat minder. Dat maakt toch niet zo veel uit. Zolang je kind een beetje kan zwemmen, en niet verdrinkt in het zwembad, dan is dat toch voldoende? Of ben ik nu te makkelijk?

Heb trouwens zelf twee jongens. De oudste heeft van zijn papa leren zwemmen en zwemt nu, uit zichzelf, zonder probleem 20 lengtes. De jongste heeft op vakantie leren zwemmen (was toen 8) en kan nu behoorlijk zwemmen, maar is geen held in het water. Maakt niemand wat van.

Angela67

Angela67

12-05-2017 om 16:03

freya

dan zullen de badmeesters en badjuffen het druk hebben met redden
nee zonder dollen, je mag gewoon niet in het diepe zwembad zonder diploma. En daarbij: hoe weet jij als ouder dat je je kind het juist leert? Bij verkeer ben je zelf erbij en heb je als ouder denk ik veel meer ervaring met 'de inhoud' en hoe je iets moet leren. Maar bij zwemmen zou ik echt niet kunnen zeggen dat ik met mijn kind genoeg kan oefenen om in te schatten wat kind kan en niet kan in noodsituaties en/of qua conditie.

Overigens wordt in Nederlandse zwembaden niet bij de ingang gecontroleerd (en daarom kun je er om jokken) maar het is toch wel 'gewoon de regel'. Ik wil niet weten of er veel van afgeweken wordt en het lijkt mij ook niet handig en overzichtelijk als deze regel wordt losgelaten. Dan moet je namelijk weer een ander 'systeem' gaan verzinnen met elkaar, een andere manier van 'opvoeden' en 'opletten'. Ik vind het nu wel handig - als je zelf als ouder weet dat je kind goed kan zwemmen en je kind is bijvoorbeeld net op een haar na niet voor A geslaagd dan kun je daar best 'omheen' praten (en je kind ook denk ik . . ).

gr Angela

Samen zwemmen

Ik ben nog nooit uit het diepe gestuurd met een kind. Zoon was vier jaar met zijn puppydiploma. Dan wachtte ik beneden hoe hij van de hoge glijbaan ging en zwom mee hoe hij naar de kant peddelde. Met dochter, die wel haar A had, ging ik in het diepe samen zwemmen omdat ze nogal klein was en als het golfslagbad aanging werd ze omver gespoeld. We gingen in die tijd wel veel samen zwemmen zodat ze meters maakten. En natuurlijk zomers op de camping.
Wel een heel vermoeiende tijd als ik er nu over nadenkt. Fulltime werken, je huishouden en omhangend gedoe en dan zoveel samen doen. Maar ze zijn maar 1x klein.

Angela67

Angela67

12-05-2017 om 16:09

samen

ja AnneJ samen met ouder mag je wel zonder diploma in het diepe natuurlijk
gr Angela

Ad Hombre

Ad Hombre

12-05-2017 om 16:28

Angela

Ze hebben ons wel eens het diepe uitgejaagd omdat mijn jongste geen diploma had. Wel bijna, maar dat was niet genoeg. Zelf je kind zwemmen leren zit er in dat bad dus niet in.

ja maar

een 7 jarige die prima zwemt... geen badmeester die dan komt vragen of er wel een diploma behaald is. Dat valt toch nooit op? En uiteindelijk gaat het er toch ook om of je de vaardigheid (veilig kunnen zwemmen) bezit en niet om dat papiertje. Als je het zo interpreteert vind ik het ook niet zozeer keihard liegen...

Hier hebben we de kinderen trouwens na hun A zelf in de vakantie ook hun "Zee"diploma laten halen. Met het idee dat zwemmen in de zee toch weer andere vaardigheden vraagt.
Daarvoor heb ik zelf wat bij elkaar verzonnen en een mooi diploma geknutseld. Met onderdelen als -onder andere- op open zee op een luchtbed klimmen, door de branding een bal ophalen, snorkelen, iets van de bodem opduiken, van een rots in zee springen en natuurlijk een eind op je buik en een eind op je rug zwemmen in de golven.
Eerst veel oefenen en aan het eind van de vakantie 'officieel' afzwemmen. De kinderen vonden het geweldig en vertellen als dat zo ter sprake komt nog altijd dat ze hun A, B, C èn Zee diploma hebben

Jambam

Jambam

12-05-2017 om 17:31

Uit het diepe gestuurd

Geloof ik ben zelfs wel eens uit het diepe gestuurd als ik erbij was en met bandjes. Dan wordt het wel heel moeilijk oefenen.

Jesse_1

Jesse_1

12-05-2017 om 17:56

Angela

"ja AnneJ samen met ouder mag je wel zonder diploma in het diepe natuurlijk "
Natuurlijk?
Zeker niet bij alle zwembaden, net als Ad Hombre ben ik wel eens gesommeerd mijn kind bandjes om te doen. Wij waren aan het oefenen, ik kon daar staan en stond er pal bovenop (geen andere kinderen om in de gaten te houden). En kind zwom al prima, ging bijna op voor A.
Hoe je dan bepaalde dingen kon oefenen, als duiken, tja, dat was dan jammer, dat moesten de kinderen maar op les leren.

Jesse_1

Jesse_1

12-05-2017 om 17:58

Jambam

En als je zelf met haar naar het zwembad gaat? Is het alleen het gat, of al het onder water zwemmen?

Ik zou eerst zelf met haar naar het zwembad gaan en haar angst wegnemen. Zeker nu een gespecialiseerde privé-leraar het ook niet weet.

Thursday Next

Thursday Next

12-05-2017 om 17:58

zwemcertificaat?

Misschien kan ze zwemcertificaten halen? Dat is een soort beperkt zwemdiploma.
http://npz-nrz.nl/index.php?sid=195&l=ned

Pirata

Pirata

12-05-2017 om 18:03

sommige zwembaden

Sommige zwembaden staan het op beperkte tijden toe om met een kind zonder diploma in het diepe te oefenen. Altijd met een volwassene ernaast natuurlijk.

Angela67

Angela67

12-05-2017 om 18:15

aha

ja ik snap nu eigenlijk ook wel dat het niet altijd mag, ik dacht meer aan rustige tijden opdat ouders met hun kind kunnen oefenen, dat had ik namelijk wel eens gezien en ging er eerlijk gezegd vanuit dat als je een kind in je armen hebt dat vleugeltjes omheeft, dat je daarmee gewoon lekker kan spelen etc maar dat mag dus niet altijd/overal . . . Ok, jammer, het klinkt dan wel echt op z'n Hollands dat ouders daar dus niet 'in te vertrouwen' zijn (of is het omdat de zwembaden dan concurrentie voelen van ouders?).
gr Angela

Specht

Specht

12-05-2017 om 18:17

Jambam

Het betekent dus ook dat jij of je kind tegen de BSO moet liegen, dat je kind z'n diploma heeft, als je hem van zwemles afhaald. Ik weet bijna zeker dat zij hem zonder diploma niet in het diepe mogen laten zwemmen.

Jambam

Jambam

12-05-2017 om 20:02

Ik ga niet liegen tegen de bso

Of tegen een andere volwassene die met mijn kind op stap gaat. Ze kunnen dan zelf kijken of ze dan bandjes omdoen. Als ze bij mij is ben ik de verantwoordelijke. En die bso doet de bandjes ook in het ondiepe om (40, 50 cm diep). Dat vind ik overdreven maar het zijn hun regels en verantwoordelijkheid.

Thursday, die zwemcertificaten zijn misschien een idee.

Maar weet iemand een zwemschool die gespecialiseerd is in plotselinge waterangst?

De zwembaden van tegenwoordig

Hebben stroomversnelling en grote glijbanen. Ik geloof er dus in dat ABen C nodig is wil je daar goed kunnen zwemmen. Ik heb maar a en b volgens oude wijze en ben zelf bijna verdronken in center parcs in zo een stroomversnelling.

Ik zou dus altijd voor de diploma's gaan, als kind nu al in paniek raakt van een volwassene die duwt, hoe moet dat dan in een druk en vol zwembad met kinderen?

Als kind het vor8g jaar echt zo erg vond met bandjes vorig jaar zou ik kiezen voor streng en omkopen. Dus: zolang je geen diploma hebt moet jr bandjes ook bij bso en als je diploma haalt krijg je.....

Sterkte....

Angela67

Angela67

12-05-2017 om 20:32

Marsy

Dat is echt per kind verschillend. Met a kun je prima in stroomversnelling als je dat fysiek aankunt. Dus zeg 7.5 jaar en prima je A diploma gehaald en je gaat gewoon af en toe zwemmen dat maak je vanzelf de juiste hoeveelheid kilometers (letterlijk en figuurlijk). A,b en c gehaald in snelzwemcursus in 9 maanden en 6,5 jaar zijn en fysiek klein lijkt me minder verstandig.
Gr Angela

Hoe het bij mijn zus is aangepakt

mijn zus durfde ook niet door het "gat" te zwemmen. Mijn vader had toen ook nog geen diploma. Hij is toen speciaal voor mijn zus ook op zwemles gegaan. Zij zag dat hij ook moest doen wat zijn moest doen. Toen durfde ze na een paar keer proberen in ene wel.

Is zoiets bij jullie mogelijk?

Angela

Ik was 9 en ben bijna verzopen in center parcs, ik kwam de stroomversnelling echt niet alleen uit, bleef net boven met mijn neus en werd eruit getrokken door de badmeester. En ik was toen al heel lang want ik werd altijd ouder geschat.

Daarnaast is mijn zusje op 8 jarige leeftijd meegetrokken met de stroming in de zee, mijn ouders waren toen snel genoeg om haar eruit te trekken, ik heb mijn vader en moeder nog nooit zo hard zien rrennen!

Maar goed, ik snap ookk wel dat mijn persoonlijke ervaring mijn mening kleurt. Ik blijf erbij dat ik het niet verstandig vind om zonder zwemdiploma's door het leven te gaan.

Ting

Ting

13-05-2017 om 10:41

Mijn dochter was 9.
Ik zei haar dat ze 1 x moest laten zien dat ze klaar was om af te zwemmen en 1 keer afzwemmen en daarna nooit meer.
Daar zijn we in de vakantie elke ochtend extra voor gaan trainen, privéles.
Ook overdag zelf in het zwembad met een ijsje of broodje na afloop.
Met moeite haalde ze het en wilde toen door voor B, die ze binnen 4 maanden haalde.
Daarna die periode geblokkeerd.

Speedozwembril

Heeft je dochter al eens geprobeerd door het gat te duiken met een speedozwembril op? Zo'n goedaansluitende stoere bril waarbij geen water via de zijkant weer de bril in stroomt. Zo kan ze tenminste naar het gat toe zwemmen terwijl ze ziet wat ze doet. Zie het als een vorm van afleiding van wat ze voelt.

Bij ons in het zwembad mogen de kinderen die bang zijn met bril eerst in water springen en dan onder water naar het gat toe zwemmen. Zo wordt hun vrees overwonnen en lukt het hen later ook zonder bril het gat te bereiken. Ook was een zwemleraar met een kind meegezwommen. Zo begeleidde hij het kind naar de opening en gaf hij aanwijzingen.
Hopenlijk helpt een bril haar over de vrees heen.

Bordjes duiken is ook een speelse manier voor zwemmen onder water met open ogen. Wen haar op speelse wijze. Leidt haar af.

bestuurslid

bestuurslid

14-05-2017 om 17:59

in ons zwembad

Ik ben bestuurslid van een buitenzwembad dat onder een stichting valt. Bij ons zijn de regels ook dat kinderen zonder diploma alleen vergezeld door een ouder EN voorzien van oranje zwembandjes in het diepe mogen. Door die bandjes weten de (EHBO gediplomeerde) badmeesters en -juffen dat ze extra moeten opletten. Je hebt namelijk geen idee hoe slordig sommige ouders met hun kinderen omgaan. Die gaan rustig even naar de wc of koffie halen en zeggen tegen hun kind: "oefen zelf maar even verder, Pietje". Elk jaar halen onze badmeesters/juffen enkele kinderen uit het water die anders zeker verdronken zouden zijn. Buiten het feit dat het afschuwelijk is als er een kind verdrinkt, wordt het zwembad ook nog eens aansprakelijk gesteld.
Wij trainen ons personeel ook op de discussies die sommige ouders met hen aangaan. Je zou versteld staan als je hoorde hoe sommige ouders tekeer gaan omdat ze zich aan de regels moeten houden. Wij verstrekken zelfs oranje bandjes als ouders die niet bij zich hebben, maar dan nog. Wij kunnen niet aan iemands neus zien of hij/zij een verantwoordelijke ouder is of dat we het kind na een half uurtje van de bodem zullen moeten opduiken, vandaar die strenge regels.
Wij hebben ook een ondiep bad, door een hek gescheiden van het diepe en daar mag je naar hartenlust oefenen. Hoe vaak onze badmeesters/juffen dan ondanks het hek nog een onbegeleide peuter, vaak met met luier (zuigt zich lekker vol water en trekt het kind naar de bodem) nog net van de rand van het diepe weten te plukken voor het erin springt/valt, is onvoorstelbaar. Dan gaat zo'n badjuf (in bedrijfskleding) op zoek naar de ouder en krijgt nog een grote bek ook dat ze 'aan hun kind komt' (al ons personeel heeft een VOG, wordt gescreend en is duidelijk herkenbaar als personeel).
Het is dus niet 'stom' dat je niet zomaar mag oefenen in het diepe, dat wil ik hiermee maar even zeggen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.